Rodzina części - problem z wiązaniem zespołu

Cze wszystkim.

Oto problem, który od 3 dni sprawia, że jestem zajęty/doprowadza mnie do szaleństwa .

Stworzyłem rodzinę części do cylindrów: rod.sldprt; Ciało.SLDPRT i montaż: Cylinder.SLDASM

Jeśli chodzi o części, wszystko jest w porządku. Problem pojawia się na poziomie wiązań odległości w złożeniu.

Używam odległości granicznych do przedstawienia działania cylindrów: długość zamknięta i długość na dole skoku. Tworzę swoją rodzinę części za pomocą automatycznego tworzenia, a następnie wypełniam kolumny dla interesujących mnie parametrów i wiersze dla różnych konfiguracji (około 50). 

Gdzie robi się naprawdę dziwnie: chociaż na początku wszystko wydaje się działać, niektóre wartości zmieniają się w moim arkuszu kalkulacyjnym Excel! Na przykład na poniższym obrazku (patrz obrazek), gdy otwieram rodzinę części (kliknij prawym przyciskiem myszy> edytować rodzinę części), długości w D5 i E5 są systematycznie zwiększane o -282,19 mm (zacząłem od wartości 305 i 455). Trudno to zrozumieć... (już sprawdzone: w komórce Excela nie ma ukrytej formuły, a ta wartość 282,19 mm nie odpowiada niczemu w konstrukcji zespołu ani żadnej z części)

Kolejny problem: SW upiera się przy przeliczaniu masy mojej pierwszej konfiguracji (1125.961 w komórce H3), podczas gdy ja nakładam na nią wartość 1700. 

Dziękuję za pomoc, kończą mi się pomysły. To, co próbuję zrobić, to po prostu wstawić wartości, a następnie zapobiec ich zmianie... Sprawdziłem jednak w SW "Zakaz zmian w modelu, które aktualizowałyby rodzinę części", więc już NIC nie rozumiem.

Witam, porzuciliśmy pomysł posiadania elastycznych butli o ograniczonych odległościach: jest zbyt wiele błędów. Mamy konfigurację opartą na wejściu, konfigurację zewnętrzną i możemy narysować trajektorię za pomocą funkcji trajektorii SolidWors. Czasami korzystamy z darmowych konfiguracji, ale tylko do testowania w montażu, bez żadnego limitu odległości, ponieważ te dwie rzeczy razem to katastrofa!

1 polubienie

Witam

Jaką masz wersję Solidwoks? Sp5 dla wersji wcześniejszych niż 2016 i Sp3 dla 2016 roku?

Skopiowałeś już wszystkie ustawienia konfiguracyjne do innego pliku Excela i usunąłeś tabelę, a następnie utworzyłeś ją ponownie i wkleiłeś z powrotem???

W przeciwnym razie obejdę się bez pliku Excel. Robię mój asm z ograniczeniami tak, jak powinien, a następnie przechodzę do konfiguracji i tworzę kolejny, a tam modyfikuję, klikając dwukrotnie asm i tam pojawiają się wszystkie wymiary i klikam na te, które chcesz zmodyfikować, a na końcu pola wymiarów możesz wybrać (tę konfigurację lub wszystkie konfiguracje lub określ konfigurację)...

famille_de_pieces_-_probleme_contrainte_dassemblage.png
1 polubienie

Witam

Dziękuję .PL, w końcu wyjechałem dla czegoś innego. Utworzyłem dodatkowy obiekt na końcu pręta (który zatem znajduje się w korpusie cylindra) i używam wiązania suwaka Solidworks. Mam małą niedokładność około 1-2 mm ale dla mojej aplikacji nie stanowi to problemu.

@ac cobra 427 tak próbowałem i nic nie pomogło.... Jeśli chodzi o twoją propozycję, aby zrobić wszystko ręcznie, mam ponad 200 konfiguracji do zrobienia, więc nie mam odwagi (a zwłaszcza ochoty), aby robić to wszystko na ręce!!

A odpowiadając na Twoje pytanie, 2016SP3 ;-)

Jeszcze raz dziękujemy wam obojgu!

2 polubienia

Dla Twojej informacji, SP4 został wydany kilka dni temu.

Znalazłem sposób na obejście tej trudności.

Utworzyłem dodatkowy obiekt na końcu pręta (który zatem znajduje się w korpusie cylindra) i używam "ograniczenia suwaka" Solidworks. Mam małą niedokładność około 1-2 mm ale dla mojej aplikacji nie stanowi to problemu. Metodą ograniczenia odległości jest zastrzelenie się ...

Dziękuję za odpowiedzi :-)