Witam
Mam plan z widokami według skali arkusza i innymi widokami szczegółów (a więc w innej skali)...
Chciałbym, aby podczas eksportowania wszystkich widoków w dwg wszystkie widoki skalować do tego samego, aby nie mieć żadnych problemów podczas wykonywania wymiarów w programie autocad (nawet jeśli daje mi to niechlujny rysunek).
Czy istnieje rozwiązanie?
(Już włączyłem skalę wyjściową 1:1, ale nie jest to zadowalające dla skal x na rysunku)
Dziękuję!
O ile mi wiadomo, nie ma rozwiązania bezpośrednio w solidworks,
Być może powinieneś opracować makro, które tymczasowo skaluje wszystkie widoki do arkusza, eksportuje do DXF, a następnie poprawnie skaluje.
2 polubienia
system
10 Grudzień 2013 10:50
3
Rzeczywiście, jak mówi fthhomas, na tym poziomie nic nie jest automatyczne.
Można to zautomatyzować, jeśli masz narzędzie do integracji
http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-integration.html
Yves
2 polubienia
@ yves Boutherand:
Mamy integrację... Ale nie widzę, jak go użyć w tym konkretnym przypadku!
Dziękuję za odpowiedź.
system
10 Grudzień 2013 13:49
5
Więc jeśli masz narzędzie do integracji, zrobię ci małe makro.
To ostatnie pozwoli na umieszczenie wszystkich widoków w tej samej skali. Bądź jednak ostrożny, widoki mogą się pokrywać.
Następnie wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć regułę w Integracji. Po zainicjowaniu eksportu do pliku dwg integracja automatycznie uruchomi makro.
Po południu zamieszczam tutaj makro.
1 polubienie
@ Yves Boutherand,
Świetnie, dziękuję! Testuję to makro tak szybko, jak to możliwe.
system
10 Grudzień 2013 15:11
7
Oto makro, które pozwala przełączyć wszystkie widoki rysunku SolidWorks na skalę 1 .
Spójrz tylko, komentarze w makrze pomogą.
Cóż, robi się to szybko, każdy może ulepszyć to makro według własnego uznania.
Yves
echelle_1.zip
3 polubienia
@Yves Boutherand
Dzięki za makro, przetestowałem krótko w ramach integracji...
W razie potrzeby wybierz zmniejszoną skalę, aby widoki nie nakładały się na siebie, a następnie przesuń do dwg do scale1
Jeszcze raz dziękuję za responsywność!