Aby wyświetlić właściwości każdego komponentu w zestawieniu komponentów

Dobry wieczór

Na koniec chciałbym pokazać właściwości długości każdego korpusu, który składa się na mój kawałek (Bar of 80) w nomenklaturze (Długość bramki jest różna, więc liczba prętów również, właściwości długości każdego pręta powinny pojawić się w nomenklaturze poprzez zmianę długości bramki).

Myślę, że nie powinniśmy tworzyć części tak, jak ja to zrobiłem (patrz załącznik), ponieważ mam tylko jedną część, więc nie mogę sprawić, aby wszystkie ciała pojawiły się w nomenklaturze.

Inną metodą, którą wypróbowałem, ale która również nie zadziałała, było wykonanie kawałka (pasek 80), który powtórzyłem X razy i usunąłem materiał ze wszystkich części. Problem polegał jednak na tym, że w nomenklaturze widzieliśmy tylko jedną część (sztabka 80), ale przy ilości równej liczbie prętów nie uwzględniała ona usunięcia materiału.

Jeśli ktoś ma pomysł, który mógłby mi zaproponować, to by mi pomógł bcp.

Z góry dzięki!

test_pour_propriete_longueur.zip

Witam

W przypadku tego rodzaju projektu radzę pracować z modułem spawania mechanicznego.

Stwórz bramę z częściami spawanymi, a następnie na rysunku wstaw listę spawanych części.

Dokonując zmiany, wystarczy zaktualizować listę spawanych części, klikając ją prawym przyciskiem myszy i naciskając "aktualizuj"

Zobacz zdjęcie, aby uzyskać szczegółowe informacje.

1.png
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, Bart, ale chciałbym uzyskać pewne wyjaśnienie w jednej sprawie.

Wyrażam zgodę na wykonanie prętów z modułem spawanym mechanicznie (mogę zmodyfikować bezpośrednio  w montażu część prętową tak, aby stała się częścią spawaną mechanicznie). 

Moim głównym zmartwieniem jest to, że idealnie byłoby móc wykonać tylko jedną część z jej właściwością długości i móc zduplikować funkcję ekstruzji do ciała z jej właściwością długości, która zmieniałaby się automatycznie.

Nie wiem, czy jest to bardzo jasne, ale czy możliwe jest powtórzenie funkcji wytłaczania do ciała (ponieważ moja właściwość Length jest zdefiniowana w równaniu za pomocą narzędzia pomiaru, w którym biorę krawędź jako odniesienie), a właściwość length nowej bryły oblicza się automatycznie.

Nie wiem, czy mam odpowiednią metodę, ale w końcu chciałbym stworzyć tylko właściwość length

na jednym elemencie i że automatycznie oblicza na pozostałych elementach.

Z góry dziękuję.

Reakcja @Bart jest bardzo dobra

To od Ciebie zależy, czy zdasz sobie sprawę za pośrednictwem mechanika spawalniczego, który będzie miał za pośrednictwem swojej biblioteki profili

wszystkie elementy, a także długości i cięcia, jeśli są warte

Będziesz więc miał kompletną i dobrze zdefiniowaną nomenklaturę

Zobacz między innymi ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=ZedPlephfZ4

wszystko tam jest, po prostu podążaj za

@+ ;-))

ciąg dalszy komunikatu w PM

Zobacz ten samouczek

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/param-trer-une-pi-ce-avec-des-quations

@+ ;-))

"Zduplikuj funkcję ekstruzji do treści z jej właściwością długości, która zmieni się automatycznie".

To jest ten fragment, którego nie rozumiem.

Czy chcesz, aby film pokazał Ci zasadę?

1 polubienie

Dobry wieczór

Mam jeszcze mały problem z tą bramą, która różni się długością.

Załączam 2 pliki solidworks, które zrobiłem, to po prostu 2 różne przykłady.

W rzeczywistości chciałbym mieć mieszankę 2. To znaczy, że plik testowy demo jest dobry do rysunku z właściwościami (to jest dokładnie to, czego potrzebuję w końcu), ale z drugiej strony nie pasuje mi to, gdy chcę zmienić długość portalu w zespole (szkic szkieletu), Jestem zmuszony do ponownego dodania prętów i/lub modyfikacji funkcji usuwania materiału.

Jeśli chodzi o plik testowy demo 2, to problem tkwi w rysunku lub w polu Nie mam właściwości, ponieważ w moim zespole pręty nie są wykonane z funkcją elementu spawanego mechanicznie. Ale z drugiej strony w działaniu montażu dla mnie jest idealnie (z tym, że jako że pręty nie są wykonane z funkcją elementu spawanego mechanicznie, to nie działa to na rysunku).

Na koniec chciałbym mieć rysunek pliku testowego demo i działanie montażu pliku testowego demo 2. 

Nie wiem, czy jest to bardzo jasne, ale myślę, że patrząc na pliki solidworks powinno być łatwiej zrozumieć, czego bym chciał.

PS: to nie są złożenia, ale pliki 2 części wraz z ich rysunkiem.

