Zachowywanie obszaru zespołu do obliczeń - Catia

Witam

Wracam do Was dzisiaj, bo mam problem z Catią.

Mam zespół z dużą ilością części i chcę zachować tylko jeden obszar tego zespołu, aby następnie wykonać na nim obliczenia. Dlatego części muszą zostać wycięte, usunięte... Czy istnieje funkcja, która pozwala to zrobić w prosty sposób?

Mam pomysł, aby przekształcić to w krok, aby następnie stworzyć swoją strefę, usuwając moje części i wycinając moje kawałki. Ale czy to jedyny sposób?

Z góry dziękuję

Witam

W projekcie zespołu dostępne są wszystkie polecenia do wykonywania operacji topologicznych (dodawanie wycinania usuwającego).

Ale wolałbym użyć polecenia associativity (na pomarańczowo na zrzucie ekranu).

To polecenie tworzy w części kopiuj-wklej z łączem wszystkich części złożenia, a następnie w tej części możesz usunąć obiekty, które Cię nie interesują i wykonać wszystkie żądane operacje.

W porównaniu z Krokiem lub Częścią AllCatpart, zmiany w komponentach zespołu zostaną odzwierciedlone w części zespolonej.

Edycja: oczywiście w Narzędzia/Opcje/Infrastruktura/Część/Infrastruktura ogólna, opcja zachowana link musi być aktywna.

1 polubienie

Najlepsze dzięki, działa!

Prawdopodobnie jest lepszy niż w kroku, więc jestem pewien, że zachowuje wszystkie części...

Z drugiej strony, nadal muszę usuwać materiały z moich części, aby zachować precyzję obszaru

Usunąłbym części zespolonej (nie na oryginalnych częściach).

Witam

Chciałbym dowiedzieć się trochę więcej na ten temat, który mógłby mnie zainteresować.

Nie zrozumiałem jednak początkowego pytania. Co to znaczy "utrzymywanie miejsca zgromadzeń"? To wyrażenie nic dla mnie osobiście nie znaczy.

Przy okazji, @franck.ceroux dziękuję za radę. Czy mógłbyś zrobić mały przypadek testowy, aby lepiej zobaczyć, jak działa proponowana przez Ciebie manipulacja?

Witam
Oprogramowanie obliczeniowe wykorzystuje głównie elementy skończone (siatkę).
Tak więc im więcej wielokątów, tym dłuższy czas obliczeń.
Jak sama nazwa wskazuje, uproszczenie polega na usunięciu geometrii, która nie jest przydatna do pożądanych przez nas obliczeń.
W zespole usuwamy części w częściach, usuwamy wszystko, co możemy.
Jeśli zrobisz to na oryginalnych plikach, poświęcisz czas na aktywację, wyłączenie go, który jest długi, restrykcyjny i podlega wielu aktualizacjom PB.
Polecenie (Zespolenie) umożliwia utworzenie części w zespole, która zawiera całą zawartość zespołu w postaci brył części (z połączeniami).
Na tej części można łatwo usuwać całe bryły i wykonywać wszystkie operacje upraszczające, które chcesz, bez dotykania oryginałów.
Zespolenie umożliwia między innymi aktualizację części zespolonej, jeśli zostaną wprowadzone zmiany w oryginałach. 

Dziękuję za wyjaśnienia. Nie wiedziałem o tym. To narzędzie może być rzeczywiście bardzo interesujące dla tego typu aplikacji. Interesujące może być również przygotowanie części do optymalizacji topologicznej.