Funkcje części zdefiniowane w kilku zespołach

Witaj, w solidworks 2019

Zaprojektowałem część interfejsu bezpośrednio w złożeniu. Teraz chcę odzyskać w innym złożeniu, a solidworks mi tego zabrania.

Co więcej, pomimo tego, że wszystkie pliki są otwarte, po zmianie nazwy pliku złożenia 1 (proto ref na serial ref), relacja części nadal wskazuje na proto ref.

Rozwiązania?

Witam

Temat zewnętrznych referencji jest zawsze trudny do ogarnięcia. Aby jednak mieć wiele kontekstów, zacznij od sprawdzenia tych opcji systemowych:

Potrzeba: Zezwól na tworzenie zewnętrznych numerów części do modelu
Typ komponentu części: Dowolny komponent
Dla kontekstu, należy go postrzegać zgodnie z twoim sposobem pracy i strukturyzacji twoich konstrukcji.

2 polubienia

Zablokowanie lub usunięcie zewnętrznej referencji może również rozwiązać problem.

1 polubienie

Witam;

Zmiana " Oznaczenia " zespołu lub komponentu nie powinna zmieniać jego relacji z innymi komponentami.
Tylko zmiana nazw plików może mieć taki efekt.

Aby sprawdzić relacje między elementami w zespole i opcjonalnie wskazać im inne pliki lub lokalizacje, należy:
=> Otwórz menu (Solidworks), a następnie, wskazując na swoje złożenie, kliknij na Odniesienia...

Stamtąd dwukrotne kliknięcie kolumny Folder pozwala zastąpić jeden komponent innym (lub zmienić jego lokalizację).

Na koniec, aby " odzyskać " otwory z innego zespołu, upewnij się, że jesteś w trybie rozwiązanym... a nawet wtedy możliwe jest, że Solidworks jest trochę niechętny do zduplikowania funkcji do nowej części.

Pozdrowienia

Uwaga: O ile to możliwe, radzę nie nadużywać odniesień zewnętrznych... " Ok " podczas fazy " badań/projektowania ", ale pamiętaj, aby usunąć je tak szybko, jak to możliwe (lub przynajmniej je zablokować)...

4 polubienia

Witam @Maclane
Chciałbym skorzystać z Twojej interwencji, aby zapytać, czy możliwe jest bezpośrednie zmodyfikowanie nazwy pliku, do którego się odwołujesz, w zestawie, a nie tylko jego ścieżki, na przykład, jeśli zmieniliśmy jego nazwę, lub aby go zmienić.

Edit: Ha jestem głupi, po prostu kliknij na 1. kolumnę, aby ją edytować. :smiling_face:

4 polubienia

Rzeczywiście, musisz odzyskać, a następnie usunąć zewnętrzne referencje

@stephen_bel :

Pamiętaj, aby zweryfikować odpowiedź, jeśli problem został rozwiązany
Meilleur_Reponse