Generowanie plików pdf w ramach profesjonalnego pdm

Witam, generowanie plików PDF w PDM było ostatnio trochę przypadkowe:

Albo plik PDF nie jest w ogóle generowany.

Albo PDF nie zastępuje istniejącego, więc pozostawia starą wersję planu, co jest szczególnie problematyczne, czy gdzieś w PDM będzie pole wyboru lub opcja Windows (10-64bit) w tym konkretnym przypadku?

PDM w wersji 2019.

Dziękuję

Witam

Myślę, że powinieneś zagłębić się w prawa dotyczące lokalizacji plików PDF.

Korzystamy z tej funkcji, a problemy, które napotykasz, pojawiają się u nas, gdy użytkownik nie ma uprawnień do usuwania i zapisu w folderze lub gdy plik pdf jest otwierany w innym miejscu (podgląd w eksploratorze Windows jest uważany za otwarty plik :( )

2 polubienia

Witam

dziękuję za odpowiedź,

Mamy prawa do zapisu na naszym serwerze, nie martw się z tej strony i tak, wydaje się logiczne, jeśli plik jest już otwarty w programie acrobat, nie można go zastąpić, ale w tym przypadku tak nie jest.

Myślę, że właśnie znalazłem przyczynę problemu, tkwi ona w ładowanych przeze mnie dodatkach, zwłaszcza w przyborniku, musisz go załadować, ale odznacz pole startowe, na pierwszy rzut oka wydaje się, że pochodzi stamtąd! Dlaczego pozostaje to tajemnicą...

Z czasem zobaczę, czy to jedyny powód...

Witam

Czy pliki PDF są generowane przez stację roboczą użytkownika (tę, która uruchamia zadanie), czy przez dedykowaną stację?

Witam

Teoretycznie są one generowane na stacji roboczej, która tworzy żądanie (konfiguracja hosta zadań), ale zdarza się, nie wiem dlaczego, że są one generowane na innej używanej stacji roboczej.

Witam

To właśnie we właściwościach zadania należy ustawić parametr tak, aby zadanie było uruchamiane na stacji roboczej, na której jest uruchamiane.

Konfiguracja hosta pozwala jedynie na włączenie stacji roboczej w celu umożliwienia jej wykonywania zadań.

Czy w przypadku problemu z ToolBoxem nie byłby to komunikat SW, który zablokowałby proces? (np. wiadomość z potwierdzeniem)

Zawsze mieliśmy problemy z automatycznym generowaniem plików PDF (i nadal je mamy).

W końcu, aby ograniczyć ryzyko złych plików PDF, musisz:

-Wygeneruj plik PDF w skarbcu EPDM. i zrób to na dedykowanej stacji (pozwala to uniknąć zablokowania przez kogoś pliku pdf, ale wymaga dodatkowo posiadania licencji EPDM + Solidworks). (badania: na tym forum musi być jeden lub dwa tematy na ten temat)

-Jeśli chcesz mieć pliki PDF, które korzystają tylko z najnowszej wersji plików, skonfiguruj EPDM i dedykowaną stację roboczą tak, aby znajdowały się na niej tylko pliki w najnowszej wersji

Skrypt budowania jest dość niezrozumiały dla tych, którzy nie są półbogami VBA + EPDM. Ale zmiana dwóch lub trzech parametrów w nim pozwala wymusić pewne rzeczy i uzyskać pliki PDF, które są bardziej zgodne z tym, czego chcesz.

Witam

Co wprowadziłem, co działa bardzo dobrze:

Generując PDF-y w folderze buforowym na serwerze, miałem problemy z zapisaniem, ale usunąłem funkcję "cichy" i od tego czasu działa nieźle.

Następnie, co wykracza poza moje umiejętności, nasz informatyk uruchomił młyn, który sprawdza w tym folderze co X minut, aby sprawdzić, czy w bazie planów jest plan wymiany.

Hurt: 
- Przepływ pracy, który automatycznie uruchamia zadanie
- Zadanie polegające na zapisaniu pliku pdf z charakterystyką dokumentu w nazwie pliku pdf w folderze tymczasowym : "NUMER PRODUIT_REVISION_DATE REVISION_MASSE.pdf
- Jeśli elementu nie ma w ERP => PDF przeniesiony do podfolderu BŁĄD
- Jeśli artykuł znajduje się w ERP, a plik PDF jest tylko do odczytu, plik PDF pozostaje w folderze bufora do momentu, gdy plik PDF, który ma zostać zastąpiony, będzie ponownie dostępny do zapisu
- Jeśli artykuł znajduje się w ERP => PDF został przeniesiony do bazy danych PDF, a następnie wersja, data rewizji i masa zaktualizowana w procesie w ERP

To samo, utworzyłem zadania z automatycznym wysyłaniem plików PDF do usługi metodes za pośrednictwem Outlooka w celu edycji indeksu.

Możliwości są dość nieograniczone dzięki zadaniom PDM w VBA, osobiście nigdy nie uczyłem się VBA i mam trudności ze znalezieniem odpowiedzi, ale jest to zrobione.
Odcinek numer 1 hacka zadania PDM => zmiana wersji PDM, przejście z 2017 na 2018 rok wysadziło mnie w powietrze!! Kiedy dział IT powiedział mi, że wkrótce przejdziemy do 2020 roku, zaśmiałem się na żółto haha!!

Mam też inne hacki, w których zadanie łączy się z PDM, aby wyodrębnić nazwę aktywnej konfiguracji, wygenerować pliki PNG plików z kilkoma konfiguracjami, jednocześnie usuwając konfiguracje, dla których nie chcę generować PNG (po prostu muszę umieścić $ za nim i nie generuje PNG)
Nie wiem, czy jestem jasny we wszystkim, co mówię, ale działa to bardzo dobrze. Część informatyczna, która aktualizuje zmienne, nie jest w Twoim przypadku konieczna, a jedynie rozwiązuje problem tylko do odczytu.

Jest coś, co możesz również zrobić na poziomie serwera, zwykle powinieneś być w stanie zdefiniować uprawnienia użytkowników, trzeba powiedzieć, że zwykli użytkownicy nie mają dostępu do zapisu pliku planu, co wymusza otwieranie plików PDF w trybie tylko do odczytu. Do zobaczenia ...

Przykład prostej procedury generowania plików PDF

tache_sw.txt