Dobry wieczór
Wykonuję testy na rodzinach części. Umieściłem 2 różne materiały na 2 konfiguracjach. Następnie stworzyłem moją rodzinę części i uzyskałem 2 właściwości materiałów:
Jaka jest różnica?
Dziękuję
Dobry wieczór
Wykonuję testy na rodzinach części. Umieściłem 2 różne materiały na 2 konfiguracjach. Następnie stworzyłem moją rodzinę części i uzyskałem 2 właściwości materiałów:
Jaka jest różnica?
Dziękuję
Witaj Alain,
Różnica polega na tym. Używam tego sposobu pracy w naszej bibliotece i. Ta sama część może występować w różnych materiałach i jest to znacznie bardziej do ich zarządzania. To samo dotyczy kołnierzy i niektórych części dla klientów. To pomaga, ponieważ każda konfiguracja ma inne odniesienie, u nas każda część ma numer artykułu, który pojawia się w nomenklaturze, więc stal nierdzewna lub ocynkowana lub s235 nie mają tego samego numeru w naszym systemie ERP
Nie jest mądrzej tworzyć pliki części według rodzaju materiału
W wielu przypadkach, gdy pracujesz ze stalą nierdzewną, na ogół reszta używanych części bibliotecznych lub materiałów jest zawsze ze stali nierdzewnej
To samo dotyczy galwy dla czarnej, CU, PU itp.....
W tym przypadku są to kopie biblioteczne, z których każda ma swoje wartości materialne
no cóż w moim umyśle to tak działa
i że każdy utwór jest swoim własnym nie, poprzez konkatenację
Parametr części + materiał
@+
Dziękuję @gt22, ale moim celem jest posiadanie kilku materiałów do tych samych elementów. Pytanie dotyczy głównie 2 parametrów zaproponowanych przy tworzeniu tabeli:
$PROPRIETE@Materiał
$BIBLIOTHEQUE:MATERIAUX@Pièce6
@gt22 zwykle robię; Skopiowany plik określający w nazwie materiał i odniesienia do dostosowanej konfiguracji.
Ale tutaj chciałbym przetestować pojedynczą część i zmienić parametr materiału w konfiguracji.
Stąd to pytanie, a zwłaszcza następne, pojawiające się "*" i powiązania, które w dziwny sposób na chwilę obecną są tworzone.
Materiał części można skonfigurować w oknie dialogowym Edycja konfiguracji.
Aby wyświetlić prawidłowy wygląd materiałów w każdej konfiguracji, stany wyświetlania muszą być powiązane z konfiguracjami. Przed skonfigurowaniem materiału należy wybrać opcję Połącz stany wyświetlania z konfiguracjami u dołu karty Menedżer konfiguracji .
Zostanie wyświetlone okno dialogowe Edytowanie konfiguracji. Kolumna Materiał zawiera listę rozwijaną Ulubione dla materiałów dla każdej konfiguracji.
W przypadku pomieszczenia bibliotecznego dwa sposoby zarządzania materiałem są prawidłowe i możliwe (w zależności od danego pomieszczenia):
- albo w tym samym pliku z configs
- lub inny plik na temat
Uwaga: aby stworzyć bibliotekę konfiguracji, ważne jest nazewnictwo konfiguracji, nie dostarczając opcji, może podważyć wszystkie nazwy konfiguracji. Po kilku latach biblioteki, dość uniwersalna metoda typowania: kryterium-kryterium...-wymiary-opcja-opcja... (Nie będę rozwijał tego punktu).
Tryb konfiguracji: geometria przewagi lub inne zmiany, są wykonywane masowo tylko raz, lista wad wyborów w ASM może stać się zbyt długa (moim zdaniem powyżej 200/300).
Inny tryb pliku: zaleta krótkiej listy wyborów w ASM, pozwala na zastąpienie materiałów funkcją replace component (sztuczka, zachowaj tę samą nazwę konfiguracji), wada modyfikacji geometrii lub inna, musisz wykonać zadanie kilka razy.
W przypadku rodziny części w pliku biblioteki zaleca się zabranianie zmian wymiarów przez 3D, to program Excel steruje.
W przypadku kolumn w programie Excel jedna jest prawidłowa, druga nie powinna tam być, ponieważ musi pozostać w zmiennej automatycznej (nie zarządzanej przez program Excel):
$BIBLIOTHEQUE:MATERIAUX@Pièce6 = musi być zarządzany w programie Excel.
$PROPRIETE@Material = ma zostać usunięty z Excela, a następnie musisz sprawdzić każdą konfigurację, kliknąć ponownie w polu i wskazać zmienną, która powinna wyglądać jak "SW-Material@@nomconfig@nomfichier.SLDPRT"
Proszę bardzo.
Różnica między $PROPRIETE@Material a $BIBLIOTHEQUE:MATERIEUX@Pièces6:
$BIBLIOTHEQUE:MATERIEUX@Pièces6: Jest to materiał, który jest stosowany w modelu za pomocą Edytora materiałów SOLIDWORKS.
$PROPRIETE@Materiał: Jest to właściwość materiałów, którą wypełniasz w pliku, Właściwości, karcie specyficznej dla konfiguracji.
Hurt:
$BIBLIOTHEQUE:MATERIEUX@Pièces6 => pozwala na parametryzację materiału za pomocą rodziny części
$PROPRIETE@Material => Material = nazwa konkretnej właściwości do konfiguracji, którą wprowadziłeś we właściwościach, pozwala to na przykład na pobranie tej właściwości w notatce lub zestawieniu komponentów twojego planu, możesz również kontrolować wartość swoich "twardych" materiałów z rodziny części, w twoim przypadku, jest to obliczana wartość zmiennej: "SW-Material@@Nom config@Nom monety. SLDPRT", ale można było wprowadzić wartość zakodowaną na stałe.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są wystarczająco jasne :)
Mick
Dziękuję @gt22 za pomoc. To właśnie ten typ konfiguracji dodaje $BIBLIOTHEQE ... w tabeli Excel
Dziękuję @olivier.wisniewski, to odpowiedź na moje pytanie.
