Stwórz monetę w zerowej ilości

Witam

Muszę pokazać część z ilością równą 0 w zestawieniu komponentów.
Wiedząc, że nie mogę majstrować przy nomenklaturze (na przykład w celu wymuszenia ilości), ponieważ później trafia ona do EPDM.

Czy masz problem?
Jak sobie z tym poradziliście?

Witam, zobacz ten link http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/t_excluding_assembly_components_bom.htm

Wykluczanie komponentów zespołu z zestawienia komponentów

Aby wykluczyć komponenty zespołu zestawienia komponentów , należy:

1. W dokumencie złożenia kliknąć prawym przyciskiem myszy komponent i wybrać Właściwości komponentu .
  2. W oknie dialogowym Właściwości komponentu wybierz opcję Wyklucz z zestawienia komponentów, a następnie kliknij przycisk OK.

Można dekomponować podzespoły i łączyć identyczne obiekty w zestawieniach komponentów.

2 polubienia

Witam

@Mad:

Nie sądzę, żeby to było to, czego chce stefbeno. Chce, aby część pojawiła się w nomenklaturze, ale z dokładnością 0.

Wykluczenie z nomenklatury będzie miało pierwszeństwo.

3 polubienia

No właśnie, Remrem

W pliku/właściwości masz lokalizację w lewym górnym rogu "ilość w nomenklaturze"

Jeśli ustawisz wartość na 0, Twoja część będzie miała wartość 0 we wszystkich nomenklaturach.

Jeśli chcesz mieć możliwość wyboru, będziesz musiał utworzyć konfigurację i przypisać tylko wartość 0 w tej konfiguracji

6 polubień

@Pascal: ciekawe, nie wiedziałem, ale (inaczej byłoby to zbyt proste) oznacza to, że niezależnie od montażu, ilość będzie wymuszona. Niestety muszę kontrolować ilość wyświetlaną dla każdego zespołu.

@Stefbeno : Tak, ilość zostanie wymuszona we wszystkich zespołach.

Dlatego sugeruję, abyś zrobił konfigurację swojej części, w której ilość będzie równa zero i zachował domyślną konfigurację, w której ilość nie jest wymuszona.

Właściwość można skonfigurować do konfiguracji (osobiście używam jej do metrów bieżących)

2 polubienia

Dobra robota, świetna wskazówka.

Witam

Ponieważ ostatnio zadano mi to pytanie, podam kilka informacji, które powinny uniknąć nieprzespanych nocy lub stresu...

Występuje błąd w zarządzaniu właściwością związany z ilością BOM. Ten błąd ma wpływ na ocenę wartości alfa lub wartości 0 jako równej 1

Jest to 590863 SPR: Zero ilości "0" (ILOŚĆ) w obszarze Właściwości niestandardowe jest wyświetlane w zestawieniu komponentów (BOM) jako 1

W chwili pisania tego błędu ten błąd nadal nie został naprawiony.

Kolejnym szczegółem jest to, że jeśli część, na którą wymuszasz ilość, jest obecna kilka razy w zespole, wskazana ilość zostanie pomnożona przez liczbę wystąpień części.

Na przykład, jeśli Twoja część jest obecna 4 razy i wymusiłeś ilość na 100, będziesz mieć ilość 400 w BOM... Ale to z drugiej strony jest logiczne :)

Miłego dnia

Fabrice

3 polubienia