Wyciąganie projekcji pod catia

Cze wszystkim

Jako okazjonalny użytkownik catii mam do czynienia z problemem, którego nie mogę rozwiązać pomimo wielu zbadanych dróg.

Chciałbym zrobić żebro 3 mm, które podąża za szkicem na załączonym obrazie.

Oczywiście próbowałem już  żebra, albo się zawiesza, albo tworzy żebro, które w ogóle nie podąża za powierzchnią, próbowałem też na warsztatach projektowania kształtów generatywnych stworzyć powierzchnię przez cięcie za pomocą mojego rzutu i wrócić do  projektowania części, aby nałożyć skorupę, dodatkową grubość, ale bez rezultatu.

Z góry dziękuję za pomoc.

nervure.jpg

Witam

Wytłaczanie, to nie zadziała, w projekcie PART można wytłaczać tylko profile lub płaską powierzchnię.

Na twoim zrzucie ekranu twoja projekcja wydaje się być pierwotnie prostokątem, więc szukasz bardzo prostego żebra (profilu przeciągniętego wzdłuż kursu?

Jest to funkcja żebra w projekcie PART, która jest odpowiednia, ale musisz nadać jej powierzchnię odniesienia, jeśli chcesz, aby przeciągnięcie się nie skręcało.

Dziękuję za radę, ale jak już powiedziałem w mojej wiadomości, to nie działa:

Na rysunku 1 podczas wybierania dolnej powierzchni żebro zatrzymuje się na krawędzi powierzchni, a na rysunku 2 wybrałem następną powierzchnię i wynik jest jeszcze gorszy, a staje się jeszcze gorszy, jeśli wybiorę 3. powierzchnię, przez którą przechodzi krzywa prowadząca.

nervure1.jpg
1 polubienie

Oto obraz 2

nervure2.jpg

Witam, wynik jest normalny, ponieważ, jak wskazuje opcja powierzchni odniesienia, powierzchnia musi pokrywać ścieżkę, jeśli przyjrzysz się uważnie, zobaczysz, że zrobiłem ekstrakcję z ciągłością styczności, aby mieć ciągłą powierzchnię pod całą ścieżką (rzut).

Po pracy w trybie hybrydowym, stąd większa sztywność CATIA w chronologii konstrukcyjnej elementów GSD, ekstrakcja powierzchni odniesienia musi zostać utworzona przed krzywą przeciągnięcia i profilem żebra.

Jestem w V5-6R2017, jeśli jesteś odpowiednikiem lub SUP, mogę dołączyć mój plik.

Przepraszam, ale nie rozumiałem, co muszę zrobić, aby rozwiązać mój problem.

Powierzchnia referencyjna musi obejmować całą krzywą prowadzącą, w twoim przypadku wybrałeś myszą powierzchnię bryły, więc CATIA nie przyjmuje ciągłości , po prostu wybiera kafelek "Wyciągnięcie.1\ściana.18" lub dla obrazu 2  "Wyciągnięcie.1\twarz.7".

Musisz udać się do warsztatu powierzchniowego, aby wykonać ekstrakcję z ciągłością styczną, aby uzyskać pełną powierzchnię (należy uważać, aby aktywny obiekt roboczy znajdował się przed krzywą prowadzącą i profilem).

W poleceniu dla powierzchni referencyjnej należy wybrać Ekstrakcja, którą właśnie wykonano (na wykresie), a nie w oknie graficznym.

REDAGOWAĆ:

Zrzut ekranu funkcji ekstrakcji, jestem w trybie normalnym, więc w moim przypadku elementy powierzchni znajdują się pod zbiorem geometrycznym, a ponieważ nie jest on uporządkowany, kolejność tworzenia nie ma znaczenia.

1 polubienie

Wypróbowałem funkcję ekstrakcji, ale jeśli tak jak Ty, wybierając dolną powierzchnię jako element do wyodrębnienia, tylko ta ściana staje się zielona, a mój problem pozostaje ten sam

Jeśli wybiorę następną ścianę, oto ona:

Dolna ściana nie jest nim wybierana, dlaczego pokazuje "nieciągłość styczności"?

A jednak szkic mojego podstawowego wytłoczenia jest izoograniczony

Masz PB styczności, CATIA wskazuje to za pomocą panelu na ! i informuje o danej krawędzi, musisz mieć symbole styczności (dwie równoległe linie) między dolnym segmentem a dwiema szprychami.

To wszystko działa, dotarłem tam dzięki Twojej pomocy, jeszcze raz dziękuję za wszystko, a zwłaszcza za cierpliwość