janot
2 Marzec 2020 09:44
1
Witam
Swój plan wykonałam w formacie pionowym A4.
Jednak teraz chcę stworzyć ten sam kasetę i inne w formacie A4 poziomym, A3 poziomym i pionowym A3.
Gdy zmieniam format arkusza, mój kaseta znika...
Nie mogę skopiować kasety na inny arkusz...
Czy masz jakieś rozwiązanie? Z góry dziękuję.
YP69
2 Marzec 2020 10:06
2
Witam
Aby zmienić mapę bazową, należy utworzyć modele tła.
Dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy arkusza danego rysunku.
Kliknij prawym przyciskiem myszy właściwość arkusza -> Przeglądaj -> zastosuj
Upewnij się, że jest zaznaczone pole wyboru Pokaż mapę bazową
Yannicka
2 polubienia
janot
2 Marzec 2020 10:19
3
Dziękuję, ale być może źle się wytłumaczyłem. Mam tło wykonane w formacie A4 w pionie.
Teraz chcę utworzyć poziomy A4, pionowy i poziomy A3.
Ale nie chcę trzymać tej samej kartridżu, co ten, który mam na moim pionowym A4. Bez konieczności przerabiania wszystkiego...
gt22
2 Marzec 2020 10:26
4
Jak wspomniano powyżej, nie masz wyboru
Musisz utworzyć każdy szablon planu tła
Zobacz następny link
https://www.logiciel-cao.com/blog/entries/view/slug/procedure-creation-modification-de-fonds-de-plan
@+
4 polubienia
Witam @Janot
Równie dobrze można zacząć od mapy bazowej, która ma odpowiedni kartusz i zmienić wymiary. Oczywiście dla każdego nowego formatu musisz utworzyć plik o innej nazwie.
Reasumując, bierzesz metodę @Yannick , ale duplikujesz plik A4 pod kilkoma różnymi nazwami, a następnie wracasz do każdej z wód, aby umieścić jakieś elementy w odpowiednich wymiarach. Zrób kopię zapasową starego punktu swojego wzorca A4, aby w razie niepewności móc wrócić do poprzedniej sytuacji.
Pozdrowienia
4 polubienia
YP69
2 Marzec 2020 10:29
6
OK, źle zrozumiałem,
Można tworzyć bloki dla wkładu, tabeli indeksów...... Wielokrotnego użytku dla różnych formatów
Zacznij od adnotacji i obrysu linii , zaznacz wszystko -> kliknij prawym przyciskiem myszy --> Utwórz blok
Zapisz blok
Aby użyć go ponownie, wstaw blok do mapy bazowej
YP69
2 Marzec 2020 11:22
7
Nie zdążyłem dokończyć poprzedniej wiadomości.
Jak Zozo_mp mówi, musisz zmienić rozmiar mapy bazowej A4, aby umieścić ją w formacie A3
Wprowadź zmiany
Zapisywanie jako szablonu rysunku i mapy bazowej
CLT (CLT)
3 polubienia
janot
2 Marzec 2020 14:08
8
Wielkie dzięki!! Jest idealny! :)