Jestem w trakcie małego osobistego projektu, ale utknąłem na jednym stopniu.
To kawałek blachy, ale rzecz w tym, że podczas rozkładania niektóre boki zderzają się ze sobą.
Chcę więc zrobić cięcie na moim "rozwiniętym" stanie mojego kawałka. Ale ponieważ cięcie przechodzi przez fałdy, myślę, że dlatego Sw nie chce tego robić.
@.PL: To prawda, że na moim sitodruku jest to oznaczone jako "stan rozłożony", w rzeczywistości jest to nazwa, którą solidworks nadał mojemu "stanowi rozłożenia". Krótko mówiąc, wszystko po to, aby powiedzieć, że jestem w dobrym stanie rozwijania się "eee".
@Benoit: Siedzę nad tym od 2 dni szukając odpowiedniego rozwiązania^^ Chciałbym, żebyś zobaczył złożoną część, ale chciałbym ją skończyć wcześniej =) (tajemnica zawodowa^^)
Wszystko, co mogę powiedzieć, to to, że będzie to wyglądać tak (patrz zdjęcie)
Tak, myślałem o zrobieniu składanej części =) lol, ale nie mogę tego zrobić, zawsze jest krawędź, która dotyka....^^ dobrze widzieć w ciemno :p
Aby wykonać pożądane cięcie, nie musisz być w stanie rozłożonym! Ale użyj innej funkcji, aby rozłożyć fałdy jeden po drugim! (zobacz link w moim pierwszym linku lub ten film https://www.youtube.com/watch?v=Zo_c1wVy3Q4)
Cóż, przepraszam, jeśli już zrozumiałeś, ale wygląda na to, że nie!
OK, w takim razie usuń materiał (doceń) zaraz po funkcji "Rozłóż", a gdy funkcja "Składanie" zostanie ponownie aktywowana, fałdy nie będą już się na siebie nachodzić.
@Benoit, nie mów o sobie nic złego, inni zajmą się tym za Ciebie =)
Wszyscy mamy swoje mocne strony, a w pracy z blachą daleko mi do bycia bestią.
W rzeczywistości udaje mi się pociąć mój kawałek w tym stanie rozłożenia. Ale gdy tylko cięcie dotknie linii gięcia, funkcja nie chce być wykonana...
Mała wskazówka, ale jestem naprawdę leniwy i nie jest to zbyt praktyczne.
Ma to na celu uzyskanie stanu rozwinięcia, wyeksportowanie go do dxf, zaimportowanie z powrotem do Sw, zmodyfikowanie go za pomocą żądanych cięć. Następnie przekształć go w blachę, dodając zagięcia itp.
W niektórych przypadkach to działa, ale tutaj moim zdaniem jest to trochę nużące^^
@jm i Pl: Zgadzam się z Tobą, ale spróbuj sam. Osobiście jak tylko dotknie linii gięcia, Sw mówi mi, że utworzy część o zerowej grubości, lub inne komunikaty o błędach
Cóż, po kilku godzinach dłubania w głowie w końcu mi się udało!
Właściwie nie wiem tak naprawdę jak i dlaczego, ale od wczorajszej nocy robię te same rzeczy, a teraz za sprawą magii to działa. (Domyślam się, że Sw musi od czasu do czasu podsłuchiwać ten blaszany moduł...^^)
Rozwiązanie: Zaleca się usunięcie materiału przed użyciem funkcji "Składanie" i nie używanie paska odzyskiwania. Następnie kontur szkicu, który zostanie użyty do usunięcia materiału, musi być zawsze zamknięty. Pozwala to na wybór korpusów do zachowania (w moim przypadku), a następnie możliwość bezproblemowego złożenia. (Zobacz zdjęcie).