Rodzina części z wielu obiektów

Witam

Chcę utworzyć rodzinę części z plików 3D dostawcy.
Mam różne wymiary produktu, pobrałem 3D każdego z tych wymiarów.
Chciałbym utworzyć rodzinę części, po prostu używając funkcji usuwania, aby wyświetlić tylko bryłę odpowiadającą konfiguracji.

Jednak w związku z tym powierzchnie niekoniecznie odpowiadają między konfiguracjami.
Oznacza to, że w przypadku użycia w złożeniu, jeśli zmienię konfigurację, tracę skojarzone wiązania.

Alternatywą byłoby przeprojektowanie części i ustawienie szkiców, ale wymaga to znacznego nakładu pracy.
Czy istnieje rozwiązanie pozwalające określić wspólne powierzchnie dla solidworks? A może inna sztuczka, która pozwala mi robić to, co chcę?

Dziękuję za pomoc

Za zastosowanie swojego rozwiązania na niektórych fragmentach biblioteki, oto wady:

Ograniczenia, które zostały utracone, bardzo ciężkie części (ładujemy wszystkie ciała zamiast jednego korpusu z pilotowanymi żebrami), duże trudności w dniach, kiedy trzeba dodać brakującą konfigurację

Szczerze mówiąc, musiałbym to zrobić jeszcze raz, wolę zmarnować trochę czasu i skonfigurować elementy, przeprojektowując je, tak jak zrobiliśmy to dla zdecydowanej większości naszych elementów bibliotecznych. Ograniczenia, które pojawiają się przy zmianie konfiguracji, to tylko szczęście, nawet jeśli inwestycja czasu na początku jest rzeczywiście ważniejsza.

5 polubień

Witaj @be4_2

Czy możesz pokazać kilka obrazów, na których widzimy usunięte ciała po lewej stronie w oknie Menedżera funkcji ? Może nam to pomoże

Witam, moim zdaniem @sbadenis wszystko powiedział, a jeśli nalegasz, proponuję użycie planów, osi, sparametryzowanych szkiców, 

2 polubienia

Najlepsze, jak mówi nasz przyjaciel @sbadenis

jest przebudowa części i korpusów

i upewnij się, że połączenia korpusu są identyczne, jeśli to możliwe

@+

2 polubienia

Tak właśnie pomyślałem, idealnym rozwiązaniem jest przerysowanie części za pomocą sparametryzowanych szkiców.

Zgadzam się z tobą @sbadenis, następujące ograniczenia w mieszankach to prawdziwa przyjemność!