Rodzina części Solid Works?

Witam 

obecnie na stażu w firmie szukam sposobu pod solidworks (wersja 2011) na wdrożenie rodziny części za pomocą Excela.  Zadaję sobie jednak pytanie: Czy możemy wdrożyć rodzinę części w Excelu tylko wypełniając typowy profil? 

Dziękuję.

Witam

Myślę, że rozkładając jedną z części, patrząc na to, jak zachowuje się rodzina części w tabeli Excela, możemy rozwinąć wszystkie konfiguracje.

Witam

Myślę, że rozkładając jedną z części, patrząc na to, jak zachowuje się rodzina części w tabeli Excela, możemy rozwinąć wszystkie konfiguracje.

1 polubienie

Zobacz ten wątek COM

http://www.mycadservices.eu/forum/cao/macro-export-deplie-dxf?page=11

Wydaje mi się, że solucja nie została jeszcze znaleziona ;-(

1 polubienie

to właśnie zrobiłem PL ale problem polega na tym, że typowy profil po rozłożeniu ma kilka wariantów ale nie sądzę, żeby solidne roboty były w stanie na chwilę obecną stworzyć i spełnić moje zgłoszenie ale mam nadzieję, że wkrótce!!

1 polubienie

Zobacz ten link

https://forum.solidworks.com/thread/93981

Nie odpowiada to mojemu pytaniu lub poziom jest dla mnie za wysoki, jestem dopiero na maturze zawodowej!

Link do GT22 pozwala na posiadanie makra (programu), który wykonuje eksport w DXF, myślę, że to nie na temat.

pytanie

Jest to rodzina części blaszanych

Na czym polegają zmiany  

długości, szerokość, liczbę otworów i średnicę otworów itp

Ale ponieważ u podstawy jest to rodzina części, jest prawie taka sama, z kilkoma różnicami

Dlaczego więc nie przejrzeć tabeli i więcej niż jednego rysunku

Rodziny części na rysunkach

Jeśli model używa rodziny części do generowania wielu konfiguracji, można wyświetlić rodzinę części na rysunku tego modelu. W ten sposób pojedynczy rysunek może reprezentować wszystkie konfiguracje.

Możesz odwoływać się do liczb za pomocą krótkich, opisowych liter lub nazw, zamiast używać ich pełnych nazw i wartości. Na przykład zamiast D1@BaseExtrusion można użyć etykiety, takiej jak A lub grubość , jako nagłówka kolumny w rodzinie części i wyświetlić ją zamiast wartości wymiaru w widoku rysunku.

Na poniższym rysunku pokazano, w jaki sposób rodzina części i wymiary, którymi steruje, mogą pojawić się na rysunku.

Spis treści

1 polubienie

Tworzenie konfiguracji rozwiniętej części arkusza blachy

Można utworzyć konfigurację w części arkusza blachy, która pokazuje część w stanie rozwiniętym.

Aby mieć pewność, że wszystkie funkcje są wyświetlane w stanie rozwiniętym, należy utworzyć konfigurację po zakończeniu całego procesu projektowania części.

Aby utworzyć konfigurację części w stanie rozwiniętym, należy:

1. W części arkusza blachy utwórz nową konfigurację.
  2. W drzewie tworzenia operacji FeatureManager wykonaj jedną z następujących czynności:
    • Kliknij prawym przyciskiem myszy funkcję Stan rozwinięty i wybierz Cofnij usunięciemenu_Unsuppress.gif . 
    • Wybierz opcję Zagięcie i wszystkie funkcje po nim. Kliknij przycisk Edytuj  > Usuń > tej konfiguracji , aby usunąć wszystkie wybrane obiekty.

Temat nadrzędny

Części blaszane

Zadania pokrewne

Tworzenie rysunków w stanie rozwiniętym

Ręczne tworzenie konfiguracji

Wyszukaj 'Tworzenie konfiguracji części arkusza blachy w stanie rozwiniętym' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.