Niemożliwe wytłaczanie

Jestem zmęczony błędnymi plikami klientów :'(

Przeniosłem się do nowego projektu, klient przysłał mi budynek w pliku .stp...  Zdiagnozowałem plik, przekonwertowałem go na .asm, itd itp... Zespół składa się z kilku elementów: jednoczęściowej konstrukcji budynku, zespołu składającego się z metalowej konstrukcji wewnątrz budynku i kilku maszyn przemysłowych.

Chciałem nałożyć kilka profili na budynek (.prt), aby wyeliminować niektóre elementy, które mi przeszkadzają, a także ułatwić przyszłym posłom do PE zrobienie tego. Niestety, z niewiadomych przyczyn , funkcja ekstruzji jest wyszarzona, nie mogę zrobić tego, co chcę... Starałem się opierać na kilku różnych powierzchniach, na płaszczyźnie... Nic do roboty, zrobiłem 2-3 wyszukiwania na ten temat, ale nic nie mogłem znaleźć...

Czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem? Jak to naprawić? Dziękuję

Obraz CF

extrusion_impossible.png
1 polubienie

Witam

Czy konieczny jest montaż? Możesz spróbować nagrywać w kawałkach, aby sprawdzić, czy to działa (możliwych jest kilka opcji).

1 polubienie

Więc pytanie jest bardzo proste: Nie masz korpusu objętościowego, więc nie możesz usunąć materii!! :/

Teraz, aby osiągnąć to, czego chcesz, najprostszym sposobem (z mojego punktu widzenia, nie znam szczegółów Twojej potrzeby!) jest usunięcie (dezaktywacja, niekoniecznie trwałe usunięcie) funkcji "zaimportowanej powierzchni XX" , których nie potrzebujesz.

6 polubień

Musisz ograniczyć powierzchnie, ponieważ jesteś na powierzchni.

Edit: Ach, no cóż, właściwie jak benoit.lf. Przepraszam.

2 polubienia

Haaarf... To prawda... Brak możliwości cięcia, jeśli nie ma objętości :s

Problem polega na tym, że jest dobra chochla importowanych powierzchni... Kiedy widzisz, że prosta ściana składa się z 10-15 zaimportowanych powierzchni... Dlaczego moi klienci nie pracują po prostu na Solidworks... Wydaje mi się, że poświęcam więcej czasu na debugowanie plików moich klientów niż na projektowanie ich maszynerii:(

Durdur we wtorek rano:p

EDIT: Mam 2318 zaimportowanych powierzchni T_T

2 polubienia

Sion, ponów import w ilości =)

4 polubienia

Teraz mój biedny Joss, nadal przygotowujesz projekt na niezbyt solidnych podstawach :/

2 polubienia

Nie przypomina mi to żadnych dobrych wspomnień z tego wszystkiego. Kiedy robiłem formy, mieliśmy niezły ubaw, z częściami klienta w STEP, które trzeba było ponownie zszyć itd. (radość z objętości)

W przeciwnym razie nie możesz uszyć swojego kawałka, a następnie wykonać funkcji wypełnienia? 

1 polubienie

Zgadzam się w 100% z @benoit

Musisz posprzątać to, czego nie potrzebujesz

(wszystkie wewnętrzne powłoki ścian (izolacja itp.) można usunąć)

To, czego potrzebujesz, to koperta, więc usuń wszystkie powierzchnie, które są bezużyteczne

Po utworzeniu woluminów, jeśli, jak wspomniano, @ BART nie zadziałał (importuj w woluminie)

Nie spiesz się, aby tym razem mieć super zdrową bazę

lub odtwórz budynek, ponieważ masz prawe strony (czasami jest to + proste)

Przynajmniej później będziesz w stanie uzasadnić zalety swojej metody pracy

Jeśli to możliwe, wykonaj kilka części (podłoga/podłoga), które później zmontujesz

dzięki czemu w razie potrzeby możesz pracować etapami

To podstawa czystej pracy

@+ ;-))

7 polubień

Aby utworzyć objętość na podstawie powierzchni, ułóż powierzchnie sąsiadująco, pogrub lub zszyj.

Następnie możesz wykonać wytłaczanie.

Mogę tylko zachęcić do zastosowania metody zaproponowanej przez GT22.

Na początku zajmie to trochę czasu, ale jest to inwestycja.

Lub spróbuj odzyskać oryginalny plik.

1 polubienie

Witam

Jeśli jest to budownictwo, dlaczego nie skorzystać z importu IFC, który jest nowym standardem używanym w świecie budownictwa:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Industry_Foundation_Classes

@+

Problem w tym, że SW zdaje się tego nie brać pod uwagę...

@stefbeno SolkidWorks podczas otwierania plików IFC od wersji 2012 lub 2013.

1 polubienie

O well@stefbeno?

Kiedy naciskam "otwórz", na liście formatów mam "IFC 2x3 (*.ifc)" między STEP a ACIS.

Nie ty? Jestem w SW13.

Czy kiedykolwiek próbowałeś tego formatu @coyote? Czy jest lepsza niż oczyszczalnia ścieków?

Szczerze mówiąc, nie, nie próbowałem niczego więcej, ale mam wspaniałego przyjaciela, który mówi mi, że ten format stopniowo staje się uniwersalnym formatem w świecie budownictwa.

Myślę, że Joss.G powinien zapytać swojego klienta, czy tego typu format może być mu dostarczony, ponieważ dopiero zaczyna swój projekt i wtedy będzie mógł ocenić....

@+

@Coyoyte i Benoit.LF: Tęskniłem za nim tak bardzo, jak tylko za czasem.

1 polubienie

"Czas":)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Au_temps_pour_moi

Więc @Joss jak się masz?

@+ ;-))

Nie bardzo sobie radzę, ledwo mam czas przełączyć się na Lynkoa, jesteśmy w środku bałaganu w biurze, dostałem 3 różne pliki i mam duże problemy na budowie, więc nie zrobiłem żadnego postępu w zakresie konwersji na głośność...

Poprosiłem mojego klienta o inne formaty plików, nie otrzymałem od niego odpowiedzi i jeszcze go nie uruchomiłem... Strona jest na razie odłożona na bok, mamy inne, dość pilne priorytety...

Ale mam w głowie wszystko, co mi powiedziałeś ^^ niedługo mi się to przyda ;)

1 polubienie