FORSTER na zawsze

Witam

czy ktoś ma przypadkiem bazę profilową FORSTER w SW?

Chciałbym uniknąć robienia wielogodzinnych konwersji na próżno ;-) 

Żądza zemsty

Cześć Franciszek

Oczywiście  umieścili tylko DWG (RHAaaaa!) i nic w PartComunity.

Więc jeśli nie masz młyna do masowej konwersji, to jest do bani.

Spójrz na MyCadtools w pełni kompatybilne z oprogramowaniem lub makrami kolegi.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Franciszku, witaj Zozo_mp

Złożyłem wniosek  do 3DPartsCatalog, aby dodać bibliotekę Forster

Mówią mi, że stanie się to 11/2021. Z drugiej strony pozostanie w formacie dwg

Cdlt powiedział:

3 polubienia

dziękuję zozo_mp za odpowiedź, ale nie znalazłem wystarczająco dużo, aby zrobić masowy import....

acombier, mam bibliotekę FORSTER w DWG ale tak jak jest nie nadaje się do użytku w bibliotece elementów lutowanych? dziękuję i tak

Ktoś jeszcze ma pomysł?

Witam

Nie znam profili Forsterów. Czy jest ich dużo ? Ile rodzin możemy przegrupować ?

Jeśli profile są blisko siebie, jeśli istnieje tylko kilka wartości, które ewoluują, możliwe jest kontrolowanie profili za pomocą pliku EXCEL, dzięki czemu łatwo i szybko można utworzyć rodzinę części, które można zasilać w miarę  realizacji projektów.

Niech moc będzie z wami.

4 polubienia

witam OBI WAN

Na Twoje pytania odpowiadam:  istnieje ponad 100 profili. Grupuj je według 4 rodzin, jest to możliwe 

możesz mi pomóc, bo w ogóle nie wiem, jak nimi zarządzać przez EXCEL (każdy profil jest inny, ale i tak dość podobny)

Jestem po ciemnej stronie projektu ;-)

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie skorzystać z Batchconverter, który robi to bardzo dobrze    https://www.youtube.com/watch?v=wJeSg5cO06s

@jmsavoyat wiedzą całkiem sporo na ten temat  https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/BatchConverter.html      

Pozdrowienia

1 polubienie

Czy możesz opublikować  2 lub 3  przykłady profili tej samej rodziny.

Niech Moc będzie z wami.

i oto jest.-)

Dziękuję

36511.dwg
37511.dwg
37512.dwg

Dla mnie są to różne rodziny, ponieważ nie są to te same geometrie.

Gdy blednę z tej samej rodziny to jest to np. UPE 100  i UPE 120.

Dołączam na przykład plik Excela z rodziną części UPE, aby zobaczyć strukturę.

Działa to na tej samej zasadzie, co w przypadku rodziny części.

Zrób profil, nazwij wymiary (dla ułatwienia), utwórz rodzinę części, zapisz format. SLDFP.. i umieść go w folderze, w którym znajdują się już Twoje biblioteki.

Dużą zaletą jest to, że kiedy przechodzisz z IPE 100 na IPE 120 (na przykład), jest to szkic, który ewoluuje, nie zmieniasz korpusu, więc punkt zaczepienia się nie zmienia.

Jestem do Państwa dyspozycji

Niech Moc będzie z wami.

upe.sldlfp powiedział:
1 polubienie

Witam @

Chciałbym powiedzieć, że wymiary nie są konieczne dla profilowanych sekcji, służą tylko do

• Wykonaj automatyczny opis (tak nie jest, ponieważ profile te mają ustandaryzowane opisy niezależne od wymiarów przekroju). 
  • lub aby zmusić szkic do ręcznej modyfikacji (co nie jest opcją),

Będzie to konieczne

1. Wstawianie pliku dxf jako szkicu części 
  2. W razie potrzeby dodaj punkty wstawiania. 
  3. Wypełnianie opisu 
  4. Zapisz jako sldlfp podczas wybierania szkicu.

(Rzeczywiście, to setki profili, rób lepiej, jak powiedział obi-wan i wzbogacaj bibliotekę w miarę upływu czasu,) 

1 polubienie

OBI WAN 

Wielki mędrzec, którym jesteś... Nie ma więc możliwości grupowania według rodziny, ponieważ wszystkie profile są różne :-(

cóż, myślę, że jestem dobry w rysowaniu ich 1 na 1..

W każdym razie dziękuję za pomoc (i zoo_mp), spróbuję z Batch Converter, ale bez przekonania 

dziękuję Lynk za samouczek ;-) 

Udało mi się zrobić część, ale mam problemy z dodawaniem punktów wstawiania w krzywej (na przykład punkt środkowy), ale postępuję jak na treningu, działa na zaokrąglonym kącie pod kątem 90°, ale nie na krzywej pod kątem 180°Naprawdę jestem do bani!! .....

Czy możesz zrobić sitodruk, 

robiąc kontrolę i wybierając linię przed krzywą i tę po niej działa pod kątem 90°, ale to tyle

capture_decran_2021-10-15_121352.png

Możliwe jest dodanie tylu linii konstrukcyjnych, ile potrzeba (po ustaleniu elementów ctrl+a poprawka, aby zachować kształt przekroju). 

