Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z mapami bazowymi, którego nie mogę rozwiązać.
Próbowałem tej samej manipulacji na innej stacji roboczej bez rezultatu.
Pracuję pod SW2012SP05.
Stworzyłem różne MEPy z różnymi wkładami w zależności od formatów i potrzeb.
Łącze zostało utworzone za pomocą właściwości szablonów dokumentów i osobistych map bazowych.
Korzystanie z szablonów dokumentów nie stanowi problemu
Jeśli chodzi o tło, trochę się zacina...
Mogę otworzyć dowolną instalację MEP, ale gdy dodaję arkusz, pojawia się komunikat "Nie można odnaleźć mapy tła".
Z wyjątkiem 2 formatów A3...
Gdy mam już menu rozwijane z różnymi tłami, znajduję te, które zdefiniowałem, wybieram i bez problemu dodaje mi moje arkusze.
Czy coś przeoczyłem lub jakiś błąd?
Z góry dzięki!
1 polubienie
Cześć s4kuj0
W rzeczywistości należy zapisać pusty plik rysunku, w którym zdefiniowano mapę bazową i żądane opcje.
Musisz go zapisać w . DRWDOT. Po otwarciu nowego rysunku wystarczy użyć tego pliku szablonu, a opcje zostaną ustawione w tym szablonie rysunku.
Plik . SLDDRT zawiera tylko mapę bazową, a nie opcje szablonu układu. Dlatego musisz zarejestrować się w . DRWDOT, który jest plikiem szablonu. Działa to w ten sam sposób w przypadku części (. PRTDOT) i zespoły (. ASMDOT).
Po otwarciu nowego pliku możesz wybierać między różnymi utworzonymi plikami szablonów, dzięki czemu możesz wybrać te domyślne lub te, które utworzyłeś samodzielnie.
W wartościach bezwzględnych powinieneś mieć .drwdot, który zawiera opcje itp.
Musi być bez tła.
Następnie masz .slddrt, który będzie twoją mapą bazową.
W ten sposób zmienisz opcję, a wszystkie Twoje nowe plany będą ją zawierały bez konieczności korzystania z całego DRWDOT.
Wystarczy tylko jeden, ale w drzewie musisz usunąć plan tła.
@+ ;-)
3 polubienia
Cześć gt22,
Myślę, że moje pytanie zostało źle zrozumiane.
Właściwie pracowałem ze wszystkim, co właśnie powiedziałeś.
Utworzyłem moje różne dokumenty w .xxxDOT i . SLDDRT.
To samo dotyczy prt i asm z zakodowanymi na stałe informacjami dla różnych użytkowników/klientów.
Kiedy tworzę program do Parlamentu Europejskiego, mam różne programy do Parlamentu Europejskiego, które pojawiają się wraz z wkładem.
Problem pojawia się tylko wtedy, gdy utworzyłem już MEP i chcę dodać do niego arkusz.
W tej chwili nie może znaleźć tła.
Ustawiłem ścieżkę do moich rysunków w obszarze Lokalizacje plików w obszarze właściwości.
Gdy pojawi się menu rozwijane z różnymi mapami bazowymi, mapy bazowe znajdą się na tej liście.
Inny pomysł?
Czy dodając arkusz papieru, najpierw zapisujesz swój pierwszy arkusz za pomocą polecenia zapisz jako
@+ ;-)
1 polubienie
Czy mógłbyś dać nam zrzut ekranu 2 przypadków według folio 1 i folio 2?
W folderze map bazowych ustawionym w opcjach oprogramowania (Opcje systemu/Lokalizacja pliku/Mapy bazowe)
Jeśli otworzysz ten folder za pomocą eksploratora, znajdują się w nim mapy bazowe (*.slddrt) do użycia w dokumentach szablonów (.drwdot)?
Zwykle, jeśli zadaje pytanie, to dlatego, że w tym punkcie jest PB
2 polubienia
@gt22
Tak, niezależnie od tego, czy jest zarejestrowany, czy nie.
PS: Jestem maniakiem CTRL+S ;-)
@Benoit.LF
Zrobiłem printscreeny, w kolejności problemu.
@jfaradon
Tak to jest, sam utworzyłem link do folderu osobistego.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że zdarza mi się to ze wszystkimi moimi ujęciami z wyjątkiem JEDNEGO.
Ten, do którego zrobiłem link w Opcjach systemowych/Szablonach domyślnych.
Jeśli może dać ci przewagę.
mep.zip