Obecnie w PSI, dla mojego TIPE pracuję nad efektem wingletów na skrzydle. Wymodelowałem więc to skrzydło na Solidworks i zmierzyłem opór i siłę nośną, ale nasuwa mi się kilka pytań:
1) gdy pytam go o windę podaje jej maksymalną wartość 0,9N i średnią wartość 0,008n // dla oporu max = 0,17N i średnią = 0,008N. Skąd bierze się ta różnica między maksimum a minem? Czy bardziej sensowne jest branie maksimum czy min?
2) Czy możliwy jest dostęp do równań używanych przez SolidWorks?
3) kiedy proszę go o narysowanie linii strumieni, sugeruje, żebym narysował linie strumieni wirów; Co to oznacza? Czy można wiedzieć, jak on to oblicza?
1°) Ważne jest, aby wiedzieć, że winglety mają funkcję zmniejszania turbulencji i oporu. Tak więc, gdyby A380 go nie miał, turbulencje zniszczyłyby każdy samolot w ślad za nim. W rzeczywistości usuwa wir (a dokładniej, kieruje sztuczną inteligencję, aby uniknąć wiru)
2°) Dla twojego 1° nie mówisz, czy twoje simu jest na całym skrzydle, czy tylko na Winglecie z kikutem skrzydła. Winglet nie może mieć już znacznej siły nośnej, ponieważ jest zorientowany pionowo i nie ma extrado, który zapewnia więcej niż 70% siły nośnej.
3°) Odpowiedź na twoją drugą odpowiedź brzmi nie, ponieważ kod jest głęboko zakopany w kodzie SW simu, który z pewnością zawiera kilkaset tysięcy linii skompilowanego kodu :-)
4°) Nie można wiedzieć, w jaki sposób on oblicza. Dla trąb powietrznych, nie mogę powiedzieć, dlaczego to oferuje, musiałbyś zobaczyć zdjęcia swoich ekranów.
- Twój przepływ laminarny nie jest wystarczająco gruby, ponieważ generujesz tylko przepływ mini, co oznacza, że niektóre linie, które powinny być w Extrado, trafiają do Intrado (i tam nic nie widać na Extrado). Normalnie przepływ powinien być wystarczająco gęsty, aby mieć dwie trzecie w extrado i jedną trzecią w intrado.
- Po drugie, wciąż mówisz o wingletach. Nawet jeśli na początku nie założysz wingletu, Twój prąd nie jest wystarczająco szeroki. Twój pogrubiony przepływ powinien być również szerszy i wystawać na jedną czwartą z czubka skrzydła (długość skrzydła + jedna czwarta długości skrzydła), w przeciwnym razie nigdy nie zobaczysz wirów na końcach skrzydeł.
- Bądź ostrożny, ponieważ Twój latawiec jest bardzo uproszczony, więc nie zapominaj, że opór jest zmienny w zależności od prędkości i kąta nachylenia skrzydła (przypadek podczas lądowania i startu).
- wydaje mi się, że jest też problem z generowanymi cząstkami