Obsługa różnych wag podczas eksportu dwg

Witam

Mam plan z widokami według skali arkusza i innymi widokami szczegółów (a więc w innej skali)...

Chciałbym, aby podczas eksportowania wszystkich widoków w dwg wszystkie widoki skalować do tego samego, aby nie mieć żadnych problemów podczas wykonywania wymiarów w programie autocad (nawet jeśli daje mi to niechlujny rysunek).

Czy istnieje rozwiązanie?

(Już włączyłem skalę wyjściową 1:1, ale nie jest to zadowalające dla skal x na rysunku)

Dziękuję!

O ile mi wiadomo, nie ma rozwiązania bezpośrednio w solidworks,

Być może powinieneś opracować makro, które tymczasowo skaluje wszystkie widoki do arkusza, eksportuje do DXF, a następnie poprawnie skaluje.

2 polubienia

Rzeczywiście, jak mówi fthhomas, na tym poziomie nic nie jest automatyczne.

Można to zautomatyzować, jeśli masz narzędzie do integracji

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-integration.html

Yves

2 polubienia

@ yves Boutherand:

Mamy integrację... Ale nie widzę, jak go użyć w tym konkretnym przypadku!

Dziękuję za odpowiedź.

Więc jeśli masz narzędzie do integracji, zrobię ci małe makro.

To ostatnie pozwoli na umieszczenie wszystkich widoków w tej samej skali. Bądź jednak ostrożny, widoki mogą się pokrywać.

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć regułę w Integracji. Po zainicjowaniu eksportu do pliku dwg integracja automatycznie uruchomi makro.

Po południu zamieszczam tutaj makro.

1 polubienie

@ Yves Boutherand,

Świetnie, dziękuję! Testuję to makro tak szybko, jak to możliwe.

Oto makro, które pozwala przełączyć wszystkie widoki rysunku SolidWorks na skalę 1.

Spójrz tylko, komentarze w makrze pomogą.

Cóż, robi się to szybko, każdy może ulepszyć to makro według własnego uznania.

Yves

echelle_1.zip
3 polubienia

@Yves Boutherand

Dzięki za makro, przetestowałem krótko w ramach integracji...

W razie potrzeby wybierz zmniejszoną skalę, aby widoki nie nakładały się na siebie, a następnie przesuń do dwg do scale1

Jeszcze raz dziękuję za responsywność!