Rodzina części: Brak prawidłowego wystąpienia

Witam 

Wykonałem złożenie w SolidWorks (okno + zaczep) i chcę sprawdzić wysokość tego uderzenia za pomocą Excela. W tym celu ustawiłem blachę zaczepową w stosunku do okna dzięki wiązaniom (zbieżność + odległość) i utworzyłem rodzinę części z funkcją "D1@hauteur uderzenie" (nazwa ograniczenia odległości) i to działa.

Teraz chciałbym stworzyć zewnętrznie "standard" Excela z tą samą funkcją, którą mógłbym otworzyć we wszystkich moich następnych oknach, które również będą miały ten bałagan.

Próbowałem skopiować dokładnie tę samą rodzinę części, którą zrobiłem wewnętrznie z moim pierwszym zespołem, który zadziałał, wkleić ją do nowego Excela i zaimportować do nowego zespołu, ale to nie działa, pojawia się komunikat o błędzie "Nie można znaleźć prawidłowych wystąpień rodziny części", podczas gdy nazwa strajku i ograniczenie są dokładnie takie same w tym nowym zespole.

Jak to zrobić?

Witam

Myślę, że ta wiadomość odnosi się bardziej do różnych wariantów Twojego montażu, a nie do Twojej oceny. Więc jeśli usunąłeś warianty lub dodałeś, może się to nie spodobać w zależności od twoich opcji (sterowanych na tablicy lub odwrotnie)

Osobiście zabraniam sobie używania tabel Excela do sterowania częścią/złożeniem.

Używam wewnętrznego systemu równań i pakuję i idę, gdy tylko pojawia się nowy produkt, pozwala to uniknąć niezamierzonych zmian w innych projektach, ale zajmuje więcej miejsca na dysku.

1 polubienie

(nie na temat: Osobiście prawie nigdy nie używam równań i wolę rodzinę według Excela, części lub złożenia.)

Aby tablica działała ponownie w innych zestawach, wymaga pewnych kryteriów:

W Twoim przypadku chcesz zarządzać tylko jedną kolumną: "D1@hauteur marnotrawstwo"

Oznacza to, że w innych zestawach musi istnieć to samo ograniczenie o tej samej nazwie!

Konieczne jest również, aby w Excelu znajdowała się co najmniej jedna "Domyślna" lub inna linia do utworzenia...

Często, gdy występuje problem z pisaniem w tabeli programu Excel, po jej zamknięciu pojawia się wyskakujące okienko wskazujące na problem z pisaniem, przeczytanie tej wiadomości może być interesujące.

Jest to szare wyskakujące okienko, które znajduje się w prawym górnym rogu obszaru graficznego.

Po otwarciu programu Excel "zawartego w solidworks" poprzez zamknięcie programu Excel, można zobaczyć komunikat. Z drugiej strony, jeśli otworzysz Excela w prawdziwym oknie Excela, po wyjściu z Excela wyskakujące okienko jest wyświetlane tylko przez 1/10 sekundy!! (Użycie zrzutu ekranu może pomóc, ale nadal nie jest łatwo to zrobić)

1 polubienie

FUZ3D, problem polega na tym, że nie mam innego wyjścia, jak tylko korzystać z Excela, ponieważ robię staż w firmie i nie zależy to od mojej woli^^ A jestem dość początkujący na SW, więc nie znam się na zastosowaniu równań i "pack&go"...

Olivier42, całkowicie się zgadzam! W nowym zespole mam tę samą nazwę wiązania i utworzyłem wiersz "Domyślny". Rzeczywiście, uczę się obsługi rodziny części i widziałem już, jak to okno pojawiało się, gdy wystąpił problem z pisaniem, ale w moim przypadku nie jest to problem z pisaniem, ponieważ to okno się nie pojawia, ale raczej wystąpienia, biorąc pod uwagę komunikat o błędzie.

W rzeczywistości zdałem sobie sprawę, że jeśli utworzę rodzinę części w zespole, skopiuję tę rodzinę do zewnętrznego programu Excel i zaimportuję ten zewnętrzny program Excel z powrotem do tego zespołu, rodzina części przestanie działać! 

W załączeniu moja rodzina części (naprawdę nieskomplikowanych) z danym wiązaniem, a po prawej stronie komunikat o błędzie.

pb_famille_piece.pdf

Próba, usuwając linię 2?

Też o tym myślałem, ale to niczego nie zmienia

Dziwaczny
Zrobiłem asm z 2 sztuk (wirtualny, ale nie sądzę, żeby to grało). Skonfigurowałem wymiar, przekonwertowałem konfigurację na tabelę rodziny, wyeksportowałem tabelę.
Następnie zduplikowałem mój zestaw, usunąłem tabelę rodziny i konfiguracje, a następnie ponownie dołączyłem uzyskaną wcześniej tabelę. I nie ma problemu, dodałem/usunąłem konfiguracje w tabeli bezpośrednio przez Excela, SW mnie, co mam zrobić podczas otwierania (aktualizacji tabeli lub szablonu). Jest to o tyle zaskakujące, że poprosiłem o zakaz modyfikowania tabeli za pomocą szablonu.

- Czy zaznaczyłeś pole "Link do pliku" podczas dołączania tabeli rodzinnej?

- Spróbuj wykonać testowy zespół kanistra z tylko 2 części. Jeśli problem będzie się powtarzał, opublikuj go (zrób kompozycję na wynos lub spakuj na wynos w zależności od wersji, upewnij się, że w zipie znajduje się plik Excela).

1 polubienie

Dziękuję stefbeno za odpowiedź;  

Dziwne, dzisiaj to działa (tym lepiej), jedyną zmianą, jaką wprowadziłem, jest zaznaczenie pola "Link do pliku", czego wcześniej nie robiłem. 

Plik Excela dla rodziny nie musi znajdować się "poza" plikiem Solidworks.

Może być "dołączony do pliku", co pozwala zapobiec zmianom w Excelu przez jakikolwiek błąd.

Osobiście wolę "dołączyć" przeniesienie pliku, lub odblokowanie blokady odbywa się tylko za pomocą jednego pliku, pliku Solidworks.