Szkolenia SW dla konstrukcji stalowych

@stefbeno ta konstrukcja została zamodelowana tak, jak ją opisujesz i jest to dla mnie najbardziej logiczny sposób: 1 kolumna = 1 mechanicznie spawany zespół i wstawiony do zespołu.
Muszę zajrzeć do funkcji " rodziny części " i " konfiguracji ", które pozwolą mi między innymi pogrupować powtarzające się części i zgubić się w moich rysunkach i listach części.

1 polubienie

@M-Scofield Dobrze znam tę funkcję, ale używam jej tylko do wstawiania na przykład części komercyjnej do spawania. Zbyt restrykcyjne. Jak mówisz, oszczędnie

1 polubienie

@A_R Ok dziękuję

1 polubienie

Zgadzam się z kolegami, że robienie wszystkiego w jednym pomieszczeniu może być niepokojące. Niemniej jednak robię to dość często na ramach budynków, na przykład na platformie ze schodami
Pozwól, że wyjaśnię:
Na przykład, jeśli masz X różnych słupków, ale z tymi samymi płytami w stopach lub innymi identycznymi spawanymi korpusami, itp., to w ogólnej nomenklaturze będziesz musiał policzyć cały ten mały świat. Z drugiej strony, w trybie pokojowym, wszystkie identyczne gramofony i profile będą zliczane i aktualizowane w czasie rzeczywistym. Ponadto znacznie szybciej można tworzyć za pomocą powtórzeń ciała itp.
Powiedziałbyś mi, że możemy robić konfiguracje lub wstawiać elementy biblioteczne.
Ale duży problem z SolidWorks polega na tym, że nie uważa tych części za różne w ogólnej nomenklaturze.

1 polubienie

Całkowicie się z Tobą @ronathan zgadzam, ale na pewno ma to swoje granice, tak jak w przypadku modelu, który pokazałem. To, co mnie najbardziej niepokoi, to powtarzalność utworów, co nie zawsze jest łatwe. Ale odkąd odkryłem " Direct Edition", widzę rzeczy inaczej. A potem do rysunku spawane części nie są ze sobą zgrupowane, jesteśmy zmuszeni do " wyboru ciał " i przerobienia nomenklatury ... Ale w przypadku większości moich książek wydaje się to najodpowiedniejszym rozwiązaniem. Kopanie

1 polubienie

Tak, a najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem (które stosuje się również w przypadku stali) jest jednoczęściowy korpus.
Co w końcu daje prawdziwe nazewnictwo części identycznych lub nie identycznych w ogólnym montażu.
Przetestowałem go na balustradach, do których mam różne długości, ale pręty i płyty są identyczne.

Nie śledzę was wszystkich w tej sprawie...