Jako, że wydaje się, że ma Pan doświadczenie w Rodzinie Części, chciałbym, aby Pan wyjaśnił swoją uwagę na temat nazw, które lepiej podać.
Niedługo zadam pytanie na ten temat.
Dziękuję @Mick.Cordero, to było bardzo jasne i uzupełnia odpowiedź @olivier.wisniewski.
Aby dokonać syntezy, możemy umieścić materiały na 2 sposoby w konfiguracji:
- Konfigurując materiał ($BiBLOTHEQUE:MATERIALS...)
- Bezpośrednio we właściwości konfiguracyjnej ($PRORIETE@Materiał)
Są to 2 różne i niezależne metody; Możemy uzyskać tego rodzaju aberrację:
Szkoda, bo moim pierwszym pomysłem było umieszczenie materiału w nazwie konfiguracji przez konkatenację:
Ale teraz jest tarty, w przeciwnym razie mam długą nazwę, taką jak ta:
01160-202x300 (32X20) Mes_Matériaux:EN-GJL-250
Nie, nie martw się o robienie tego, co chcesz, z Excelem...
Punkt 1:
Przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę punkt, dla mnie, prawdziwy kawałek biblioteki do skonfigurowania przez Excel, to znaczy:
Że tylko excel kontroluje wszystko, więc opcja "zabroń edycji" jest włączona.
Przypominamy, że gdy umieścisz Excela w pliku, informacje powinny iść w jednym kierunku (3D-shift-to-excel) lub w drugim (Excel-shift-to-3D).
(osobiście nigdy nie używam kierunku 3D-shift-to-excel, ponieważ pracuję bezpośrednio w excelu)
Punkt 2:
Zrobiłem dobrze to, co powiedziałem 02/12.
$PROPRIETE@Materiał nie powinien znajdować się w Excelu.
następnie wyjdź z Excela, przejdź do file-property i musisz przejść do każdej konfiguracji i sprawdzić/zresetować-jeśli to konieczne, właściwość "Materiał" i powiedzieć mu, aby przyjął jako wartość "Materiały w drzewie"
kod powinien wyglądać następująco : SW-Material@@nomconfig@nomfichier.SLDPRT
Wskazówka: Jeśli jest zbyt wiele konfiguracji do przerobienia, poproś Excela o usunięcie wszystkich konfiguracji z wyjątkiem aktywnej (umieść aktywną w linii 2, wstaw linię w linii 3, abyśmy zachowali wszystkie konfiguracje w wierszach 4,5,6...). Napraw aktywację, a następnie odtwórz wszystkie konfiguracje przez excela (ponieważ zasada duplikacji prp).
Punkt 3:
Aby materiał wyglądał na normalnym wyświetlaczu, musisz użyć formuły tekstowej w programie Excel, aby pobrać wartość pola tylko ze znaku N.
W przeciwnym razie nie jest to konieczne, dopuszczalne jest ręczne wpisywanie materiału w nazwie konfiguracji, przy zachowaniu rygoru nie ma żadnych problemów.
Punkt 4:
Jeśli chodzi o zasady nazywania konfiguracji, to właśnie poprzez kucie stajemy się fałszerzami.
To właśnie poprzez tworzenie mnóstwa bibliotek konfiguracyjnych możemy następnie umieścić "dobre nazwy konfiguracji"... Mam niezły ubaw
Musisz być rygorystyczny, wiedzieć, jak poprawić się minimum przed wydaniem pliku.
Jeśli nie masz tego rygoru, niech zrobi to ktoś inny.
Zasadniczo zawsze podawaj zera nawet przed kropką dziesiętną, zwracaj uwagę na zabroniony znak (w przypadku eksportu nomenklatury), zawsze patrz dalej, po, możliwe opcje.
Oddzielanie kryteriów lub opcji znakiem "-" jest przyjemniejsze do odczytania.
A także przestrzenie!
W przypadku cyfry / lub 3/4" należy użyć słowa "klasyfikator" przed wartością 3-4".
3/4" staje się DN20 3-4" lub DN020 3-4"
I w zasadzie wymieniamy, pierwsze kryteria są często w odwrotnej kolejności...
A sprawa lepiej nie być na końcu.
Wszystko to odbywa się nie po to, aby tworzyć szarpane listy, ale sekwencje logiczne, wiedząc, że solidworks wyświetla kolejność z uwzględnieniem alfabetycznym...
Przykład :
Mata-A - 01160 - 0006 x 0200
Mata-A - 01160 - 0202 x 0300
Mata-A - 01160 - 0202 x 1000
Mata-B - 01160 - 0006 x 0200
Mat-B - 01160 - 0202 x 0300
Mata-B - 01160 - 0202 x 1000
Wow!
To długa odpowiedź, jak rzadko mi się to zdarza!
Dziękuję bardzo @olivier.wisniewski !!
Jestem w trakcie analizowania twojej odpowiedzi, która zasługuje na większą widoczność.
Zadałem pytanie na ten temat i byłoby dobrze, gdybyś skopiuj/wkleił swoją odpowiedź, aby służyć społeczności:
http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/comment-nommer-les-configs-pour-avoir-des-famille-de-pi%C3%A8ces-opti
Stworzyłem nowy temat, ponieważ wyjaśnienia wykraczają trochę poza prostą rodzinę pokoi.
Ale linki z właściwym użyciem funkcji solidworks i dobrej biblioteki są połączone!!