Zamykanie importowanego profilu za pomocą krzywej XYZ

Witam

Jeszcze w moim śmigle udało mi się go wygładzić na powierzchni (dziękuję gt22).

Z drugiej strony mam inny problem, nie mogę go odpowiednio wygładzić, ponieważ profil jest otwarty na krawędzi spływu, a mimo to zamknąłem go w jego szkicu, więc robi mi to:

Kiedy powiększam, widać , że część nie jest zamknięta, ale szkic jest zamknięty, ale wykonany przeze mnie, plik txt jest otwarty w bazie danych, w której go mam:

Myślę, że problem bierze się stąd.

Delikatność

6x3_pliante.sldprt

przepraszam za błąd ortograficzny , "Myślę, że problem bierze się stamtąd "

Delikatność

Dobry wieczór

Pb pochodzi z lewej i prawej linii prowadzącej, które nie są  połączone (stanowią ograniczenie) ze szkicem nr 2. Po umieszczeniu wiązania wygładzanie jest wykonywane poprawnie. Z drugiej strony, należy przekształcić element w wybór, oś w linię konstrukcyjną szkicu 2. W przeciwnym razie linia pomocnicza nie jest stała (brak ograniczenia, linia pozostaje w kolorze niebieskim).

Miła uwaga , dwie wygładzania  Surface-Smoothing 1 i Surface-Smoothing 2  nie pasują  do siebie.  To wcale nie jest czyste, twoje dwie nowe linie pomocnicze 3D4 muszą być styczne do linii pomocniczych  3D5 i 3D6. Gdy styczność jest styczna,  wykonaj połączenie i wyczyść je.

Zalecam umieszczenie jednego lub dwóch profili pośrednich między Powierzchnią wygładzającą 1 a Zgłośnie-Wyciągnięcie.3  Twoja krzywizna jest zbyt silna, aby wykonać tylko szkic początkowy i końcowy, dlatego nie opanowujesz kształtu. Twoja linia prowadząca po prawej stronie (po stronie krawędzi natarcia ) wygląda śmiesznie, jakby była zbyt zakrzywiona.

Nie na temat (no, prawie)

Z drugiej strony, po raz pierwszy widziałem śmigło, które wygląda bardziej jak winglet skrzydła niż śmigło samolotu. Ale hej :-) 

1 polubienie

Dobry wieczór

Nie bardzo rozumiem, co piszesz, na pewno nie jest łatwo umieścić to w tekście.

Czy mógłbyś zrobić dla mnie zrzuty ekranu?

Jeśli chodzi o profile pośrednie, nie myślałem o tym.

Aby to zrobić, muszę wykonać zdjęcia pośrednie zgodnie z żądaną krzywą, ale jak?

W przypadku śmigła, tak, jest to trochę dziwne, ale jest to śmigło składane, profil jest profilem clark Y, pozycja i cięciwa każdego profilu są obliczane przez dedykowane oprogramowanie.

Delikatność

Twoje wygładzenie powierzchni nie jest twarde

Twoja krawędź spływu  jest pusta na całej długości latawca

Zobacz załączony obraz

Problem z dopasowaniem lub wyborem profilu

Czy wybrałeś całe szkice?

@+

1 polubienie

Poniżej znajdują się wyjaśnienia na zdjęciach dotyczące numerów szkiców, odnoszą się do drzewa tworzenia

RYSUNEK 1

Pozdrowienia

helice_avion_rc_vue_1.jpg

Poniżej znajdują się wyjaśnienia na zdjęciach dotyczące numerów szkiców, odnoszą się do drzewa tworzenia

RYSUNEK 2

Pozdrowienia

helice_avion_rc_vue_2.jpg

Oto wyjaśnienia na zdjęciach dla numerów szkiców mojego pierwszego wyjaśnienia, odnoszą się do drzewa tworzenia

RYSUNEK 3

Nie zapomnij ustawić styczności między górnym i dolnym splajnem

Pozdrowienia

helice_avion_rc_vue_3.jpg
1 polubienie

Witam ponownie,

Nic do roboty, to nie działa, nie rozumiem.

Nie jestem profesjonalistą, daleko mi do tego, ale myślę, że dopóki nie zamknę odpowiednio szkiców, to nie zadziała.

Ograniczyłem się w ten sposób:

Jeśli nie, to czy udało wam się zrobić coś czystego?

Delikatność

Tak, wydaje mi się, że wszystko zrobiłem czysto i tak ci odpowiadałem.

Opublikuj jeszcze raz (ale najnowsza wersja) Zobaczę co jest nie tak

Przy okazji! którą wersję oprogramowania posiadasz???

@ diiity

Czy możesz dołączyć zdjęcie zamiast publikować je na forum, ponieważ niewiele widzisz inaczej.

