Operacja oparta na składaniu zamknij stół składany

Dobry wieczór wszystkim

W tabeli gięcia z ubytkiem na zagięcia, na zagięciach zamyka się program bierze pod uwagę szkic blachy sa oznacza wymiar od czubka narożnika do końca odcinków,  a nie nazwę obramowania blachy jak pokazano na zrzucie ekranu dołączonym do komunikatu, Oznacza to, że strata na zagięciach jest wykonywana z 2 stron po 50, a nie na zewnętrznej długości 2 warstw blachy , więc rozwiń ją i fałszywie, jest sposób, aby temu zaradzić, dziękuję za odpowiedzi.

Marco

capture_decran_2.png

Witam @Marco

Notowania 50 i 50.02 nie mają sensu, ponieważ w tych sprawach gięcia liczy się położenie włókna neutralnego w funkcji grubości i promienia gięcia.

Im większy promień i im mniejsza grubość, tym bardziej neutralne włókno będzie znajdować się w środku grubości i tym mniejsza strata na zgięciu będzie istotna lub prawie zerowa, ponieważ materiał prawie nie jest wydłużony na zewnętrznej części neutralnego włókna.

Biegacze na 400 m doskonale zdają sobie sprawę z różnicy między wewnętrznym a zewnętrznym pasem. Nie mówi się o stracie na zakręcie, a jednak nie jest to neutralne.

W przypadku cienkich grubości strata na gięciu i w zależności od promienia Vé w powietrzu zależy również od maszyny, ponieważ każda giętarka ma swój własny stół do gięcia. Zależy to od tego, czy gięcie jest uderzane, czy nie,  jak na przykład w przypadku gięcia z klinem w powietrzu dla giętarek CNC, gdzie masz znacznie lepszą kontrolę nad gięciem i sprężynowaniem.
- (@Ac Cobra z pewnością mógłby podzielić się swoim doświadczeniem w swojej firmie, a nawet lepiej, gdyby posiadał maszyny różnych marek i typów.)

Z mojego punktu widzenia liczy się wymiar, który przyda się do folderu do sprawdzenia swojej części. Tak więc oba kursy wynoszą 48.85.

SW odbywa się jak na maszynie, zaczyna się od pojedynczej powierzchni odniesienia,która jest ogranicznikiem na maszynie i rozprowadza resztę materiału na wolnej długości po zagięciu. SW nie rozprowadzał wybrzeża po żadnej ze stron. 0 zauważył, że 0,02 mm to orzeszki ziemne w teoretycznych obliczeniach. Jeśli masz warsztat metrologiczny, który wykonuje pomiar na 20 częściach w temperaturze ustabilizowanej na poziomie 20° i patrzysz na rzeczywistą powtarzalność, czeka Cię niespodzianka.
Zwłaszcza, że jeśli wykonujesz cięcie laserowe, a  twoje części nie są wszystkie w kierunku włókna (z powodu zagnieżdżenia), będziesz miał bardzo znaczące różnice w grubościach większych niż 4 mm i w zależności od materiału, z którego wykonana jest część. Tak daleko poza szansami SW.

Pozdrowienia.

PS: dla zabawy użyj narzędzia do pomiaru grubości SOLIDWORKS, to ciekawe, że zobaczysz.

3 polubienia

Witam wszystkich i dziękuję za pomoc

W pełni się zgadzam, oprogramowanie powinno brać pod uwagę wartość 48,85x2 minus  strata przy składaniu, które i w mojej tabeli, ale opiera się na kursie 2 50? Wymiary, które liczą się dla giętarki, to zewnętrzna strona arkusza po wygięciu , ponieważ dla kontroli fałd jest łatwiej, zwłaszcza przy bliskim kącie, to fakt, że z kątów mniejszych niż  90° (kąt bliski) stół nie może być używany?

Marco

1 polubienie

Witam @Marco

Uważaj, to właśnie pod kątami mniejszymi niż 90° ubytek w załamaniu jest najbardziej zauważalny! Zewnętrzna strona fałd będzie bardziej rozciągnięta w przypadku <90°

Aby zobaczyć, jak uwzględniana jest strata w zagięciu, musimy zacząć od spłaszczenia, a nie od złożonego obiektu.
Modulo wszystko, co przypomniałem sobie  na temat wpływu na znaczenie włókna blachy w realnym życiu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam ponownie dla mnie, to nie czas na poznanie wartości straty, problem polega na tym, że w tabeli "strata w fałdzie" więc odliczenie, na początku oprogramowanie nie przyjmuje  odpowiedniej wartości do odjęcia straty dla kątów <90° straty i tak tej, którą wpisaliśmy na początku w tabeli.

Potrzebowałby innej kolumny, jak w tabeli "obliczania fałd", użyto długości stycznej, zweryfikowanej przez" tak przed każdym kątem chciałem zobaczyć, czy to działa, nie wiem, jak to robisz dla tych kątów <90 ° twoje pomysły będą mile widziane , dziękuję

Marco.

może spróbować sprawdzić, czy jego spacer

Zobacz ten link

https://m.youtube.com/watch?v=bajBRd6SLLg

@+

1 polubienie

Tak, solidworks zaczyna się od końcówki, która zwykle jest niedokładna, więc zmierzyłem różnicę między 50,02 a 48,85 i dodałem ją do straty na zgięciu, aby uzyskać taki sam rozwój, jak w przypadku wykresu gięcia. Dotyczy to wszystkich kątów ostrych

Witam wszystkich, spojrzałem na link gt22 bardzo wyjaśniający, na solidwork zapominamy o tangensie do uwzględnienia straty na zakrętach, musimy to wziąć pod uwagę przy kącie pod kątem <90°, musimy tylko dodać do straty różnicę, między fikcyjną długością a długością styczną prawdą jest, że ma ona dużą wartość, im bardziej zbliżamy się do kąta ostrego, Essen ciel to tylko jego chodzenie! To duża różnica w stosunku do Topsolid w warsztacie  Pracuję z Topsolid Design i Top Fold and Sheet Metal firmy Topsolid V6 od 22 lat tak, z wykształcenia jestem ślusarzem , programuję elektryczną  wykrawarkę i też jestem folderem, robię też CAD, ale na Topsolid fakt bycia na twoim forum to jest to, że moje biuro projektowe jest na soliworks , więc staram się  zrozumieć to oprogramowanie, ponieważ w warsztacie, gdy widzę rysowanie części w solidworks i że trzeba je zdać w topsolid , czasami  to nie jest wygrana!  To wyjaśnia moje zainteresowanie tym forum jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Marco