Cze wszystkim!
Czy ktoś zna sposób na wykluczenie komponentu za pomocą parametru rodziny części?
Cze wszystkim!
Czy ktoś zna sposób na wykluczenie komponentu za pomocą parametru rodziny części?
Dla mnie nie jest to możliwe, ponieważ wykluczenie lub nie komponentu jest zarządzane z zespołu, w którym jest wstawiony, a nie z samej części
Edit: Mogę się mylić od wersji 2022, której nie mam:
Witam @twathle
Ty... używałeś wcześniej Creo
W przeciwnym razie, aby pójść swoją drogą:
Stan usuwania komponentu w konfiguracjach - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS
Edit: @sbadenis , wrócę do 2013 roku, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał przetestować
Witam
Dobre pytanie, ponieważ automatyczne generowanie rodziny części nie pobiera tego parametru.
Poza infolinią lub kimś, kto już boryka się z problemem, nie widzę, gdzie znaleźć rozwiązanie.
W makrach wygląda to na dostępne:
boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("10NR075EG-1@0_BLOC_REEG075_F35", "KOMPONENT", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
boolstatus = Part.CompConfigProperties6(2, 0, Prawda, Prawda, "10NR075EG", Prawda, Fałsz, 0)
W 2 linijkach powyżej przełączyłem się na komponent 10NR075EG.
Pierwszy wiersz służy do wyboru komponentu, a drugi do zmiany parametrów (ten wiersz powinien odpowiadać modyfikacji wszystkich "właściwości komponentu" dostępnych po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części. Logicznie rzecz biorąc, powinno to być ostatnie 0 (nie sprawdzałem jednak).
Dziwne jest to, że niektóre parametry są dostępne w Excelu jako "koperta" za pomocą składni:
$ENVELOPPE@10NR075EG<1>
Istnieje duża szansa, że w związku z tym parametr "wyłącz z nomenklatury" nie będzie dostępny przez Excela.
Uwaga: pomoc Solidworks nawet nie mówi o konfiguracji tej właściwości obwiedni w rodzinach części
@coin37coin ta opcja jest używana do usuwania lub nieusuwania komponentu w rodzinie części złożenia. Żądanie polega na automatycznym wykluczeniu części po jej wstawieniu lub nie, w zależności od rodziny części.
Sprawdź, czy mój link działa w 2022 roku lub + dla niższych wersji, moim zdaniem to zrobione... Stąd poprawa.
Link w języku francuskim do funkcji 2022 (wcześniej nieistniejący):
https://help.solidworks.com/2022/french/whatsnew/c_wn2022_assemblies_config_bom.htm
Witam @coin37coin
Jeszcze nie, nie znam Creo (użytego raz czy dwa )
Dziękuję @froussel za odpowiedź, ale prawdopodobnie nie skorzystałbym z Twojego rozwiązania.
W ogóle nie znam VBA i na razie nie chcę się w to zagłębiać (brak czasu)
Żeby było jasne dla wszystkich,
Nie ma potrzeby wykluczania domyślnego komponentu zaraz po jego wstawieniu do złożenia.
Robię komplet z ogłowiami.
W niektórych przypadkach zostaną wykorzystane rachunki dostawcy sprzętu , nie muszą one pojawiać się w zestawieniu materiałów.
W innych przypadkach będziemy woleli kupić je gdzie indziej , musimy je kupić osobno, więc muszą być w nomenklaturze.
Myślę, że moje rozwiązanie można kontrolować na rodzinie części, z drugiej strony dla części już wstawionych, jeśli dobrze zrozumiałem, nawet jeśli zmienisz konfigurację, jeśli nie wykluczysz, pozostaje nie wykluczona i życie na odwrót. Rozwiązanie działa, jeśli dobrze rozumiem, tylko po włożeniu go do zespołu. (Do przetestowania)
Innym rozwiązaniem jest utworzenie kołnierza w innym kolorze (dla dostawy klienta) i wszystko, co jest w tym kolorze, należy wykluczyć poprzez zaznaczenie pola wyklucz z listy materiałów lub wybranego komponentu koperty (dostawa klienta)
Mam wrażenie, że ta nowa funkcja umożliwia wyłączenie części ze wszystkich nomenklatur. Wcześniej trzeba było go wykluczać montaż po montażu (dość bolesne).
Tak , @froussel ale tylko do integracji?
Zobacz 1. link w języku angielskim, nie jestem pewien, czy wszystko dobrze zrozumiałem.
Nie mogę testować (jestem poniżej 2020 roku), ale dla mnie parametr powinien pozwolić na zmianę parametru montażu podczas wstawiania, jak sądzę (wydaje się, że dość trudno jest zrobić coś wstecznego).
