Witam, nie wiem czy to możliwe, ale w razie wątpliwości, ponieważ nie znalazłem tego pytam.
Na potrzeby makra vba pod solidworks zazapiszę dane na pliku Excel, chodzi o to, że inne maszyny będą musiały korzystać z tego kodu i aby uniknąć awarii, musisz upewnić się, że biblioteka referencyjna Excela jest aktywna. Czy nie ma sposobu, aby wymusić aktywację na początku wykonywania?
Uwaga: Znalazłem funkcję ISetReferences, ale nie wiem, czy jest i jak z niej korzystać.
Dziękuję
Witam
O ile mi wiadomo, biblioteki referencyjne wybrane podczas tworzenia makra są wybrane na wszystkich komputerach korzystających z tego makra, ponieważ te informacje są osadzone w makrze, ale Excel musi być zainstalowany na wszystkich komputerach, o których mowa, w przeciwnym razie nie będzie działać, w makrze może być konieczne sprawdzenie, czy program Excel jest zainstalowany.
Problem, który możesz napotkać, polega na tym, że wersja programu Excel jest inna na komputerach PC i dlatego może dojść do awarii. Nigdy nie musiałem tego robić, ponieważ używam na jednorodnym parku maszynowym, ale aby obejść ten problem, musi być możliwość przejścia przez Late Binding, patrz TUTAJ i TUTAJ.
Pozdrowienia
1 polubienie
Wielkie dzięki za odpowiedź, ułatwi mi to pracę.
Jeśli chodzi o Excela na komputerach PC, nie martw się, mam też jednorodny park maszynowy (ta sama firma) z tymi samymi wersjami itp.