Cze wszystkim
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe było wygenerowanie (za pomocą innego oprogramowania) pliku NC1 lub DSTV z części SolidWorks.
Mój podwykonawca zajmujący się cyfrowym cięciem legarów prosi mnie o wstawienie tych plików bezpośrednio do jego maszyny.
Nie ma rozszerzenia w opcji zapisz jako.
Dziękuję
Witam;
NC1 : Sterowanie numeryczne 1:
(cyfrowy format pliku kontrolnego stosowany do sterowania maszynami do cięcia i wiercenia, zwłaszcza w sektorze konstrukcji stalowych)
DSTV: Deutscher Stahlbau-Verband:
(nazwa niemieckiego standardu ustanowionego dla wymiany danych między oprogramowaniem CAD a obrabiarkami do stali, teczki produktów są również potocznie znane jako "pliki NC1")
(Nie lubię akronimów...)
Istnieje kilka (płatnych) wtyczek do Solidworks:
lub konwerterzy (pewnie też płacą):
Ale byłoby bardzo mało prawdopodobne, aby Twój podwykonawca " w cyfrowym cięciu legarów " nie był już wyposażony w tego typu oprogramowanie... Powinien nawet być w stanie zadowolić się plikami Parasolids lub STEP...
Niestety, nie ten.
W przeciwnym razie dziękuję, ale tak znalazłem te pluginy, ale płatne i za przydatność nie jest to dla nas interesujące. Niemniej jednak natknąłem się na Solidsteel, który dobrze wygląda dla mnie do konstrukcji metalowych. Nie wiem czy ktoś już to testował?
Nie znam tego SolidSteel (DSTV Assistant for SOLIDWORKS - Inteligentny eksporter DSTV | Klietsch GmbH), ale wydaje się, że nadal potrzebny jest dodatkowy moduł dla DSTV...
Moduł SolidSteel DSTV | Automatyzacja projektowania metali
A potem oprogramowanie, które jest tak źle cytowane w sieci... tak naprawdę nie wzbudza zaufania...