Zarządzanie obróbką blach i malowaniem

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy oprogramowanie pozwala mi zarządzać częściami trafiającymi  do blacharza, a następnie do lakiernika.

W moim ERP mam 2 oddzielne kody, ale w Solid-2021 mam tylko jedną część. Jak sobie z tym radzisz?

Czy brama PDM może pomóc?

Z góry dziękuję

Bez PDM hack polega na włożeniu części blaszanej do części malarskiej.
Umożliwi to nawet, w tym samym pomieszczeniu, zarządzanie kilkoma kolorami

Możliwe jest również użycie właściwości niestandardowych, które można skonfigurować.

1 polubienie

Witam

Ta sama odpowiedź co  stefbeno, ale jestem bardziej za zespołami niż częściami w częściach (nawet jeśli trochę lepiej zarządzane na PDM od 2020 roku, jeśli się nie mylę).

Bardziej ogólnie, niezależnie od tego, czy jest to PDM, czy PLM, 1 odniesienie = 1 plik (lub partia plików), a nie 1 plik = n odwołań

W rzeczywistości nie chciałbym tworzyć kodów w moim ERP za darmo i dlatego też mam kilka plików Solid za darmo.

Moja struktura ERP jest następująca:

• Główny ref = Pomalowany ref
  • Ref dziewczyna 1= Ref bez farby

Czy naprawdę przydatne jest tworzenie zespołu, w którym wspomina się tylko o kolorze. Solidworks nie może obsłużyć tego automatycznie?za pomocą konfiguracji?

Z góry dziękuję

Witam

W tym przypadku w pokoju jednoosobowym tworzysz różne konfiguracje zgodnie z różnymi odniesieniami. Dla każdej konfiguracji można ustawić niestandardowe właściwości dla różnych instalacji.

1 polubienie

Witam

Wszystko zależy od tego, jak skonfigurowany jest PDM, modele i mapy danych. Z naszej strony pliki konfiguracyjne znajdują się tylko w plikach biblioteki (...) i w złożeniach.

Z drugiej strony nie widzę problemu z ERP, ponieważ istnieją już dwa kody dla różnych wariantów.