Oto problem, który od 3 dni sprawia, że jestem zajęty/doprowadza mnie do szaleństwa .
Stworzyłem rodzinę części do cylindrów: rod.sldprt; Ciało.SLDPRT i montaż: Cylinder.SLDASM
Jeśli chodzi o części, wszystko jest w porządku. Problem pojawia się na poziomie wiązań odległości w złożeniu.
Używam odległości granicznych do przedstawienia działania cylindrów: długość zamknięta i długość na dole skoku. Tworzę swoją rodzinę części za pomocą automatycznego tworzenia, a następnie wypełniam kolumny dla interesujących mnie parametrów i wiersze dla różnych konfiguracji (około 50).
Gdzie robi się naprawdę dziwnie: chociaż na początku wszystko wydaje się działać, niektóre wartości zmieniają się w moim arkuszu kalkulacyjnym Excel! Na przykład na poniższym obrazku (patrz obrazek), gdy otwieram rodzinę części (kliknij prawym przyciskiem myszy> edytować rodzinę części), długości w D5 i E5 są systematycznie zwiększane o -282,19 mm (zacząłem od wartości 305 i 455). Trudno to zrozumieć... (już sprawdzone: w komórce Excela nie ma ukrytej formuły, a ta wartość 282,19 mm nie odpowiada niczemu w konstrukcji zespołu ani żadnej z części)
Kolejny problem: SW upiera się przy przeliczaniu masy mojej pierwszej konfiguracji (1125.961 w komórce H3), podczas gdy ja nakładam na nią wartość 1700.
Dziękuję za pomoc, kończą mi się pomysły. To, co próbuję zrobić, to po prostu wstawić wartości, a następnie zapobiec ich zmianie... Sprawdziłem jednak w SW "Zakaz zmian w modelu, które aktualizowałyby rodzinę części", więc już NIC nie rozumiem.
Witam, porzuciliśmy pomysł posiadania elastycznych butli o ograniczonych odległościach: jest zbyt wiele błędów. Mamy konfigurację opartą na wejściu, konfigurację zewnętrzną i możemy narysować trajektorię za pomocą funkcji trajektorii SolidWors. Czasami korzystamy z darmowych konfiguracji, ale tylko do testowania w montażu, bez żadnego limitu odległości, ponieważ te dwie rzeczy razem to katastrofa!
Jaką masz wersję Solidwoks? Sp5 dla wersji wcześniejszych niż 2016 i Sp3 dla 2016 roku?
Skopiowałeś już wszystkie ustawienia konfiguracyjne do innego pliku Excela i usunąłeś tabelę, a następnie utworzyłeś ją ponownie i wkleiłeś z powrotem???
W przeciwnym razie obejdę się bez pliku Excel. Robię mój asm z ograniczeniami tak, jak powinien, a następnie przechodzę do konfiguracji i tworzę kolejny, a tam modyfikuję, klikając dwukrotnie asm i tam pojawiają się wszystkie wymiary i klikam na te, które chcesz zmodyfikować, a na końcu pola wymiarów możesz wybrać (tę konfigurację lub wszystkie konfiguracje lub określ konfigurację)...
Dziękuję .PL, w końcu wyjechałem dla czegoś innego. Utworzyłem dodatkowy obiekt na końcu pręta (który zatem znajduje się w korpusie cylindra) i używam wiązania suwaka Solidworks. Mam małą niedokładność około 1-2 mm ale dla mojej aplikacji nie stanowi to problemu.
@ac cobra 427 tak próbowałem i nic nie pomogło.... Jeśli chodzi o twoją propozycję, aby zrobić wszystko ręcznie, mam ponad 200 konfiguracji do zrobienia, więc nie mam odwagi (a zwłaszcza ochoty), aby robić to wszystko na ręce!!
Utworzyłem dodatkowy obiekt na końcu pręta (który zatem znajduje się w korpusie cylindra) i używam "ograniczenia suwaka" Solidworks. Mam małą niedokładność około 1-2 mm ale dla mojej aplikacji nie stanowi to problemu. Metodą ograniczenia odległości jest zastrzelenie się ...