Wyciąganie kształtu ostrosłupa

Witam  

Potrzebuję twojej pomocy, ponieważ chciałbym wykonać wytłoczenie w kształcie piramidy. Zrobiłem szkic 3D, myśląc o wykonaniu wytłaczania, ale to nie działa.

Czy to jest twoja technika?

Dziękuję

Witam

Z prostym szkicem 2D i wytłaczaniem z szkicem to działa.

pyramide.jpg
7 polubień

W przeciwnym razie gładki dodatek bazowy parametryczny w odniesieniu do wymiarów liniowych i kątowych ;) 

3 polubienia

- Wygładzenie z kropką jako ostatecznym kształtem
- usuwanie materiału powtarzane cyklicznie x razy (x to liczba ścian piramidy)

3 polubienia

Cze wszystkim 

Dziękuję za odpowiedzi, ale nie jestem jeszcze usatysfakcjonowany, próbowałem metody wytłaczania z ciągiem, ale to jeszcze nie jest to, czego chcę.

Dołączam to, co bym chciał (szkic 3D niebieskie linie) i to, co otrzymuję za pomocą wytłoczenia (żółte linie).

Zamierzam wypróbować technikę gładkiego szefa bazy, więc jeśli możesz wyjaśnić procedurę lub mały samouczek, byłoby fajnie.

Z góry dziękuję

extrusion.jpg
extrusion_2.jpg

Witam

W Twoim przypadku zrobiłbym to:

1. Nowe ujęcie ze szkicem trapezu, którego 2 punkty wierzchołka spotykają się (lub prawie), tworząc trójkąt po lewej stronie
  2. Kolejna płaszczyzna ze szkicem twojego małego prostokąta po prawej, trapez z krawędziami pod tym samym kątem co "trójkąt", aby ściany były płaskie.
  3. Stosowanie wygładzania między tymi 2 szkicami

Na komputerze zrzut ekranu pokazujący, jak to wygląda i plik pokoju, abyś mógł go przestudiować (dla SW 2020):

pyramidal.png
pyramidal_example_sw2020.sldprt
2 polubienia

Nikiel!!

Dziękuję bardzo,  jest idealny..  

1 polubienie