Opcja Scal twarze po rozłożeniu sprawdzona raz na zawsze

Witam ponownie,

W Solidworks 2020 napotykamy różnice w opcjach zaznaczonych domyślnie dla funkcji Rozwiń.

Na niektórych maszynach opcja Scalanie twarzy jest domyślnie zaznaczona i jesteśmy bardzo zadowoleni... Ale na innych maszynach musisz edytować funkcję dla każdego rozłożonego i za każdym razem zaznaczać opcję scalania. Jest to dość bolesne lub bardzo pracochłonne, delikatnie mówiąc.

Powiedz mi, że istnieje sposób, aby włączyć go domyślnie na tej zbuntowanej maszynie , a uratujesz mi tydzień... Przypominam, że mam tylko 2 dni na Solidworks , dlatego ta manipulacja mogła mi umknąć...  

Dziękuję wam wszystkim. 

Cześć

Udało mi się to sprawdzić, tworząc szablon dokumentu dla części, 

1. Tworzenie rozwiniętej konstrukcji blachowej,
  2. Zaznacz opcję, 
  3. Usuwanie funkcji konstrukcji blachowej. 
  4. Zapisz jako szablon". Prtdot"

Witaj Lynk i dziękuję. 

Wydawało mi się, że chodzi o wzór dokumentu, Pièce. Tylko szczegół: Gdzie usuwamy funkcje arkusza blachy?

Przypominam, że jestem prawdziwym nowicjuszem i funkcje są dla mnie jeszcze nieco tajemnicze.

Jeszcze raz dziękuję.

To są funkcje w drzewie tworzenia, żeby nie mieć wstępnych rysunków  dla każdej nowej części :) 

1 polubienie

Dziękuję bardzo!

Przetestuję to w poniedziałek rano!

Miłego weekendu. 

Widocznie nie ma takiej potrzeby, 

Po testach ponownego uruchomienia solidworks i systemu Windows, wygląda na to, że solidworks zapamiętuje ostatni wybór, więc pozostaje on sprawdzony, dopóki nie usuniesz jego zaznaczenia 

1 polubienie

Witam ponownie,

Test wykonany właśnie na krnąbrnej maszynie. I widocznie wszystko jest OK. 

Jeszcze raz dziękujemy!

1 polubienie