Pokój rodzinny

Witam

Chcę zaktualizować moje biblioteki części (rurociągi)

Przykład: W przypadku kolanka ISO Ø21,3 mogę go mieć ze stali nierdzewnej 304, stali nierdzewnej 316L, weldtron, safetron, weldtron EP, safetron EP, stali. Tak więc 7 wykończeń na DN łokcia, więc w końcu udaje mi się mieć naprawdę długą rodzinę części (bardzo długą, aby znaleźć odpowiednie kolanko podczas wkładania).

1. pytanie: czy możliwe jest wykonanie podrodzin części (Inox 304, Inox 316, itd...) to znacznie ułatwiłoby wybór

2. pytanie: Posiadanie części (które mają wiele możliwych konfiguracji) nie obciąży mojego zespołu, jeśli podzielę konfiguracje na kilka części (przykład: 1 części na materiał, czyli w moim przypadku 7 różnych części?) Tracę możliwość łatwej zmiany materiałów (poprzez zmianę konfiguracji części w moim zespole.

Krótko mówiąc, spojrzenie wstecz na zarządzanie biblioteką?

Jaka jest Twoja strategia?

dla pierwszego pytania dotyczącego rodzin części według materiału 

Powiem tak w 100%

ogólnie rzecz biorąc, jeśli pracujesz nad produktem ze stali nierdzewnej, nie pracujesz z CU

1 polubienie

Witam

Dla podrodzin należy dodać kolumnę $Parent:

$Parent
Famille_1 
Composant_1 of Famille_1Famille_1
Composant_2 of Famille_1Famille_1
Composant_3 of Famille_1Famille_1

Odpowiedź na drugie pytanie: Tak, straci Pan/Pani możliwość zmiany tematu. Po tym, jak twoja część jest taka sama, referencje powinny zostać zachowane, jeśli wykonujesz "wymianę komponentu". Ale jest to mniej wygodne.

capture.png
2 polubienia

Dziękuję gt22 za odpowiedź, ale tak naprawdę moje pytanie brzmiało raczej: jak to zrobić?

Remrem, czy masz jakiś przykład kawałków, które mógłbyś mi dać, aby zobaczyć zasadę. Zrobiłem test, ale to nie działa, nie muszę tego robić dobrze.

Oto jest.

rondelle_pouce_plate.sldprt