Tylko test na wersji wyższej niż 2022 to potwierdzi.
W każdym razie nie rozwiązuje to problemu @twathle ponieważ chce mieć możliwość dokonania modyfikacji według swoich montaży (raz tak / jeden raz nie) z tego co rozumiem
To też rozumiem @Froussel ... i tak wracam z moim rozwiązaniem/pomocą na stronę Solidworks.
Pozwala kontrolować konfiguracje za pomocą tabeli rodziny w programie Excel oraz łatwo dołączać/wykluczać podzbiory za pomocą R (rozwiązany) lub S (usunięty).
Jedynym problemem, jaki widzę, jest to, że jesteś zmuszony do wkręcania każdego odniesienia, a nie całego odniesienia (jeśli masz 3, jesteś zmuszony do wykluczenia każdej ze, a nie wszystkich)
Opcja, o której mówisz (dostępna od SW2022), skutecznie pozwala wykluczyć domyślny komponent zaraz po jego wstawieniu.
Zrobiłem test, część już wstawiona nie zostanie wykluczona, jeśli sprawdzisz funkcję po fakcie ==> to tylko podczas wstawiania.
@coin37coin rozwiązanie, które proponujesz, spowoduje umieszczenie komponentu w moim podzbiorze w stanie usuniętym. Pragnę po prostu, aby został on wyłączony z nomenklatury.
Niestety, myślę, że jedynym możliwym rozwiązaniem jest zrobienie tego ręcznie.
Nie ma rozwiązania, które by to zautomatyzowało.
Z drugiej strony, rozwiązanie permlet color szybko identyfikuje dostawę FI przez klienta
Niestety nie sądzę, aby było to możliwe.
1- Zamówienie jest składane (o ile się nie mylę) bezpośrednio z nomenklatury wyodrębnionej w formacie Excel. Jeśli coś się tam znajduje, to znaczy, że jest kupowane.
2- Do tej pory pożądane było zachowanie "ładnych" modeli, aby ostateczny model wyglądał jak coś.
co więcej, renderujemy za pomocą VISUALIZE na końcu każdego projektu i nawet jeśli możemy ponownie zastosować wygląd po fakcie, oznaczałoby to dużo czasu spędzonego na "nałożeniu odpowiedniego koloru", podczas gdy mógłby to być właściwy kolor od samego początku.
Jest pewien problem, który naprawdę musi mi umknąć (i w rezultacie jestem tym niezdarnym facetem na służbie. Przepraszam)
Ale kiedy klikniesz prawym przyciskiem myszy na swoją część, właściwości komponentu i wykluczysz z nomenklatury, dlaczego nie wybierzesz "zmień właściwości w:" na "określ konfiguracje". Co pozwala wybrać, gdzie chcesz, aby został wyłączony z nomenklatury
Więc rzeczywiście tak się to skończy, jeśli nie znajdę rozwiązania...
ale mam dosc duza ilosc ilosc konfiguracji (232)
Na szczęście są (zazwyczaj) wszystkie w rzędzie, ale na wypadek, gdyby konfiguracje, z których muszę wykluczyć uzdy, nie następują po sobie... Byłbym bardzo zirytowany.
Więc jeśli musisz je pisać ręcznie, nie martw się, ale miałbym nadzieję, że narzędzie takie jak solidworks zaoferuje prostsze rozwiązanie (zwłaszcza biorąc pod uwagę liczbę opcji dostępnych w rodzinie części).
Witam
Potwierdzam to, co @froussel powiedział, ten parametr nie jest dostępny w rodzinach części ani w konfiguracji komponentu (z którego pochodzą dane dla rodziny części).
Tak więc poza robieniem tego ręcznie lub za pomocą makra (co może być dość "proste"), nie ma krótkoterminowego rozwiązania.
Na dłuższą metę musielibyśmy wysłać żądanie ewolucji do SW, aby ten parametr był dostępny, ale hej, nie oczekuj szybkiego wdrożenia (myślę, że policz co najmniej 5 wersji).
Cze wszystkim...
Po rozmowie z pomocą techniczną wydaje się, że ta opcja w ogóle nie istnieje.
poradzili mi, abym złożył wniosek o poprawę bezpośrednio na stronie internetowej SW.
Nie wiem jak to działa dla reszty, ale jeśli chcesz skonsultować się z tematem oto numer ER: 1-25418449711
mała korekta,
muszą najpierw zweryfikować temat, a następnie przypisać mu numer SPR.
A gdy wszystko zostanie zrobione, zainteresowani użytkownicy będą mogli zagłosować za przeniesieniem go na górę "listy rzeczy do zrobienia".