Masowe generowanie dxf w trybie automatycznym

Witam

Chciałbym mieć możliwość zbiorczego generowania plików dxf, wybierając żądane 3D (część) w EPDM

i chciałbym je zapisać w określonym folderze "G:\DAO\Iges-fao",

pod nazwą znajdującą się na karcie danych oraz indeksem znajdującym się również w karcie danych

Zobacz załączony plik (tutaj kod movex, który chcę odzyskać + wersja)

dziękuję za pomoc

Sebastian

doc1.docx

Witam

Przejdź przez konwerter do kąpieli, jest okropny, jest mnóstwo zabiegów, które można wykonać.

@+.

AR.

2020-12-17_141920.jpg
4 polubienia

dziękuję, zajmę się tym

Sebastian

1 polubienie

Potwierdzam, że batchconverter działa bardzo dobrze, ale od Pdm jest też to narzędzie:

Publikacja w dokumencie

Automatyczna konwersja dokumentów SOLIDWORKS, Office, DXF i DWG do różnych formatów podczas walidacji

Zobacz ten link:

https://www.lynkoa.com/mypdmtools

Nie mam PDM, nie wiem i pozwolę ci zbadać tę drogę.

Może istnieć również natywne rozwiązanie, aby zrobić to bezpośrednio w PDM

4 polubienia

Witam

Użyłbym publikacji Doc, ponieważ masz Solidworks PDM

Możesz podłączyć to oprogramowanie do swojego przepływu pracy PDM

Możesz skonfigurować swój folder wyjściowy za pomocą metadanych PDM  danego pliku.

Na przykład ścieżka do folderu przechowywania może być następująca:  ścieżka plików\Przenoszenie kodu

Nazwa pliku:  Index-Number

Bądź ostrożny, DXF-y biorą pod uwagę skalę twoich widoków.

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Witam

Bardzo łatwo jest utworzyć zadanie generowania plików dxf lub dwg za pomocą EPDM (podobnie jak w przypadku plików PDF).

W zależności od zastosowania, zadanie to może zostać w razie potrzeby uruchomione automatycznie zgodnie z przepływem pracy (na przykład: automatyczne generowanie stp po zatwierdzeniu pliku 3D).

Uwaga: jeśli automatyzacja jest wybranym rozwiązaniem, szybko spuchnie Twój sejf (pliki krok po kroku są dość ciężkie)

Uwaga 2: próbowaliśmy uruchomić generowanie 850 plików pdf na raz za pomocą zadania EPDM, nie zrobimy tego ponownie. Statystycznie istnieje szansa na błąd na co najmniej jednym pliku -> zadanie zostanie zrestartowane (domyślnie u nas są to trzy próby przed anulowaniem zadania) -> 850 *3 więcej pdfów w bazie danych EPDM (przy czym wiele pdfów ma problemy z referencjami). Myślę, że powinieneś unikać przekraczania dziesięciu plików na partię, aby być bezpiecznym.

Dziękuję za różne odpowiedzi, przestudiuję to, wiedząc, że kiedy mówię o masowym przetwarzaniu, mówię o 50 DXF, które mają zostać stworzone 

Zadania EPDM mogą również generować pliki poza bazą danych EPDM (jeśli nie musisz zarządzać ich historią/wersjami...). Możliwe jest również dodanie indeksu wersji i/lub numeru wersji (oraz wielu innych wartości) w nazwie generowanego pliku.

1 polubienie

Dziękuję

Jak utworzyć zadanie EPDM 

Witam

Aby przekonwertować SLDDRW bez pb  , ponieważ jest to 2D
Z drugiej strony mówisz o SLDPRT lub SLDASM, tam jest to bardziej skomplikowane, ponieważ potrzebujesz strony do eksportu

Dwie opcje,
Opcja 1: tworzysz widok w swoim 3D, który zawsze będzie nosił taką samą nazwę jak "DXF", a następnie wykonujesz zadanie PDM, które eksportuje nie twarz, ale projekcję tego widoku.

Opcja 2: Eksportujesz ręcznie.

Nie znam żadnej automatyzacji, która jest w stanie zdefiniować dla Ciebie kierunek projekcji do eksportu, będziesz musiał coś wcześniej zrobić, aby przygotować pliki 3D

Osobiście zawsze wykonuję mój DXF ręcznie, zrobiłem małe makro, wystarczy otworzyć część, kliknąć twarz, którą chcę wyeksportować, a makro zapisze się we właściwym miejscu z odpowiednimi nazwami. Nie mogłem znaleźć bardziej niezawodnego rozwiązania.

1 polubienie

Witam

dziękuję za Twoją opinię, Michael Delacote

najwyraźniej to, co chcę zrobić, jest dość skomplikowane bez wyżej wymienionych narzędzi, których nie mam

Chciałbym Cię zapytać, czy chciałbyś podzielić się ze mną swoim makrem, to już zaoszczędzi mi trochę czasu

Pozdrawiam 

Witam

Sprawdź jako załącznik, trzeba trochę edytować, aby móc dostosować go do swoich potrzeb, ale da ci to dobrą podstawę.

Makro zawiera podfoldery z datą weryfikacji oraz kontroler, jeśli plik istnieje

conversion_dxf.swp

Używane zmienne PDM i linki do zmiany

"Recenzja" do weryfikacji

'Déssiné_le' na datę losowania

'Produkt' dla numeru ERP

Folder główny mojego rekordu to: "\\srv-nas\DATA\MOCN\" Aby zastąpić go swoim.

dziękuję bardzo Postaram się uczynić go własnym, modyfikując parametry wymienione powyżej