Symulacja przepływu: Badanie skrzydła

Dobry wieczór/Witam,

Obecnie  w PSI, dla mojego TIPE pracuję nad efektem wingletów na skrzydle. Wymodelowałem więc to skrzydło na Solidworks i zmierzyłem opór i siłę nośną, ale nasuwa mi się kilka pytań:

1) gdy pytam go o windę podaje jej maksymalną wartość 0,9N i średnią wartość 0,008n // dla oporu max = 0,17N i średnią = 0,008N. Skąd bierze się ta różnica między maksimum a minem? Czy bardziej sensowne jest branie maksimum czy min?

2) Czy możliwy jest dostęp do równań używanych przez SolidWorks?

3) kiedy proszę go o narysowanie linii strumieni, sugeruje, żebym narysował linie strumieni wirów; Co to oznacza? Czy można wiedzieć, jak on to oblicza?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dobry wieczór

1°) Ważne  jest, aby wiedzieć, że winglety mają funkcję zmniejszania turbulencji i oporu. Tak więc, gdyby A380 go nie miał, turbulencje zniszczyłyby każdy samolot w ślad za nim. W rzeczywistości usuwa wir (a dokładniej, kieruje sztuczną inteligencję, aby uniknąć wiru)

2°) Dla twojego 1° nie mówisz, czy twoje simu jest na całym skrzydle, czy tylko na Winglecie z kikutem skrzydła. Winglet nie może mieć już znacznej siły nośnej, ponieważ jest zorientowany pionowo i nie ma extrado, który zapewnia więcej niż 70% siły nośnej.

3°) Odpowiedź na twoją drugą odpowiedź brzmi nie, ponieważ kod jest głęboko zakopany w kodzie SW simu, który z pewnością zawiera kilkaset tysięcy linii skompilowanego kodu :-)

4°) Nie można wiedzieć, w jaki sposób on oblicza. Dla trąb powietrznych, nie mogę powiedzieć, dlaczego to oferuje, musiałbyś zobaczyć zdjęcia swoich ekranów.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź,

1) Podałem swój temat niezdarnie, moim tematem nie jest dokładnie wpływ wingletów na skrzydło, ale oczywiście wpływ wingletów na szlak wingletów.

2) Dla simu, o którym mówię, odbywa się to na normalnym latawcu, czyli bez wingletów i na całej powierzchni.

3) na trąby powietrzne spróbowałbym dziś wieczorem zrobić zrzuty ekranu, nie mając dziś ze sobą komputera

Pozdrowienia 

1 polubienie

Dla liczby 1 podajesz wartości maksymalne i średnie, a następnie mówisz o wartości maksymalnej i minimalnej.

Dla 2 i 3 jesteśmy na obliczeniach metodą elementów skończonych z zastosowaniem wzorów mechaniki płynów.

1 polubienie

Witam

FlowSimu wykorzystuje metodę skończonej objętości (por. równania Naviera-Stokesa ), a nie elementów skończonych. 

W Google jest wiele informacji na temat cienkich woluminów.

3 polubienia

Rzeczywiście, Stefbeno napisałem min zamiast mnie dla mojego 1)

Ok JDSN, pójdę na to spojrzeć

Cóż, oto screeny o tourbillions

PS: przepraszam za opóźnienie, miałem kilka niepowodzeń

Witam @ Cyrano.B

Czy mógłbyś umieścić swoje obrazy jako załącznik, a nie wyświetlać je jako obraz, ponieważ są one zbyt małe, aby można je było łatwo przejrzeć.

Zrób wysokiej jakości eksport, abyśmy mogli się rozwijać, ponieważ tam wszystko jest rozmyte, jeśli powiększymy

To nas poinstruuje do reszty :-)

Pozdrowienia

oto jest

PS: przepraszam, ale nie mogę umieścić załączników +sieur w tym samym msg^^

capture.png

2.

capture2.png

i w końcu ten, w którym proszę go o narysowanie strumieni i wybrałem "wiry"

capture3.png

Witaj Cyrano

Jest jeszcze kilka drobnych problemów

-  Twój przepływ laminarny nie jest wystarczająco gruby, ponieważ generujesz tylko przepływ mini, co oznacza, że niektóre linie, które powinny być w Extrado, trafiają do Intrado (i tam nic nie widać na Extrado). Normalnie przepływ powinien być wystarczająco gęsty, aby mieć dwie trzecie w extrado i jedną trzecią w intrado.

- Po drugie, wciąż mówisz o wingletach. Nawet jeśli na początku nie założysz wingletu, Twój prąd nie jest wystarczająco szeroki. Twój pogrubiony przepływ powinien być również szerszy i wystawać na jedną czwartą z czubka skrzydła (długość skrzydła + jedna czwarta długości skrzydła), w przeciwnym razie nigdy nie zobaczysz wirów na końcach skrzydeł.

- Bądź ostrożny, ponieważ Twój latawiec jest bardzo uproszczony, więc nie zapominaj, że opór jest zmienny w zależności od prędkości i kąta nachylenia skrzydła (przypadek podczas lądowania i startu).

- wydaje mi się, że jest też problem z generowanymi cząstkami

Pozdrowienia

4 polubienia

Dziękuję za te uwagi, wezmę je pod uwagę i wszystko to skoryguję.

Pozdrowienia