0001.png

Witam @francis_2 

Co sądzisz o BatchConverter byłoby to sto razy łatwiejsze, zwłaszcza z biegiem czasu. (zobacz mój post opublikowany nieco wcześniej.    

Domyślam się, że jesteś proszony o poświęcenie więcej czasu na i tak już skomplikowany projekt bez marnowania czasu na konwersję plików DWG.

Za jakość i czas, który nie jest stracony, gdy wiesz, że biuro projektowe kosztuje od 50 do 90 € za godzinę przy naliczonych kosztach. Minimalna płaca miesięczna brutto (na  podstawie 35 godzin) wynosi 1 589,47  € ).
Porównywanie tych kosztów wykwalifikowanej pracy z kosztami Batchconverter to orzechy ziemne dla tego ostatniego, w każdym razie warto na to spojrzeć, nie wspominając o tym, że narzędzie będzie przydatne do innych rzeczy, zwłaszcza do dokumentu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Chociaż nie jestem pewien, czy zaoszczędzony czas jest aż tak ważny, ponieważ najdłuższą częścią nie jest przekształcenie tych dwg w sldlfps, ale prawdopodobnie przerobienie uzyskanych szkiców tak, aby były "użyteczne" w SW, oto przykład makra pozwalającego na wyświetlenie listy plików dwg znajdujących się w folderze w celu przekonwertowania ich na pliki sldlfp.

' Attention: ne pas oublier d'ajouter la référence Microsoft Shell Controls And Automation

Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As ModelDoc2
Dim boolstatus As Boolean
Dim swSheetWidth As Double
Dim swSheetHeight As Double
Dim swFeature As Feature
Dim myFeature As Feature
Dim theFeature As Feature
Dim PartModel As String
Dim DWGName As String
Dim SldlfpName As String
Dim featCount As Long
Dim featName As String

Sub main()

Set swApp = CreateObject("SldWorks.Application")

defaultTemplate = swApp.GetUserPreferenceStringValue(swUserPreferenceStringValue_e.swDefaultTemplatePart)
    PartModel = defaultTemplate

'Stop

Dim Path As String
    Dim Folder As Object
    Dim objFolder As Folder
    Dim objShell As Shell
    Set objShell = New Shell
    Set objFolder = objShell.BrowseForFolder(0, "Veuillez sélectionner le dossier des fichiers DWG à traiter.", 0, 0)
    If (Not objFolder Is Nothing) Then
        myPath = objFolder.Self.Path
    Else
        MsgBox "Erreur"
        Exit Sub
    End If

'Stop

myFile = Dir(myPath & "\*.dwg")
    Do While myFile <> ""
        DWGName = myPath & "\" & myFile
        SldlfpName = Replace(DWGName, ".dwg", ".sldlfp")

swSheetWidth = 0
        swSheetHeight = 0
        Set swModel = swApp.NewDocument(PartModel, 0, swSheetWidth, swSheetHeight)

Set swFeature = swModel.FirstFeature
        Do While Not swFeature Is Nothing
            FeatureTypeName = swFeature.GetTypeName2()
            If FeatureTypeName = "RefPlane" Then
                FeatureName = swFeature.Name
                Exit Do
            End If
            Set swFeature = swFeature.GetNextFeature()
        Loop

boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2(FeatureName, "PLANE", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)

Set myFeature = swModel.FeatureManager.InsertDwgOrDxfFile(DWGName)
        boolstatus = swModel.ForceRebuild3(True)

featCount = swModel.GetFeatureCount
        Set theFeature = swModel.FeatureByPositionReverse(0)
        If Not theFeature Is Nothing Then
            featName = theFeature.Name
        End If

boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2(featName, "SKETCH", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)

Dim swErrors As Long
        Dim swWarnings As Long
        boolstatus = swModel.SaveAs(SldlfpName)

swModel.GraphicsRedraw2

swApp.CloseAllDocuments (True)

myFile = Dir()

Loop

End Sub

Pozdrowienia

5 polubień

Witaj @d.roger 

Do dyskusji ;-)

[HS WŁ.]

Mówisz "prawdopodobnie chodzi o przerobienie uzyskanych szkiców tak, aby były "użyteczne" w SW"""

Szkice powinny być zawsze dobre, ponieważ wszystkie te rodzaje profili są wykonywane metodą wytłaczania lub ciągnienia drutu, co oznacza, że matryce zamontowane na maszynach są równe gotowemu profilowi.
Lub pliki DWG dostarczone przez FORSTER są niedokładne, co byłoby zaskakujące, biorąc pod uwagę to, co robią konkurenci.
Czy możesz nas oświecić swoim punktem widzenia z czystej ciekawości ;-) ;-)  ;-) ;-) Dziękuję!

[HS /WYŁ.]

@Zozo_mp to, co @d. Roger miał na myśli, myślę, że w każdym razie szkic będzie musiał zostać przejęty, ponieważ nie może być żadnej linii, która jest nałożona i takiej, która szkic zawiera pojedynczy zamknięty profil, konieczne jest również dodanie punktów wstawienia i w tym celu ewentualnie przejście przez linie konstrukcyjne

3 polubienia