Witam
Zastanawiam się, jak najlepiej zarządzać magazynem elementów potrzebnym użytkownikom PDM do poprawnego działania SolidWorks.
Czy zarządzasz wszystkim w PDM, w sieci swojej firmy, mieszanką obu?
Chodzi o to, aby mieć + i - swoich rozwiązań.
Wykaz niewyczerpujący:
- Materiały na zamówienie
- Szablon dokumentu SolidWorks (.slddrt; .drwdot; ...)
- Blok rysunkowy
- …
Pozdrowienia.
Witam
Dla nas jest to połączenie tych dwóch.
Cała konfiguracja (szablony dokumentów, bloki, baza danych materiałów, baza danych pomocy wiertniczej, mapy bazowe, makra itp.) znajduje się na serwerze dostępnym dla wszystkich użytkowników (to samo dotyczy pliku sldsetting, który i tak musi mieć dostęp do odczytu/zapisu).
W przechowalni zarządzamy tylko plikami i kilkoma szablonami związanymi z operacjami specyficznymi dla Solidworks PDM (tworzenie specyfikacji w formacie Word z szablonu przechowywanego w przechowalni).
3 polubienia
Witam
Z mojej strony jest to również mieszanka tych dwóch, ale w przeciwieństwie do @Cyril_f mapy bazowe i szablony dokumentów znajdują się w sejfie.
2 polubienia
Witam
U nas wszystko znajduje się w katalogu PDM o nazwie 'library' z systematyczną synchronizacją podczas otwierania PDM dla tego katalogu.
Pozwala zarządzać wersjami plików, parametrów, szablonów, rysunków... (a tym samym zapobiega robieniu bałaganu w tych kluczowych plikach).
Tylko plik sldsetting jest lokalny dla każdej stacji roboczej (ale nadal jest to modyfikacja sldreg znajdującego się w repozytorium).
2 polubienia
Witam
tak jak @froussel wszystko jest w EPDM z tego samego powodu co on,
Automatyczna synchronizacja jest w tym przypadku niezbędna.
Tylko pliki "sldsetting" i te związane z "właściwością inteligentną" znajdują się poza PDM
Ok, dziękuję za Twoją opinię.
I czy blokujesz dostęp do tych plików użytkownikom, aby uniknąć niefortunnych zmian, czy jest otwarty dla wszystkich? Na przykład z podstawą materiału lub modelami blokowymi do rysowania.
Witam
Baza danych materiałów musi pozostać dostępna do odczytu/zapisu według mojej wiedzy, a więc niekompatybilna z pracą w bagażniku.
Co do reszty, ponieważ nasz dział IT nie schodzi poniżej głównego katalogu w celu zarządzania uprawnieniami, uczyniłem pliki, które chcę zabezpieczyć, tylko do odczytu.
Witam @Cyril_f
U nas podstawowe materiały są w bagażniku i to działa. Wystarczy go wydobyć podczas tworzenia nowego materiału (lub modyfikacji starego).
Witam
Być może to się zmieniło, bo pamiętam, że kiedyś pojawiły się komunikaty związane z żądaniem dostępu do zapisu na tym pliku, choćby po to, aby uzyskać do niego dostęp.
Ponieważ mamy bagażnik od 2009 roku, utrzymaliśmy ten sposób pracy.