Wykonałem złożenie w SolidWorks (okno + zaczep) i chcę sprawdzić wysokość tego uderzenia za pomocą Excela. W tym celu ustawiłem blachę zaczepową w stosunku do okna dzięki wiązaniom (zbieżność + odległość) i utworzyłem rodzinę części z funkcją "D1@hauteur uderzenie" (nazwa ograniczenia odległości) i to działa.
Teraz chciałbym stworzyć zewnętrznie "standard" Excela z tą samą funkcją, którą mógłbym otworzyć we wszystkich moich następnych oknach, które również będą miały ten bałagan.
Próbowałem skopiować dokładnie tę samą rodzinę części, którą zrobiłem wewnętrznie z moim pierwszym zespołem, który zadziałał, wkleić ją do nowego Excela i zaimportować do nowego zespołu, ale to nie działa, pojawia się komunikat o błędzie "Nie można znaleźć prawidłowych wystąpień rodziny części", podczas gdy nazwa strajku i ograniczenie są dokładnie takie same w tym nowym zespole.
Myślę, że ta wiadomość odnosi się bardziej do różnych wariantów Twojego montażu, a nie do Twojej oceny. Więc jeśli usunąłeś warianty lub dodałeś, może się to nie spodobać w zależności od twoich opcji (sterowanych na tablicy lub odwrotnie)
Osobiście zabraniam sobie używania tabel Excela do sterowania częścią/złożeniem.
Używam wewnętrznego systemu równań i pakuję i idę, gdy tylko pojawia się nowy produkt, pozwala to uniknąć niezamierzonych zmian w innych projektach, ale zajmuje więcej miejsca na dysku.
(nie na temat: Osobiście prawie nigdy nie używam równań i wolę rodzinę według Excela, części lub złożenia.)
Aby tablica działała ponownie w innych zestawach, wymaga pewnych kryteriów:
W Twoim przypadku chcesz zarządzać tylko jedną kolumną: "D1@hauteur marnotrawstwo"
Oznacza to, że w innych zestawach musi istnieć to samo ograniczenie o tej samej nazwie!
Konieczne jest również, aby w Excelu znajdowała się co najmniej jedna "Domyślna" lub inna linia do utworzenia...
Często, gdy występuje problem z pisaniem w tabeli programu Excel, po jej zamknięciu pojawia się wyskakujące okienko wskazujące na problem z pisaniem, przeczytanie tej wiadomości może być interesujące.
Jest to szare wyskakujące okienko, które znajduje się w prawym górnym rogu obszaru graficznego.
Po otwarciu programu Excel "zawartego w solidworks" poprzez zamknięcie programu Excel, można zobaczyć komunikat. Z drugiej strony, jeśli otworzysz Excela w prawdziwym oknie Excela, po wyjściu z Excela wyskakujące okienko jest wyświetlane tylko przez 1/10 sekundy!! (Użycie zrzutu ekranu może pomóc, ale nadal nie jest łatwo to zrobić)
FUZ3D, problem polega na tym, że nie mam innego wyjścia, jak tylko korzystać z Excela, ponieważ robię staż w firmie i nie zależy to od mojej woli^^ A jestem dość początkujący na SW, więc nie znam się na zastosowaniu równań i "pack&go"...
Olivier42, całkowicie się zgadzam! W nowym zespole mam tę samą nazwę wiązania i utworzyłem wiersz "Domyślny". Rzeczywiście, uczę się obsługi rodziny części i widziałem już, jak to okno pojawiało się, gdy wystąpił problem z pisaniem, ale w moim przypadku nie jest to problem z pisaniem, ponieważ to okno się nie pojawia, ale raczej wystąpienia, biorąc pod uwagę komunikat o błędzie.
W rzeczywistości zdałem sobie sprawę, że jeśli utworzę rodzinę części w zespole, skopiuję tę rodzinę do zewnętrznego programu Excel i zaimportuję ten zewnętrzny program Excel z powrotem do tego zespołu, rodzina części przestanie działać!
W załączeniu moja rodzina części (naprawdę nieskomplikowanych) z danym wiązaniem, a po prawej stronie komunikat o błędzie.
Dziwaczny Zrobiłem asm z 2 sztuk (wirtualny, ale nie sądzę, żeby to grało). Skonfigurowałem wymiar, przekonwertowałem konfigurację na tabelę rodziny, wyeksportowałem tabelę. Następnie zduplikowałem mój zestaw, usunąłem tabelę rodziny i konfiguracje, a następnie ponownie dołączyłem uzyskaną wcześniej tabelę. I nie ma problemu, dodałem/usunąłem konfiguracje w tabeli bezpośrednio przez Excela, SW mnie, co mam zrobić podczas otwierania (aktualizacji tabeli lub szablonu). Jest to o tyle zaskakujące, że poprosiłem o zakaz modyfikowania tabeli za pomocą szablonu.
- Czy zaznaczyłeś pole "Link do pliku" podczas dołączania tabeli rodzinnej?
- Spróbuj wykonać testowy zespół kanistra z tylko 2 części. Jeśli problem będzie się powtarzał, opublikuj go (zrób kompozycję na wynos lub spakuj na wynos w zależności od wersji, upewnij się, że w zipie znajduje się plik Excela).