Strzałka na symulacji

Witam

Obecnie jestem na symulatorze stołu podnośnikowego i muszę wyjąć wysięgnik w określonym momencie... ale na osi poziomej.

Sonduję element, który mnie interesuje, a strzałkę mam w pionie (Y). Jeśli chcę, aby wartość strzałki znajdowała się w tym samym punkcie, ale poziomo, jaka byłaby manipulacja?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witaj Jwunder I

BEN! Uh!!!   Nie widzę ani iglicy, ani Indian!

Żartuję ;-)  ale powiedz nam, o której strzałce mówisz : zwłaszcza na stole podnośnikowym.

Powiedz nam również, czy jest to stół nożycowy na 4 lub 8 lat, czy więcej!

Mały zrzut ekranu (załączony, aby był czytelny) byłby mile widziany.

Która wersja oprogramowania i czy potrzebujesz Pro czy studenta?

Następnie możesz dołączyć swój ASM w ZIP (zwłaszcza z wynikami swojej symulacji w zipie z funkcją "spakuj i idź"). Często szybciej jest wydać opinię lub nie.

Pozdrowienia

Witaj Zozo

Jest to stół podnośny zaprojektowany specjalnie dla naszego klienta. Załączam pdf z kilkoma zrzutami ekranu.

Dostarczyłem już pisemną notatkę obliczeniową, z różnymi czopami, nieodkształcalnymi bryłami zamiast cylindrów, aby prawidłowo przenosić siły, masą części przyłożoną pionowo na górną płytę itp. Projekt został zweryfikowany.

Mój klient prosi mnie również o inne podejście. Zasadniczo, aby odpowiedzieć na jego pytanie, blokuję dolną ramę i górną płytę, a następnie przykładam siły na poziomie widełek cylindra o maksymalnym ciśnieniu jednostki hydraulicznej (a więc potencjalnie największą siłę, jaka istnieje), aby sprawdzić odkształcenie moich widełek.

Z tym, że odkształcenie, które daje mi symulacja, to odkształcenie na osi pionowej, podczas gdy ja muszę znać przemieszczenie na mojej osi poziomej (oś Z na stronie 3 PDF). Na przykład możesz zobaczyć na stronie 5, kiedy używam narzędzia "spawanie", mam tylko wartość odkształcenia (w umowie chciałbym na 3 osiach). Pozostałe cyfry to współrzędne węzłów.

Korzystam z wersji Solidworks Standard 2019 SP2.0 z licencją na symulację standardową.

Chciałbym uniknąć przesyłania pliku, ponieważ mam kilka pozycji na moim simusie i plik ma 1,2go... :-)

Jeśli naprawdę muszę, mogę to zrobić, ale będę musiał uzbroić się w cierpliwość, ponieważ połączenie z pracą jest... starożytny.

Dziękuję za pomoc!

Miłego dnia

simu_table.pdf

Witaj Jwunder

Dzięki za plik PDF

Przede wszystkim cieszę się, że widzę kilka fajnych mechanik (swoją drogą trochę mocnych). Twój klient będzie mógł cicho podnosić te butle.

W twoim problemie wektory podane przez Simu są zawsze w kierunku określonym przez siłę lub ładunek.

Uważaj, aby nie pomylić sondy i czujnika, ponieważ w Twoim przypadku musisz stworzyć czujniki odpowiadające temu, co chcesz zrobić.

W związku z tym należy zdefiniować jeden lub więcej czujników, a jeśli nie jest to odpowiednie dla niektórych pozycji lub innych, można zdefiniować ""Inne czujniki symulacyjne""

Można również zdefiniować "czujnik z Results Surveyed", który biorąc pod uwagę Twoją kinematykę, tworzy czujnik, który będzie najbardziej znaczący w stosunku do znaczącego odkształcenia.

Ponieważ możliwości jest całkiem sporo i nie da się tego wyjaśnić w kilku linijkach, zamieszczam następujący link http://help.solidworks.com/2019/French/SolidWorks/cworks/HIDD_HELP_PROBE_SENSOR.htm?id=2bafcd023cf446cd80a07188e87074a8#Pg0

To powiedziawszy, mówiąc między nami, popyt na Twojego klienta nie wydaje mi się być skorelowany z ryzykiem. Jeśli nie masz nic przeciwko, rozszerzę dyskusję nieco poza twoją prośbę.

Z tego, co widzę w twoim projekcie, twoje kołki wydają się być szlifowanymi pasowanymi ze stali 10.9 lub 12.9 (typ BTR), rabourdin lub Umbrako. Oznacza to również, że oprócz bardzo wysokiej wytrzymałości na ścinanie masz również wysoką rezystancję w kierunku osiowym, co oznacza, że kołnierze twoich widełek będą mocno utrzymane, co ogranicza ryzyko otwarcia boków.

Oznacza to, że w zależności od tego, jak umieścisz swoje łączniki, uzyskasz znacznie różne wyniki.

Jednak z tego, co widzę z twojej symulacji, osie nie są na swoim miejscu, co oznacza, że masz deformacje tam, gdzie nie powinieneś ich mieć. Mam też wrażenie, że nie jesteśmy bliżej do opłaty za poziom niż do opłaty, jak to zdaje się Pan/Pani ująć. Dla mnie jesteś z jastrychami w przypadku zastosowania wielostronnych sił łożyskowych.

To samo dotyczy spawów, ponieważ, no cóż, tak! Słabym punktem nie będą widełki, ale oczywiście ich spawy ze względu na wybór projektu. W Twoim interesie byłoby przeprowadzenie symulacji spoin (PropertyManager, łącznik typu ściegu spoiny), zwłaszcza, że oś oporowa cylindrów jest niecentryczna, co powoduje, że spoiny te pracują prawie cały czas przy ścinaniu.

Jest jeszcze jeden słaby punkt, który również pojawia się w symulacji, a który być może powinien być traktowany tak samo jak jastrychy. Ponieważ układy te są traktowane jako statyczne, co nie jest prawdą w sytuacji, gdy ładunek podnoszony przez stół będzie się przemieszczał, choćby tylko podczas obrotu szczytu

Być może te elementy są znane przed symulacją dzięki twoim obliczeniom na spoinach.
Cóż, przepraszam, że wyszedłem poza twoją prośbę, ale między PRO czasami warto podyskutować przez 5 minut.

Pozdrowienia

1 polubienie