Witam!
Nie mogę owinąć szkicu wokół mojego kształtu... Otrzymuję komunikat o błędzie informujący mnie, że nie jest to wyciągnięty korpus bryłowy (użyłem funkcji Pogrubienie powierzchni). Jak mogę rozwiązać ten problem?
top_candle_holder_part.sldprt
Witam!
Nie mogę owinąć szkicu wokół mojego kształtu... Otrzymuję komunikat o błędzie informujący mnie, że nie jest to wyciągnięty korpus bryłowy (użyłem funkcji Pogrubienie powierzchni). Jak mogę rozwiązać ten problem?
Zamiast tego należy to zrobić za pomocą szkicu rzutowanego z płaszczyzny odsunięcia
Wydaje mi się, że próbujesz modelować butelkę kosmetyczną
Wybierz 1/4 kształtu, dlaczego nie
jak pokazuje widok twojego zrzutu ekranu, czy uzwojenie
masz swój kształt na prostej części, ale nie na zwężeniu i szyi
Pytanie i dlaczego w powierzchni
skoro tak myślę ale mogę się mylić
że po rzutowanej krzywej zamierzasz zrobić sweep ;-)
Tak więc odpowiednim narzędziem jest krzywa rzutowana
@+ ;-)
Rzutowana krzywa nie działa, ponieważ chcę zachować dokładnie takie same wymiary, jak na moim szkicu, a rzutowana krzywa zniekształca ją... Naprawdę chciałabym owinąć ten szkic wokół mojego kształtu:)
I nie, nie zamierzam zamiatać! Po prostu mam taki kształt, muszę go owinąć wokół mojego szkicu:)
Witam
Rzeczywiście, rzutowane narzędzie zniekształca użyty szkic, w przeciwieństwie do narzędzia do nawijania. Ale narzędzie do nawijania działa tylko na jednej powierzchni uzyskanej przez obrót, a twoja składa się z kilku wygładzonych powierzchni ułożonych od końca do końca, a następnie zgrubionych za pomocą funkcji pogrubiania. Więc to nie może się udać, ale myślę, że musisz cofnąć się dalej w swoim projekcie i zadać sobie pytanie, co chcesz zrobić. Twoje podejście nie wydaje się być zoptymalizowane. Istnieje wiele nielegalnych szkiców i funkcji 3D, w szczególności z niejednoznacznościami konturów.
Jak słusznie zauważyłeś, gt22 Powinieneś pracować nad jedną czwartą swojej części, wydaje się, że jest ona symetryczna. To jedyny sposób, w jaki może być, ale kiedy przyjrzałem się bliżej Twojemu projektowi, zdałem sobie sprawę, że tak nie jest. Niewiele, ale tak nie jest.
Funkcja nawijania jest bardzo specyficzna i ograniczająca. Nie należy go używać do prawidłowego projektowania woluminu, z pewnymi wyjątkami. Służy raczej do finalizacji gotowego tomu z reliefem lub detalem znakującym. Zwykle bardziej uniwersalne narzędzia powinny znacznie ułatwić Ci uzyskanie tego, czego chcesz.
Umieść w czerni i bieli cechy geometryczne, estetyczne... produktu, który chcesz zdobyć, a stamtąd znacznie łatwiej będzie Ci określić ścieżkę, którą należy podążać, aby się tam dostać.
Wyślij to do nas, a ja postaram się, skromnie, Ci pomóc
Pozdrowienia
Witam
Inny sposób spojrzenia na problem:
- Kopia treści woluminu
- Projekcja powierzchni na objętość
-Skrzyżowanie
- Szkic 3D --> konwertować elementy (wybór konturu odbitej gęstości)
Ups, zapomniałem, kołowy obrót powierzchni szkicu, który ma być rzutowany wzdłuż osi stycznej do bryły objętościowej
więc weź funkcję kalkomanii
Zobacz ten samouczek
https://www.youtube.com/watch?v=A0vKAFg0EdA
lub ten pakiet samouczków
https://www.google.fr/search?q=decalque+solidworks&rlz=1C1CHFX_frFR512FR512&oq=decalque+solidworks&aqs=chrome..69i57j0l5.6455j0j8&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8#q=decalque+solidworks&tbm=vid
@+
Oczywiście, ale rozwiązanie zalecane przez A. Leblanca zniekształca szkic, ponieważ działa on zgodnie z normalną do płaszczyzny szkicu, a nie do powierzchni, którą należy przekroczyć. W każdym przypadku szkic płaszczyzny nigdy nie może zostać zastosowany do lewej powierzchni (a więc nie jest dostosowywany) bez deformacji.
Nadal uważam, że musimy przyjrzeć się problemowi na dalszych etapach i dowiedzieć się, dlaczego to ograniczenie jest konieczne. Czy ten szkic, szkic1, jest projekcją sylwetki? Skąd pochodzi, nie pojawia się na drzewie. Jaki jest pożądany rezultat?
Ponadto istnieją funkcje odkształcenia lub gięcia, które mogą być interesujące, sprawić, że cięcie jest płaskie, a następnie wygięte. Przy odpowiednich ustawieniach nie będzie zniekształceń;
Pozdrowienia
Rzeczywiście, nigdy nie uzyskasz rzutu bez zniekształcenia szkicu 2D na profilu powierzchni 3D (lewa powierzchnia).
Rozwiązanie, które proponuję, zaczyna się od obrotu kołowego względem osi stycznej do powierzchni Twojej części, co siłą rzeczy skutkuje lekkim przesunięciem.
Pierre Mihailovic, nie sądzę, aby możliwe było zrealizowanie tego problemu z tymi funkcjami w tej części, przynajmniej nie bez zniekształcenia szkicu. Jeśli Ci się uda, będę ciekaw efektu Twojej metody. Jednak ponowne przemyślenie struktury drzewa może być możliwym rozwiązaniem.
GT22, pomysł jest dobry, ale czy można użyć tej funkcji (wyglądu) ze szkicem? Wydaje mi się, że to działa tylko z obrazami.
Witam
Myślę, że znalazłem rozwiązanie Twojego problemu. Masz swój rozwój i swoją formę przybycia. Jeśli stworzysz narzędzie do stemplowania swojej części, powinno ono działać. Konieczne będzie wyciągnięcie szkicu, który ma zostać zwinięte. Mogłem tego spróbować tylko dziś wieczorem.
Witam, jeśli przesuniesz oś obrotu o 5 mm w stosunku do korpusu objętościowego, przecięcie znajduje się praktycznie na segmencie zwiniętej części. Oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie, ale może pomóc.
Próbuję znaleźć rozwiązanie, ale nie mogę tego zrobić... W jaki sposób znalazłeś wymiary swojego spłaszczenia (Szkic1)????
Moim zdaniem to niemożliwe, ponieważ masz PB ze swoim devellopé... Jest znacznie mniejszy niż twoja uformowana część... 1 lub 1,5 mm ok, ale teraz nadal jest to więcej niż 5 mm.... Znajduję dewelopera ±151.15
Dobra robota @ AC Cobra
Przede wszystkim zdefiniuj ten szkic, który ze względu na wsparcie nie jest w cenie
który z + jest wydaje się, że 1/4 tej butelki nie jest zbyt udana
Nie widzę symetrii
dla symetrii poziomej ok, chociaż patrz dopasowanie
Ale pionowa symetria wprawia mnie w zakłopotanie..... wątpliwe ;-(
pytanie już padło ;-).............. Ale jaki jest cel tego szkicu?