Ale oto inna część mojego problemu : Udało mi się nadać wartości moim parametrom w sekcji "Równania" menedżera za pomocą rodziny części dzięki linii $VALEUR@nazwa_parametru@Równania. Teraz chciałbym wiedzieć, czy można było bezpośrednio zmienić wartość w rubryce "Zmienne globalne" przy użyciu tego samego typu składni?
Naiwnie próbowałem $VALEUR@nazwa_parametru@Zmienne globalne, to nie działa.
Cyril.f : tak, to właśnie zrobiłem, ale jak wyjaśniłem w moim poście, zmienia się tylko w sekcji "Równania" w moim przypadku, natomiast to, z czym mam problem, to sekcja "Zmienne globalne".
MaD, zaproponowano mi już to rozwiązanie, ale nie wolę korzystać z innego narzędzia (nawet jeśli jest częścią oprogramowania) ze względu na moje specyfikacje.
Mea culpa czytam po przekątnej. Więc kiedy ponownie czytam drugi post, zastanawiam się, czy problem nie wynika z rodziny części jako takich.
Czy naprawdę w menedżerze równań, który pojawia się na końcu pola wprowadzania, naprawdę znajduje się ikona "specyficzna dla tej konfiguracji"?
Czy nie masz grupowania konfiguracji, które są w związku z tym sterowane przez element nadrzędny (pochodna konfacja).
Moim zdaniem odwzorowanie między rodziną części a równaniami odbywa się tylko w jednym kierunku, więc chcesz zapisać wartość typu $VALEUR.... W równaniach forma nie jest możliwa.
Śledzę post od samego początku i na pewno jest ku temu powód, ale dlaczego nie skorzystać z panelu niestandardowych właściwości części, aby zmienić zmienne?
Dobra uwaga od Cyril.f, czy w swoich równaniach usunąłeś odniesienie do konfiguracji za nazwą właściwości lub wymiaru (nazwa właściwość/wymiar@configue)? W ten sposób twoje równania mają zastosowanie do wszystkich konfiguracji.
Przepraszam za czas odpowiedzi, ale wczoraj cały dzień szukałem kompromisów i rozwiązań, które nie odbiegały zbytnio od moich specyfikacji. Skończyło się więc na tym, że najpierw podzieliłem moją rodzinę części na trzy, a potem zdecydowałem się przejść tylko przez rodzinę części.
W końcu kończę ze zmiennymi zdefiniowanymi w menedżerze, których wartości niektórych z nich są sterowane w rodzinie, a równania są w menedżerze. Daje mi to najbardziej akceptowalne rozwiązanie dla mojego projektu, tj. zarządzam "najbardziej zmiennymi wymiarami" z rodziny i resztą zmiennych poprzez menedżera. A to pozostawia użytkownikowi możliwość kontrolowania zmiennych dzięki menedżerowi, jeśli chce przerobić cały projekt.
Niedługo stworzę aplikację, która ułatwi/przyspieszy link ze zmiennymi.
Dziękuję wszystkim za pomoc, ponieważ dzięki naszym grupowym refleksjom udało mi się ruszyć do przodu !
Zamykam więc ten wpis wpisem "Sam rozwiązałem swój problem", aby czytelnicy mieli podsumowanie, ale to dzięki Wam!
PS: a.leblanc rozwiązanie P.P. tak naprawdę nie odpowiada temu, o co mnie proszono, a także nie wiem, jak z nich korzystać, ale masz rację podczas mojego projektu, dowiem się o reszcie.