Funkcje montażowe w konfiguratorze za pomocą DriworksXpress

Cze wszystkim

Obecnie tworzę konfigurator 3D dla drzwi metalowych. Mam zespół z częściami blaszanymi, które składają się na drzwi i zamki, które prawdopodobnie je wyposażą; Chcę przyciąć arkusze odpowiadające wybranemu zamkowi. Mój konfigurator jest napędzany przez DriveWorkXpress.

Najpierw wykonałem cięcia za pomocą funkcji montażu, działa to dobrze z DWXpress, ale tutaj potrzebuję, aby cięcia zostały zastosowane na poziomie części, aby móc wygenerować rozwinięte plany i tam robi się bałagan.

Gdy zaznaczam  opcję "propaguj funkcję do części" w funkcji montażu operacja staje się nieco chaotyczna przez ręczną zmianę konfiguracji, wycięcia nie aktualizują się dobrze, czasami jestem zmuszony wejść w funkcję i zatwierdzić, czy konstrukcja ma zostać zaktualizowana.

W końcu, gdy używam modelu z DWXpress, w ogóle nie działa, ponieważ nazwy plików są zmieniane, powiązania między funkcją montażu a jej propagacją w części są całkowicie zerwane.

Czy ktoś ma rozwiązanie, aby obejść problem.

Dziękuję

Witam

Myślę, że masz dwie obawy:

• Gdy zaznaczam  opcję "propaguj funkcję do części" w funkcji montażu operacja staje się nieco chaotyczna przez ręczną zmianę konfiguracji, wycięcia nie aktualizują się dobrze, czasami jestem zmuszony wejść w funkcję i zatwierdzić, czy konstrukcja ma zostać zaktualizowana.
  • W końcu, gdy używam modelu z DWXpress, w ogóle nie działa, ponieważ nazwy plików są zmieniane, powiązania między funkcją montażu a jej propagacją w części są całkowicie zerwane.

Czy mógłbyś powiedzieć trochę więcej na temat tego, na czym polega Twój pierwszy problem?

Dzieje się tak dlatego, że jeśli napotkasz problemy ręcznie w SOLIDWORKS, prawie na pewno wpłynie to na DriveWorksXpress.

Na koniec, jeśli chodzi o funkcje montażowe w DriveWorksXpress, załączam artykuł, który wyjaśnia, co jest możliwe dzięki funkcjom "w kontekście"

http://docs.driveworkspro.com/Topic/HowToSolidWorksBestPracticesInContext

Pozdrowienia

Thomas

1 polubienie