Zachowaj ten sam numer w BOM

Witam wszystkich, dzisiaj mam pytanie odnośnie nazewnictwa pod SW:

Mój duży problem z zestawieniami materiałów i obserwowaniem, jak numery części zmieniają się przy każdej transformacji w moim 3D: używam klasycznej adnotacji w każdym polu widoku, co oznacza, że jeśli dodam część, moja adnotacja staje się nieprawidłowa, a ponadto: muszę ponownie sprawdzić każdy numer za każdym razem / modyfikacją.

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób, aby liczby pozostały takie same, że tak powiem: zamroź je raz na zawsze! 

Dobry wieczór

Nie znam dokładnego sposobu na zamrożenie liczb na głowie, ale w przypadku automatycznych bąbelków bąbelki automatycznie aktualizują się zgodnie ze zmianami w nomenklaturze. Jeśli zespół ulegnie zmianie, nomenklatura zostanie zaktualizowana, podobnie jak bąbelek. Nie musisz więc ręcznie wypełniać tekstu bąbelka.

Porada: Możesz również wstawić dymek automatycznej mowy do pola tekstowego (np. Rep. 01), wpisując w polu tekstowym Rep. i klikając odpowiedni dymek (01). Używam go do lokalizowania różnych ciał części spawanej mechanicznie (MEP z częścią i szczegółem każdego korpusu na tym samym arkuszu)

W przeciwnym razie możliwe jest, że zestawienie komponentów jest zgodne z kolejnością montażu, w którym to przypadku wystarczy umieścić nowe części na końcu drzewa zespołu.

Dziękuję

Mówisz, że nie masz na myśli sposobu na zamrożenie liczb, ale myślisz, że jest jeden?

Myślę też, że nomenklatura przyjmuje kolejność listy części w drzewie tworzenia, tylko przy kilku podzespołach jest to trudne do zarządzania.

I tak, problem ręcznego napełniania bąbelków i późniejszych problemów, jeśli zmieni się kolejność nazewnictwa! Dlatego absolutnie staram się je zamrażać.

Dzięki za wskazówkę

Witam

Nie ma możliwości ich zamrożenia, ponieważ zaletą Sw jest to, że jest dynamiczny.

Ale jedno z możliwych rozwiązań, które stosuję, jest następujące.

a) jeśli twój zespół znajduje się na jednym poziomie, dodaj część na końcu zespołu; W ten sposób do nomenklatury dodawany jest nowy ref, ale inne numery się nie zmieniają.

b) Jeśli główny zespół zawiera sous_assemblages: użyj tej samej techniki i rozwijaj nomenklaturę etapami: każdy podzespół zachowa swoją ref. i umieści dodaną przez Ciebie część na końcu danego podzespołu.

"I tak, problem ręcznego napełniania bąbelków i późniejszych problemów, jeśli zmieni się kolejność nazewnictwa! Dlatego absolutnie staram się je zamrażać".

Nie musisz napełniać bąbelków ręcznie, ale wkładaj bąbelki automatyczne, dzięki czemu masz pewność, że zawsze masz aktualną bańkę, która odpowiada nomenklaturze.

Owszem, myślałem o zrobieniu bąbelków i usunięciu linii dołączenia, ale gdy przejdę do tworzenia płaszczyzny (używam metody zmiany odniesienia) może się ona poruszać wszędzie.

Będę Cię informował o proponowanych przez Ciebie technikach

Jeszcze raz dziękuję ;)

Jeśli dobrze rozumiem, masz zespół złożony z kilku podzespołów.

Na rysunku zostaną wyświetlone wszystkie części, łącznie z częściami podzespołów.

Dla mnie nie ma cudu do oczekiwania, jeśli dodasz części w podzespole, z pewnością przesunie to komponenty znajdujące się później w głównym zespole.

Rozwiązanie 1: Nie należy składać podzespołów i dodawać części na końcu montażu

Rozwiązanie 2: sporządź zestawienie materiałów według podzespołu + zestawienie materiałów dla zespołu głównego.

Witam, istnieje opcja podczas edycji BOM. (patrz załączony plik)

sans_titre.png
1 polubienie