Ekspansja na różne powierzchnie

Witam

Mały klej kolegi!

Narysował łagodniejszy kształt czcionki niespodzianki (żółte pole). Poniżej płaszczyzna z okręgiem. Celem jest wytłoczenie okręgu do łagodniejszego, tak aby materiał był styczny we wszystkich punktach. W załączeniu znajduje się obraz, który daje Ci pomysł.

Jeśli ktoś ma pomysł... :)

inder.png

Nie jestem pewien, co dokładnie robię, ale być może możesz zrobić linię podziału w środku kształtu obrotu (Wstawianie, Krzywa, Linia podziału za pomocą płaszczyzny i ścian, które ją przecinają), a następnie wykonaj wolumetryczne wygładzenie szkicu na krawędziach utworzonych przez linię podziału.

Mick

Witam

Jeśli wykonujesz wytłaczanie do przodu, ale płaszczyzna musi być lekko przesunięta... Stąd te 2 plany w mojej budowie...

nouveau_document_microsoft_word_2.docx
2 polubienia

Witam

Po prostu utwórz wyciągnięcie okręgu i wybierz jako warunek końcowy "aż do powierzchni", prawda?

http://help.solidworks.com/2014/French/SolidWorks/sldworks/r_extrude_propertymanager.htm

1 polubienie

Też nie zrozumiano. Prosta ekstruzja spełnia swoje zadanie.

kinder.jpg

@manu67

Okej, jeśli naszkicowany okrąg jest mniejszy niż prawa część cylindra, ale jeśli ta ostatnia jest większa, to wyciągnięcie musi rzutować na 3 powierzchnie (prawa część cylindra i 2 zaokrąglenia, i to jest to, co myślę, że @ICRIT. Tak więc wyciąganie na powierzchnię nie działa.

Konieczne byłoby udzielenie możliwości zszycia 3 ścian (prawej części cylindra i 2 zaokrągleń) tak, aby tworzyły tylko jedną, a następnie wykonać  wytłaczanie na powierzchnię

Czy to jest pożądany rezultat:

W przypadku, gdy tego właśnie chcesz:

Aby to zrobić, należy wykonać obrót o 180°, utworzyć płaszczyznę i szkic kołowy w żądanym miejscu, a następnie wykonać wygładzenie z ciągłą styczną jako warunek końcowy.

Załączony plik z 2015 roku

Mick

2015.sldprt
1 polubienie

Nazwa rury, odpowiadam od 2x i nie przechodzi!!

Więc mówiłem... Proste wytłoczenie do ciała powinno wystarczyć.

Jeśli jesteś w objętości, najprostszym jest ekstruzja "aż do ciała" (praktyczna, działa cały  czas, jeśli twoje ciało jest większe niż twój okrąg).

Jeśli twój kształt obrotu znajduje się na powierzchni, nie powinien działać, ponieważ masz 3 twarze. Musisz więc użyć funkcji "zszytej powierzchni" z 3 stronami, która następnie pozwala na wykonanie wytłoczenia do właśnie utworzonej zszytej powierzchni