Pozdrowienia

Witam

Rysuję w 2013 roku, ale mam też 2018 rok, aby móc przeczytać wszystkie wersje.

Właśnie zauważyłem, że krawędź spływu nie podąża całkowicie za krzywą prowadzącą.

Podąża za tą krzywą tylko od dołu (dolna powierzchnia), a górna (górna powierzchnia) znajduje się na zewnątrz.

capture.jpg

Oto plik

6x3_pliante.sldprt

Przeglądam i edytuję twój plik.

Już przy pierwszym wygładzaniu występuje błąd, ponieważ powierzchnia nie łączy się, pozostaje otwarta, co nie ułatwia późniejszego wygładzania.

Pozostałe błędy, na które zwróciłem uwagę, nie zostały poprawione.

Postaram się oddać Wam pełny profil aż po piętę, bo będzie to łatwiejsze niż tłumaczenie ;-)

Pluszowy

Dobra, masz to!

Odezwę się do Ciebie po wyjaśnienia

Zasadniczo powinieneś zmodyfikować krawędź spływu, tak jak ja to zrobiłem, usuwając mały prawy koniec na krawędzi  spływu (ma 0,01 mm i SW tego nie lubi.

Jest wiele rzeczy, które są nie tak, powinniśmy zacząć od zera.

Możemy o tym porozmawiać. :-)

Klasa A+

6x3_pliante-2___modif_zz__v3.sldprt

Wydaje mi się, że już 3 dni temu

że mówiłem ci, że brakuje powierzchni krawędzi spływu, patrz załączony obraz

w moim poprzednim poście

Nie rozumiem, dlaczego próbujemy kontynuować, nie biorąc pod uwagę słów innych

trochę smutne i smutne ;-(

;:-)

gt22, to było pytanie wyjściowe, pierwszy post, a ja powiedziałem:

"Z drugiej strony mam inny problem, nie mogę go odpowiednio wygładzić, ponieważ profil jest otwarty na krawędzi spływu, a mimo to zamknąłem go w jego szkicu, więc robi to ze mną",

Próbowałem go zamknąć za pomocą oprogramowania wektorowego, ale po zaimportowaniu nie działało, nic nie rozumiałem.

Zamknąłem go pionowo o 2 punkty od krawędzi spływu, może dlatego to nie działa.

W końcu udało mi się go zamknąć, wydłużając 2 punkty w ich stycznej, ale nie próbowałem jeszcze importu do SW, co zrobię w ciągu dnia.

Dzięki Zozo, patrzę na to w ciągu dnia, ale po zaimportowaniu mojego zamkniętego profilu zgodnie z informacją do GT22

Witaj GT22

Musimy być pobłażliwi z dwóch powodów: @diiity  nam powiedzieć, że nie jest super mistrzem SW, a po drugie, uważam, że wygładzanie nie jest łatwą funkcją do opanowania, dopóki w pełni nie zrozumiesz lub nie opanujesz linii prowadzących. Zajęło mi sporo czasu, aby zrozumieć zasady i ograniczenia, nie będąc ogrodnikiem.

Innym punktem, który wydaje się nie być w pełni opanowany, są ujęcia, które muszą być możliwe do ustawienia w dowolnym miejscu i w dowolnej orientacji.

Dlatego jako przykład podałem brakujące ujęcia w dolnej części, gdzie profil nie jest skończony.

@diiity Nie rozumiem dlaczego, skoro masz idealne krzywe z ostrą krawędzią spływu (niezbędną do uzyskania dobrej gładkości), przerabiałeś szkice, które: nie mają tej samej orientacji. W Twoich szkicach splajn w jednym kawałku (ponieważ pochodzi z .txt plików) i dlatego nie można go modyfikować, stwarza Ci niepotrzebne problemy. W szkicach nic nie jest wymiarowane, więc nawet jeśli obliczony profil jest dokładny, nie można kontrolować długości każdego szkicu.

Najlepszym sposobem jest przekształcenie szkiców w niezależne  bloki, a następnie przebudowanie całego śmigła w nowym dokumencie, który używa tylko bloków.

Ponieważ bloki są stabilne wymiarowo, możesz mieć pewność, że Twoje profile ustawią się prawidłowo, niezależnie od ich orientacji i położenia w różnych płaszczyznach.

Załącznik pokazuje, jak wykonać profil z klockami. (Zrobiłem to szybko, możemy zrobić to lepiej)

Pozdrowienia

lissage_a_partir_de_blocks_cotes.sldprt

Spójrz na mój ostatni artykuł, wszystko jest wyjaśnione jako przykład, zwłaszcza jak zamknąć profil.

maitrise_de_la_fermeture_du_profil.jpg