Tworzenie rysunku A3 z rysunku A4

Witam

Swój plan wykonałam w formacie pionowym A4.

Jednak teraz chcę stworzyć ten sam kasetę i inne w formacie A4 poziomym, A3 poziomym i pionowym A3.

Gdy zmieniam format arkusza, mój kaseta znika...

Nie mogę skopiować kasety na inny arkusz...

Czy masz jakieś rozwiązanie? Z góry dziękuję.

Witam

Aby zmienić mapę bazową, należy utworzyć modele tła.

Dostępne po kliknięciu prawym przyciskiem myszy arkusza danego rysunku.

Kliknij prawym przyciskiem myszy właściwość arkusza -> Przeglądaj -> zastosuj

Upewnij się, że jest zaznaczone pole  wyboru Pokaż mapę bazową 

Yannicka

2 polubienia

Dziękuję, ale być może źle się wytłumaczyłem. Mam tło wykonane w formacie A4 w pionie.

Teraz chcę utworzyć poziomy A4, pionowy i poziomy A3.

Ale nie chcę trzymać tej samej kartridżu, co ten, który mam na moim pionowym A4. Bez konieczności przerabiania wszystkiego...

Jak wspomniano powyżej, nie masz wyboru 

Musisz utworzyć każdy szablon planu tła

Zobacz następny link

https://www.logiciel-cao.com/blog/entries/view/slug/procedure-creation-modification-de-fonds-de-plan

@+

4 polubienia

Witam @Janot

Równie dobrze można zacząć od mapy bazowej, która ma odpowiedni kartusz i zmienić wymiary. Oczywiście dla każdego nowego formatu musisz utworzyć plik o innej nazwie.

Reasumując, bierzesz metodę @Yannick , ale duplikujesz plik A4 pod kilkoma różnymi nazwami, a następnie wracasz do każdej z wód, aby umieścić jakieś elementy w odpowiednich wymiarach. Zrób kopię zapasową starego punktu swojego wzorca A4, aby w razie niepewności móc wrócić do poprzedniej sytuacji.

Pozdrowienia

4 polubienia

OK, źle zrozumiałem,

Można tworzyć bloki  dla wkładu,  tabeli indeksów...... Wielokrotnego użytku dla różnych formatów

Zacznij od adnotacji i obrysu linii , zaznacz wszystko -> kliknij prawym przyciskiem myszy --> Utwórz blok

Zapisz blok

Aby użyć go ponownie, wstaw blok do mapy bazowej

Nie zdążyłem dokończyć poprzedniej wiadomości.

Jak Zozo_mp mówi, musisz zmienić rozmiar mapy bazowej A4, aby umieścić ją w formacie A3

Wprowadź zmiany

Zapisywanie jako  szablonu rysunku  i mapy bazowej

CLT (CLT)

3 polubienia

Wielkie dzięki!! Jest idealny! :)