Witaj GT22
Musimy być pobłażliwi z dwóch powodów: @diiity nam powiedzieć, że nie jest super mistrzem SW, a po drugie, uważam, że wygładzanie nie jest łatwą funkcją do opanowania, dopóki w pełni nie zrozumiesz lub nie opanujesz linii prowadzących. Zajęło mi sporo czasu, aby zrozumieć zasady i ograniczenia, nie będąc ogrodnikiem.
Innym punktem, który wydaje się nie być w pełni opanowany, są ujęcia, które muszą być możliwe do ustawienia w dowolnym miejscu i w dowolnej orientacji.
Dlatego jako przykład podałem brakujące ujęcia w dolnej części, gdzie profil nie jest skończony.
@diiity Nie rozumiem dlaczego, skoro masz idealne krzywe z ostrą krawędzią spływu (niezbędną do uzyskania dobrej gładkości), przerabiałeś szkice, które: nie mają tej samej orientacji. W Twoich szkicach splajn w jednym kawałku (ponieważ pochodzi z .txt plików) i dlatego nie można go modyfikować, stwarza Ci niepotrzebne problemy. W szkicach nic nie jest wymiarowane, więc nawet jeśli obliczony profil jest dokładny, nie można kontrolować długości każdego szkicu.
Najlepszym sposobem jest przekształcenie szkiców w niezależne bloki, a następnie przebudowanie całego śmigła w nowym dokumencie, który używa tylko bloków.
Ponieważ bloki są stabilne wymiarowo, możesz mieć pewność, że Twoje profile ustawią się prawidłowo, niezależnie od ich orientacji i położenia w różnych płaszczyznach.
Załącznik pokazuje, jak wykonać profil z klockami. (Zrobiłem to szybko, możemy zrobić to lepiej)
Pozdrowienia
lissage_a_partir_de_blocks_cotes.sldprt