Witam
Muszę pokazać część z ilością równą 0 w zestawieniu komponentów.
Wiedząc, że nie mogę majstrować przy nomenklaturze (na przykład w celu wymuszenia ilości), ponieważ później trafia ona do EPDM.
Czy masz problem?
Jak sobie z tym poradziliście?
Witam
Muszę pokazać część z ilością równą 0 w zestawieniu komponentów.
Wiedząc, że nie mogę majstrować przy nomenklaturze (na przykład w celu wymuszenia ilości), ponieważ później trafia ona do EPDM.
Czy masz problem?
Jak sobie z tym poradziliście?
Witam, zobacz ten link http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/t_excluding_assembly_components_bom.htm
Aby wykluczyć komponenty zespołu zestawienia komponentów , należy:
Można dekomponować podzespoły i łączyć identyczne obiekty w zestawieniach komponentów.
Witam
@Mad:
Nie sądzę, żeby to było to, czego chce stefbeno. Chce, aby część pojawiła się w nomenklaturze, ale z dokładnością 0.
Wykluczenie z nomenklatury będzie miało pierwszeństwo.
No właśnie, Remrem
W pliku/właściwości masz lokalizację w lewym górnym rogu "ilość w nomenklaturze"
Jeśli ustawisz wartość na 0, Twoja część będzie miała wartość 0 we wszystkich nomenklaturach.
Jeśli chcesz mieć możliwość wyboru, będziesz musiał utworzyć konfigurację i przypisać tylko wartość 0 w tej konfiguracji
@Pascal: ciekawe, nie wiedziałem, ale (inaczej byłoby to zbyt proste) oznacza to, że niezależnie od montażu, ilość będzie wymuszona. Niestety muszę kontrolować ilość wyświetlaną dla każdego zespołu.
@Stefbeno : Tak, ilość zostanie wymuszona we wszystkich zespołach.
Dlatego sugeruję, abyś zrobił konfigurację swojej części, w której ilość będzie równa zero i zachował domyślną konfigurację, w której ilość nie jest wymuszona.
Właściwość można skonfigurować do konfiguracji (osobiście używam jej do metrów bieżących)
Dobra robota, świetna wskazówka.
Witam
Ponieważ ostatnio zadano mi to pytanie, podam kilka informacji, które powinny uniknąć nieprzespanych nocy lub stresu...
Występuje błąd w zarządzaniu właściwością związany z ilością BOM. Ten błąd ma wpływ na ocenę wartości alfa lub wartości 0 jako równej 1
Jest to 590863 SPR: Zero ilości "0" (ILOŚĆ) w obszarze Właściwości niestandardowe jest wyświetlane w zestawieniu komponentów (BOM) jako 1
W chwili pisania tego błędu ten błąd nadal nie został naprawiony.
Kolejnym szczegółem jest to, że jeśli część, na którą wymuszasz ilość, jest obecna kilka razy w zespole, wskazana ilość zostanie pomnożona przez liczbę wystąpień części.
Na przykład, jeśli Twoja część jest obecna 4 razy i wymusiłeś ilość na 100, będziesz mieć ilość 400 w BOM... Ale to z drugiej strony jest logiczne :)
Miłego dnia
Fabrice