Generowanie plików PDF 3D z SolidWorks

Witam wszystkich,

Mamy stacje robocze Solidworks i musimy wizualizować rysunki 3D na stacjach roboczych Ubuntu. Zapomnij więc o E-Drawingze. Po długich i zróżnicowanych testach doszliśmy do rozwiązania 3D PDF (nie najlepszego, ale dobrego), aby móc zapoznać się z tymi częściami.

Moje pytania:

1) kto miałby samouczek na temat Solidworks do generowania plików PDF 3D z cięciami,... i mierzalne części 3D.

2) czy ktoś ma jakieś doświadczenia z czytnikiem acrobat pod Ubuntu (aby umożliwić pomiar części 3D).

Dziękuję...

Witam

W chwili obecnej nie ma możliwości wykonywania widoków przekrojów części w formacie 3D pdf

Możesz po prostu stworzyć reprezentację 3D bez tekstur i bez statusu wyświetlania (pokryty, wycięty itp.)

2 polubienia

Witam

W przypadku pliku PDF 3D lepiej jest zrobić osobne nagrania, na przykład jedną z całej części, a następnie drugą do cięcia itp. Jeśli osoba przeglądająca ma dobry poziom informatyki, podstawowy  plik jest wystarczający, ponieważ istnieje wiele manipulacji z podmenu i pod-menu, aby uzyskać wynik.

Nie wiem, czy acrobat jest najlepszy pod ubuntu.

Próbowałem Foxit, ale prawdą jest, że treści reklamowe są nudne.

W tym artykule istnieje kilka alternatyw:

http://www.clubic.com/telecharger-fiche13808-foxit-reader.html

1 polubienie

Tak, jak mówi Bart, pdf służy tylko do reprezentacji bez miary.

2 polubienia

Witam

Na marginesie, jakiś czas temu zadałem pytanie, aby porównać oprogramowanie CAD na Linuksie.

Nawet jeśli nie jest to jeszcze optymalne, nadal istnieje darmowy CAD, który pozwala otworzyć KROK.

W związku z tym konieczne byłoby przejście przez konwersję do STEP, a nie do 3D PDF, w ogóle nie dostosowanego do CAD w chwili obecnej, ale bardziej do wizualizacji.

Mogą istnieć również rozwiązania online, takie jak Autocad 360, ale w 3D, których należy szukać.

Nawiasem mówiąc, link do pytania "linux":

http://www.lynkoa.com/forum/3d/la-conception-sous-linux

1 polubienie

Witam

PDF 3D jest bardzo elastyczny...

Dlaczego nie korzystać z oprogramowania CAD na Ubuntu?

Oto lista (FreeCAD wydaje się być najbardziej zaawansowany):

http://www.techdrivein.com/2011/08/8-best-cad-apps-for-linux.html

Wystarczy przekonwertować pliki SolidWorks do formatu STEP lub IGES.

2 polubienia

Witam

I pkoi, a nie DraftSight na Ubuntu.

Z SW acis i dasn DraftSight "importsat".

@+

1 polubienie

@Coyote: Ponieważ Draftsight na Ubuntu to po prostu katastrofa... Instalacja nie jest prosta (nie udało mi się), błędy w bałaganie, ponieważ nadal jest to wersja beta, krótko mówiąc, nie nadaje się do użytku.

Tylko wersja dla systemu Windows jest kochana, nawet na Macu jest to kłopotliwe...

2 polubienia

Czy nie najprościej byłoby przetestować eDrawing pod WINE?

Minęło dużo czasu, odkąd majstrowałem przy dystrybucji Linuksa, ale WINE generalnie pozwala na uruchamianie wielu aplikacji Windows (z drugiej strony nie ma zbawienia dla linków OLE)

- Drafsight pod Ubuntu, potwierdzam, że to katastrofa, do aktualizacji, a także do użycia. Brakuje w nim opcji i jest to nieco obniżona wersja wersji dla systemu Windows. Ale to właśnie w tym środowisku powszechnie go używam.

- E-Drawing z Wine, dobrze jest bezpośrednio zawiesić komputer, a ja miałem komputer zanieczyszczony przez długi czas przez ten fałszywy dobry pomysł.

- Solidworks generuje piękne pliki PDF 3D. To jest podstawowy punkt mojej refleksji. Adobe Reader jest jedynym, który znalazłem, który wie, jak dobrze zarządzać częścią 3D (pod Ubuntu), stąd zadane pytanie.

- Nie mogłem znaleźć funkcji pomiaru w mojej wersji czytnika. Czy dzieje się tak dlatego, że Solidworks nie zawarł w modelu informacji, która na to pozwala, czy po prostu opcji aktywacji?

- Widzę, że Windowsianie mają trochę kłopotów z darmowym środowiskiem Ubuntu. To prawda, Ubuntu to wolność, chyba że naprawdę chcesz z nim pracować.

- Jeśli chodzi o Freecad, jest to oprogramowanie do rysowania, celem jest tutaj wizualizacja za pomocą prostego narzędzia, takiego jak E-Drawing, ale dla środowiska innego niż Windows.

- Mamy system Windows dla Solidworks, ponieważ nie działa on w systemie Ubuntu. Ale chciałbym móc przedstawić projekty biura projektowego z nieco większą elastycznością i "zabawą" niż za pomocą zrzutów ekranu jpg i PDF-ów z planami 2D.

W końcu nie mam wyboru dla Ubuntu, muszę sobie z tym poradzić, dziękuję, że nie wcierasz soli w ranę, rozmawiając ze mną o "Window", SNIF....

Jeszcze raz dziękuję za pomysły, a rozwiązanie zostanie znalezione!

W rzeczywistości pod Ubuntu mam najnowszą dostępną wersję, czyli wersję 9. W tej wersji, w tym środowisku, funkcja istnieje, przynajmniej w dokumencie online. Myślę, że numer wersji systemu Windows i Linux nie jest zgodny, ponieważ wersja Windows 9 i ta sama wersja Ubuntu 9 nie są tej samej generacji. Po co? Nie wiem, ale to część tajemnic...

W rzeczywistości czytnik Acrobat pod Ubuntu jest jak Drafsight pod Ubuntu, jest jak pod Windowsem, ale to nie to samo. Wersje Ubuntu tych 2 programów to wersje systemu Windows bez interesujących części oprogramowania, ale są obecne w dokumentacji.

Ten sam gracz nadal gra!

Dziękuję wszystkim za komentarze...