Witam
czy ktoś ma przypadkiem bazę profilową FORSTER w SW?
Chciałbym uniknąć robienia wielogodzinnych konwersji na próżno ;-)
Żądza zemsty
Witam
czy ktoś ma przypadkiem bazę profilową FORSTER w SW?
Chciałbym uniknąć robienia wielogodzinnych konwersji na próżno ;-)
Żądza zemsty
Cześć Franciszek
Oczywiście umieścili tylko DWG (RHAaaaa!) i nic w PartComunity.
Więc jeśli nie masz młyna do masowej konwersji, to jest do bani.
Spójrz na MyCadtools w pełni kompatybilne z oprogramowaniem lub makrami kolegi.
Pozdrowienia
Witaj Franciszku, witaj Zozo_mp
Złożyłem wniosek do 3DPartsCatalog, aby dodać bibliotekę Forster
Mówią mi, że stanie się to 11/2021. Z drugiej strony pozostanie w formacie dwg
Cdlt powiedział:
dziękuję zozo_mp za odpowiedź, ale nie znalazłem wystarczająco dużo, aby zrobić masowy import....
acombier, mam bibliotekę FORSTER w DWG ale tak jak jest nie nadaje się do użytku w bibliotece elementów lutowanych? dziękuję i tak
Ktoś jeszcze ma pomysł?
Witam
Nie znam profili Forsterów. Czy jest ich dużo ? Ile rodzin możemy przegrupować ?
Jeśli profile są blisko siebie, jeśli istnieje tylko kilka wartości, które ewoluują, możliwe jest kontrolowanie profili za pomocą pliku EXCEL, dzięki czemu łatwo i szybko można utworzyć rodzinę części, które można zasilać w miarę realizacji projektów.
Niech moc będzie z wami.
witam OBI WAN
Na Twoje pytania odpowiadam: istnieje ponad 100 profili. Grupuj je według 4 rodzin, jest to możliwe
możesz mi pomóc, bo w ogóle nie wiem, jak nimi zarządzać przez EXCEL (każdy profil jest inny, ale i tak dość podobny)
Jestem po ciemnej stronie projektu ;-)
Witam
Dlaczego nie skorzystać z Batchconverter, który robi to bardzo dobrze https://www.youtube.com/watch?v=wJeSg5cO06s
@jmsavoyat wiedzą całkiem sporo na ten temat https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/BatchConverter.html
Pozdrowienia
Czy możesz opublikować 2 lub 3 przykłady profili tej samej rodziny.
Niech Moc będzie z wami.
Dla mnie są to różne rodziny, ponieważ nie są to te same geometrie.
Gdy blednę z tej samej rodziny to jest to np. UPE 100 i UPE 120.
Dołączam na przykład plik Excela z rodziną części UPE, aby zobaczyć strukturę.
Działa to na tej samej zasadzie, co w przypadku rodziny części.
Zrób profil, nazwij wymiary (dla ułatwienia), utwórz rodzinę części, zapisz format. SLDFP.. i umieść go w folderze, w którym znajdują się już Twoje biblioteki.
Dużą zaletą jest to, że kiedy przechodzisz z IPE 100 na IPE 120 (na przykład), jest to szkic, który ewoluuje, nie zmieniasz korpusu, więc punkt zaczepienia się nie zmienia.
Jestem do Państwa dyspozycji
Niech Moc będzie z wami.
Witam @
Chciałbym powiedzieć, że wymiary nie są konieczne dla profilowanych sekcji, służą tylko do
Będzie to konieczne
(Rzeczywiście, to setki profili, rób lepiej, jak powiedział obi-wan i wzbogacaj bibliotekę w miarę upływu czasu,)
OBI WAN
Wielki mędrzec, którym jesteś... Nie ma więc możliwości grupowania według rodziny, ponieważ wszystkie profile są różne :-(
cóż, myślę, że jestem dobry w rysowaniu ich 1 na 1..
W każdym razie dziękuję za pomoc (i zoo_mp), spróbuję z Batch Converter, ale bez przekonania
dziękuję Lynk za samouczek ;-)
Udało mi się zrobić część, ale mam problemy z dodawaniem punktów wstawiania w krzywej (na przykład punkt środkowy), ale postępuję jak na treningu, działa na zaokrąglonym kącie pod kątem 90°, ale nie na krzywej pod kątem 180°Naprawdę jestem do bani!! .....
Czy możesz zrobić sitodruk,
robiąc kontrolę i wybierając linię przed krzywą i tę po niej działa pod kątem 90°, ale to tyle
Możliwe jest dodanie tylu linii konstrukcyjnych, ile potrzeba (po ustaleniu elementów ctrl+a poprawka, aby zachować kształt przekroju).
Witam @francis_2
Co sądzisz o BatchConverter byłoby to sto razy łatwiejsze, zwłaszcza z biegiem czasu. (zobacz mój post opublikowany nieco wcześniej.