Z góry dziękuję za pomoc. 

fichier_de_demo.zip

Patrząc na twoje pliki, nie sądzę, aby to był właściwy sposób, aby to zrobić.

Jeśli dobrze rozumiem, masz 3 problemy:

- Konfiguracja prętów tak, aby były obliczane zgodnie z długością bramy.

- Usuwanie materiału, które wykonujesz, aby wyregulować rurki.

- Lista części spawanych, która nie jest aktualizowana po zmianie stron.

Aby ustawić szczeble, musisz wprowadzić równanie do szkicu, aby liczba szczebli zmieniała się w zależności od długości. (Przykład: Liczba=Lg/o.c.)

Do usuwania materiału w module spawania mechanicznego dostępna jest funkcja Adjust/Extend, która pozwala zrobić to, co chcesz zrobić z usuwaniem materiału.

A w przypadku listy części na rysunku, jeśli postępowałeś zgodnie ze wszystkimi tymi wskazówkami, tabela powinna być zgodna z nimi.

Ogólnie rzecz biorąc, możesz uprościć swój projekt.

Zauważyłem, że stworzyłeś funkcję za pomocą elementów, nazywając je według ich lokalizacji. (Pionowo, z poprzeczką itp.)

Radzę pogrupować wszystkie identyczne profile w tej samej funkcji, za pomocą funkcji "nowa grupa". (Wszystkie rurki 50x50 razem itp.)

Następnie na swoim rysunku będziesz musiał tylko wstawić bąbelki, aby rozpoznać swoje kawałki.

Załączam prosty przykład.

1 polubienie

Problemem nie jest liczba prętów, ponieważ w moim szkicu mam odpowiednie równanie, co oznacza, że jeśli zmienię długość bramy, liczba szkiców prętów jest modyfikowana (Ale ponieważ muszę użyć funkcji elementu spawanego mechanicznie, jestem zobowiązany do edycji funkcji elementu spawanego mechanicznie pręta, aby móc dodawać zgodnie z liczbą szkic pojawił się dla prętów). Właściwie, to bym chciał powtórzyć funkcję mechanicznie spawanego elementu pręta, ale wydaje mi się, że nie możemy. W rzeczywistości chciałbym mieć możliwość zmiany długości bramy i aby moja funkcja elementu spawanego mechanicznie tworzyła pręty zgodnie z moim szkicem, który zostanie automatycznie zaktualizowany (ponieważ szkic jest dobry, jeśli zmienię długość, mam linie szkicu odpowiadające liczbie prętów).
Pozdrowienia

Próbując podać ci przykład, zdaję sobie sprawę, że jest to trochę bardziej skomplikowane i lepiej rozumiem twoje obawy.

Są dwa problemy:

- Fakt posiadania wysoko wygiętej belki poprzecznej. Tak więc szkic prętów musi wystawać ponad tę poprzeczkę (ponieważ korekta szkicu nie może być powtórzona). Zmusza nas to do usuwania ciał, które są powyżej.

- Liczba regulowanych szczebli. Ponieważ nie można powiedzieć Soldiworks, aby zmodyfikował funkcję, aby dodać szczeble zgodnie z długością, również się zawiesza.

Myślę, że jeśli naprawdę chcesz założyć portal do dodawania lub usuwania szczebli w zależności od długości, poza tworzeniem konfiguracji kilku centralnych szczebli, nie widzę innego rozwiązania.

Dziś wieczorem robię test i wysyłam Wam wynik ;)

Oto wynik.

Dla mnie, jeśli chcesz zrobić konfigurowalny portal, będziesz musiał dokonać konfiguracji.

Tyle konfiguracji, ile jest różnych szczebli.

Następnie połącz każdą konfigurację z każdą odpowiednią funkcją.

Spróbuj z mojej strony, kliknij na konfigurację "8 szczebli", a następnie na konfigurację "10 szczebli".

portail_parametrable.sldprt

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,
Spojrzałem więc na twój plik i myślę, że wykonanie wszystkich konfiguracji może zająć dużo czasu. zwłaszcza, że nie znam z góry wszystkich długości bram.
Myślę więc, że zrobię portal o bardzo długiej długości (długość, która nie będzie możliwa do zrealizowania, ponieważ jest za duża) i zduplikowałbym ten rysunek, aby uzyskać żądane długości (więc nie musiałbym dodawać paska).

Jeszcze raz dziękuję za te wszystkie odpowiedzi,
Powodzenia i szczęśliwego świętowania końca roku.

Pozdrowienia

To właśnie starałem się zrobić.

Zrobiłem test na bramie 12 metrowej ale przy zmianie stron funkcja jest nieprawidłowa....

Radzę zrobić kilka bram, jedną od 1m do 1m50, inną od 2m do 2m50 itd....

Cze wszystkim

Bardzo proste rozwiązanie: zacznij od prętów i usuń materiał ze wszystkich korpusów tych prętów, a następnie kontynuuj z resztą ciał i to wszystko.

Zobacz załączony plik w SW2014.

@+

Edycja: oczywiście z powtórzeniem

essai_demo_coyote.sldprt
1 polubienie