Pełna ścieżka (folder/nazwa.rozszerzenie) w zestawieniu komponentów programu Excel

Witam

Mam makro, które generuje nomenklaturę Excela.

To makro używa szablonu zestawienia komponentów do rysowania typu: .sldbomtbt

Z drugiej strony nie mogę wyświetlić "Pełnej ścieżki" w tym BOM. Oryginalne właściwości oprogramowania pozwalają tylko na wyświetlenie folderu i nazwy pliku bez rozszerzenia... Nie można wiedzieć, czy jesteśmy na SLDPRT czy SLDASM, w przeciwnym razie zawsze mógłbym połączyć 3 kolumny???

Chciałbym też mieć wcięty BOM typu 1.2.3.4 ale bez szczegółów spawanych części.

SMART-BOM robi to bardzo dobrze, więc właściwie chciałbym zrobić dokładnie to samo, co robi Smart-BOM, ale w moim własnym marco, pomysł ???

Witam

Jeśli masz EPDM, za pomocą modułu  BOM możliwe jest wyprowadzenie pliku Excel o nazwie pliku z rozszerzeniem  i znalezionym w.

Z solidworks nie wiem czy to możliwe. Może przez explore sw!

CDLT powiedział:

Podobne pytanie zostało już zadane, ale pozostaje ono do znalezienia.

W końcu nie było to tak daleko: https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/r%C3%A9cup%C3%A9rer-la-valeur-extension-de-fichier

1 polubienie

Witam

stefbeno: Dziękuję bardzo, faktycznie dostałem trochę tego kodu, aby dodać pełną ścieżkę w collone.

Działa, ale myślę, że może nie być zoptymalizowany...

Zaletą tej metody jest to, że umożliwia dodawanie innych właściwości, których normalnie nie można umieścić w szablonie zestawienia komponentów do rysowania.

To jest bardzo pomocne.

Z drugiej strony, jedynym sposobem, aby uzyskać BOM bez listy przylutowanych części, jest usunięcie linii z pustą "nazwą pliku SW", która znowu nie jest zoptymalizowana, szkoda generować wszystkie te linie, aby je później usunąć....