Domyślam się, że jesteś proszony o poświęcenie więcej czasu na i tak już skomplikowany projekt bez marnowania czasu na konwersję plików DWG.
Za jakość i czas, który nie jest stracony, gdy wiesz, że biuro projektowe kosztuje od 50 do 90 € za godzinę przy naliczonych kosztach. Minimalna płaca miesięczna brutto (na podstawie 35 godzin) wynosi 1 589,47 € ).
Porównywanie tych kosztów wykwalifikowanej pracy z kosztami Batchconverter to orzechy ziemne dla tego ostatniego, w każdym razie warto na to spojrzeć, nie wspominając o tym, że narzędzie będzie przydatne do innych rzeczy, zwłaszcza do dokumentu.
Pozdrowienia
Witam
Chociaż nie jestem pewien, czy zaoszczędzony czas jest aż tak ważny, ponieważ najdłuższą częścią nie jest przekształcenie tych dwg w sldlfps, ale prawdopodobnie przerobienie uzyskanych szkiców tak, aby były "użyteczne" w SW, oto przykład makra pozwalającego na wyświetlenie listy plików dwg znajdujących się w folderze w celu przekonwertowania ich na pliki sldlfp.
' Attention: ne pas oublier d'ajouter la référence Microsoft Shell Controls And Automation
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As ModelDoc2
Dim boolstatus As Boolean
Dim swSheetWidth As Double
Dim swSheetHeight As Double
Dim swFeature As Feature
Dim myFeature As Feature
Dim theFeature As Feature
Dim PartModel As String
Dim DWGName As String
Dim SldlfpName As String
Dim featCount As Long
Dim featName As String
Sub main()
Set swApp = CreateObject("SldWorks.Application")
defaultTemplate = swApp.GetUserPreferenceStringValue(swUserPreferenceStringValue_e.swDefaultTemplatePart)
PartModel = defaultTemplate
'Stop
Dim Path As String
Dim Folder As Object
Dim objFolder As Folder
Dim objShell As Shell
Set objShell = New Shell
Set objFolder = objShell.BrowseForFolder(0, "Veuillez sélectionner le dossier des fichiers DWG à traiter.", 0, 0)
If (Not objFolder Is Nothing) Then
myPath = objFolder.Self.Path
Else
MsgBox "Erreur"
Exit Sub
End If
'Stop
myFile = Dir(myPath & "\*.dwg")
Do While myFile <> ""
DWGName = myPath & "\" & myFile
SldlfpName = Replace(DWGName, ".dwg", ".sldlfp")
swSheetWidth = 0
swSheetHeight = 0
Set swModel = swApp.NewDocument(PartModel, 0, swSheetWidth, swSheetHeight)
Set swFeature = swModel.FirstFeature
Do While Not swFeature Is Nothing
FeatureTypeName = swFeature.GetTypeName2()
If FeatureTypeName = "RefPlane" Then
FeatureName = swFeature.Name
Exit Do
End If
Set swFeature = swFeature.GetNextFeature()
Loop
boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2(FeatureName, "PLANE", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
Set myFeature = swModel.FeatureManager.InsertDwgOrDxfFile(DWGName)
boolstatus = swModel.ForceRebuild3(True)
featCount = swModel.GetFeatureCount
Set theFeature = swModel.FeatureByPositionReverse(0)
If Not theFeature Is Nothing Then
featName = theFeature.Name
End If
boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2(featName, "SKETCH", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
Dim swErrors As Long
Dim swWarnings As Long
boolstatus = swModel.SaveAs(SldlfpName)
swModel.GraphicsRedraw2
swApp.CloseAllDocuments (True)
myFile = Dir()
Loop
End Sub
Pozdrowienia
Witaj @d.roger
Do dyskusji ;-)
[HS WŁ.]
Mówisz "prawdopodobnie chodzi o przerobienie uzyskanych szkiców tak, aby były "użyteczne" w SW"""
Szkice powinny być zawsze dobre, ponieważ wszystkie te rodzaje profili są wykonywane metodą wytłaczania lub ciągnienia drutu, co oznacza, że matryce zamontowane na maszynach są równe gotowemu profilowi.
Lub pliki DWG dostarczone przez FORSTER są niedokładne, co byłoby zaskakujące, biorąc pod uwagę to, co robią konkurenci.
Czy możesz nas oświecić swoim punktem widzenia z czystej ciekawości ;-) ;-) ;-) ;-) Dziękuję!
[HS /WYŁ.]
@Zozo_mp to, co @d. Roger miał na myśli, myślę, że w każdym razie szkic będzie musiał zostać przejęty, ponieważ nie może być żadnej linii, która jest nałożona i takiej, która szkic zawiera pojedynczy zamknięty profil, konieczne jest również dodanie punktów wstawienia i w tym celu ewentualnie przejście przez linie konstrukcyjne