Wymuś numerację elementów automatycznej struktury produktu

Witam

Zwyczajem biznesowym w mojej firmie jest nadawanie numeru artykułu w zależności od rodzaju części. Na przykład części metalowe będą miały od 001 do 099, izolatory od 100 do 199, od 500 itp.

Niestety, wygląda na to, że nie da się na siłę wprowadzić numeru artykułu do automatycznej nomenklatury, nie tracąc przy tym linku do automatycznych bąbelków.

Czy jest jakaś sztuczka, aby sobie z tym poradzić?
Dziękuję

Witam

Dlaczego nie umieścić tego w nazwie części lub we właściwości niestandardowej i nie dodać kolumny do zestawienia komponentów z tą specyfiką

5 polubień

Dziękuję za tę sugestię, ale nie udało mi się utworzyć kolumny właściwości niestandardowej, dla której można edytować liczby bezpośrednio w zestawieniu komponentów. Odkryłem przynajmniej, że możliwe jest skierowanie automatycznych bąbelków na coś innego niż numer artykułu. Zamierzam kopać, aby to wszystko wymusić...
Dziękuję

Witam

Robimy tak, jak sugeruje @ac_cobra_427
Działa bardzo dobrze.
Wystarczy utworzyć właściwość niestandardową we wszystkich częściach zespołu i odwołać ją w jednej z kolumn zestawienia komponentów:
image

2 polubienia

Aby utworzyć dodatkową kolumnę, po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy ostatnią kolumnę, a następnie wstaw

image
Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy zestawienie materiałów, aby je zapisać
image

1 polubienie

Dziękujemy@froussel
Nie czuję się jeszcze komfortowo z tymi pytaniami o niestandardowe właściwości, ale wśród tych części są "standardowe" części ponownie wykorzystane w innych planach.
Obawiam się, że twoja metoda zakłada, że te pomieszczenia zawsze mają ten sam punkt odniesienia, bez względu na otwarty plan, czy tak jest? (Przykładowo, że "prawa okładka boczna" zawsze ma numer 34)

Oto, co chciałbym zrobić:
Utwórz nową kolumnę na rysunku, tutaj " ABC ", wprowadź numerację, która mi odpowiada
image

Następnie w automatycznych bąbelkach, aby móc go odzyskać.
image

Bez wpływu na podzespoły lub części, które można wykorzystać w innych ujęciach. Ale to może być niemożliwe...

Najprostszym sposobem byłoby wymuszenie numeru towaru w zestawieniu komponentów

Tak, zgadza się. Tak więc wszystkie nasze mają ten sam numer znaku.
Stworzyliśmy więc dodatkową kolumnę, w której umieszczamy litery (gdy mamy co najmniej 2 linie nomenklatury z tym samym markerem) i ręcznie modyfikujemy bąbelki, aby dodać literę, która dobrze pasuje.
Ta część manualna jest rzeczywiście bardzo bolesna.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, aby uzyskać wartość kolumny i umieścić ją w bańce, to też mnie interesuje...

1 polubienie

Jest jedna rzecz, ale trochę irytująca: jest to "Odniesienie do komponentu".
Pozwala to na nadanie unikalnej właściwości każdej części/wystąpieniu.
Ocup może pracować dla Ciebie, ale nie dla nas (ponieważ w zespole z 4 pinami: część o tej samej nazwie i 2 konfiguracjach każdego z nich, musisz umieścić odniesienie do komponentu na każdym pinie, w przeciwnym razie nazwa oddziela linie).
Przy 4 kołkach jest to wykonalne, ale nie na sto.
Uwaga: jeśli wprowadzisz to samo odniesienie dla 2 pinów o tej samej konfiguracji, dobrze pogrupuje to linie. Jest to więc nadal możliwe rozwiązanie.
image
image

Niefortunną rzeczą jest to, że niemożliwe jest modyfikowanie tego " odniesienia do komponentu " na kilku identycznych częściach w tym samym czasie. Tak więc 10 identycznych w montażu → 10 kliknięć i 10 wpisów o tej samej wartości.

1 polubienie

Możesz również usunąć kolumnę z numerem pozycji i zmienić nazwę kolumny ABC, a następnie zapisać BOM i zamiast go bulgotać, utworzysz notatkę

z okręgiem jako konturem, który umieścisz ręcznie

Następnie zapisujesz swoją notatkę, którą możesz wstawić w żądanym czasie

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, przetestuję te dwa sposoby i zobaczę, który z nich zajmie najmniej czasu.
Jeszcze raz dziękujemy i życzę miłego weekendu!