Funkcja VBA do aktywacji biblioteki referencyjnej

Witam, nie wiem czy to możliwe, ale w razie wątpliwości, ponieważ nie znalazłem tego pytam.

Na potrzeby makra vba pod solidworks zazapiszę dane na pliku Excel, chodzi o to, że inne maszyny będą musiały korzystać z tego kodu i aby uniknąć awarii, musisz upewnić się, że biblioteka referencyjna Excela jest aktywna. Czy nie ma sposobu, aby wymusić aktywację na początku wykonywania?

Uwaga: Znalazłem funkcję ISetReferences, ale nie wiem, czy jest i jak z niej korzystać.

Dziękuję

Witam

O ile mi wiadomo, biblioteki referencyjne wybrane podczas tworzenia makra są wybrane na wszystkich komputerach korzystających z tego makra, ponieważ te informacje są osadzone w makrze, ale Excel musi być zainstalowany na wszystkich komputerach, o których mowa, w przeciwnym razie nie będzie działać, w makrze może być konieczne sprawdzenie, czy program Excel jest zainstalowany.

Problem, który możesz napotkać, polega na tym, że wersja programu Excel jest inna na komputerach PC i dlatego może dojść do awarii. Nigdy nie musiałem tego robić, ponieważ używam na jednorodnym parku maszynowym, ale aby obejść ten problem, musi być możliwość przejścia przez Late Binding, patrz TUTAJ TUTAJ.

Pozdrowienia

1 polubienie

Wielkie dzięki za odpowiedź, ułatwi mi to pracę.

Jeśli chodzi o Excela na komputerach PC, nie martw się, mam też jednorodny park maszynowy (ta sama firma) z tymi samymi wersjami itp.