Gospodarka materiałowa w rodzinie komponentów

Witam

Utworzyłem rodzinę części za pomocą pliku Excel, kojarząc właściwości niestandardowe. Działa do następującego limitu:

- jedna z moich właściwości niestandardowych odpowiada charakterowi materiału ($PROPRIETE@MATERIAU), który wprowadziłem dla wszystkich konfiguracji w moim pliku (przykład: AISI 304).

Kiedy przeglądam właściwości konfiguracji (Plik, Właściwości), w zakładce "Specyficzna konfiguracja" widzę nazwę właściwości "MATERIAL" i powiązaną z nią wartość "AISI 304".

Chciałbym, aby te informacje z mojego pliku Excel mogły zmodyfikować pole "materiał" w Menedżerze funkcji, ale tak się nie dzieje!

Kiedy klikam prawym przyciskiem myszy to pole "materiał", aby skonfigurować materiał, otwieram tabelę "Modyfikuj konfiguracje", która oferuje mi:

- kolumna "Materiał", wyposażona w listę rozwijaną w każdym polu konfiguracyjnym

- moja kolumna utworzona wcześniej w Excelu "MATERIAŁ"

Ta kolumna "Materiał" wyposażona w listę rozwijaną wymaga sprawdzenia każdej komórki, aby poinformować o wybranym materiale. Mój plik zawiera 300 konfiguracji (więc 300 wierszy do wypełnienia), pozostaje ciężką operacją aktualizacji do wykonania, podczas gdy mój plik Excel generuje podobne informacje.

Pytania:

Czy istnieje sposób na pobranie informacji o MATERIALE rodziny części w celu zaktualizowania materiału każdej konfiguracji części?

Nie rozumiem, jak obsługiwać powiązania między tabelami zmian konfiguracji a plikami Excela właściwości niestandardowych.

Czy możesz mnie oświecić?

Z góry dzięki,

extrait_mofif_config_sw.jpg
1 polubienie

Myślę, że najlepsze jest stworzenie ciebie

_1 rodzina części na materiał

w folderze  biblioteki osobistej

x Podfolder Materiały

lub konfiguracji materiałów w rodzinie części, patrz ten link

http://help.solidworks.com/2013/French/WhatsNew/wn2013_Configuring_Materials_in_a_Design_Table.htm

@+ ;-)

1 polubienie
Witam, tak, to możliwe, musisz użyć nagłówka kolumny "$LIBRARY:MATERIAL@part_name" więcej informacji:

W SolidWorks 2013 i nowszych, korzystając z nowej funkcji tabeli konfiguracji, materiały mogą być przypisywane do części jedno- i wielobryłowych według konfiguracji.

W nagłówku kolumny jest używana następująca składnia:

Na części: $LIBRARY:MATERIAL@part_name

Dla bryły w części wielobryłowej: $LIBRARY:MATERIAL@body_name@part_name

Wiosna:

http://help.solidworks.com/2013/English/WhatsNew/wn2013_Configuring_Materials_in_a_Design_Table.htm

2 polubienia
Wiosna:

http://help.solidworks.com/2013/English/WhatsNew/wn2013_Configuring_Materials_in_a_Design_Table.htm

2 polubienia

Witam ponownie wszystkich,

Przy odrobinie dobrej woli i dzięki tropom, które mi dałeś, udało mi się nawet dotrzeć do końca tematu.

W moim pliku Excela dodałem kolumnę o nazwie "$BIBLIOTHEQUE:MATERIAUX@le_nom de_pièce".

Dla każdej konfiguracji (linii) wypełniłem komórkę "solidworks materials:AISI 304".

Stworzyłem linki, które dobrze pasują między "piece.sldprt" a plikiem Excela, a wynik jest następujący:

AISI 304 pojawia się w polu materiału menedżera elementów.

PB rozwiązany!

Czy uważasz, że byłoby to warte samouczka?

Slts dla wszystkich.

Witam

Samouczek, dlaczego nie, ale dobrze byłoby umieścić @PL w dobrej odpowiedzi, to on jest tym, który dał rozwiązanie, fajnie byłoby go nagrodzić.

@+

2 polubienia

@ kojot tak zgadzam się z tobą

Zamieszczony link też wydawał mi się jasny

Tak to już jest

@+ ;-))

1 polubienie