Mam możliwość licencji pływających, instalacja SOLIDWORKS 2018 SP04 odbywa się zarówno na serwerze, jak i na komputerze, a menedżer licencji działa dobrze
Posiadam licencję standardową i licencję prof., mam 2 pytania dotyczące tego zarządzania:
W jaki sposób moi użytkownicy mogą wybrać typ licencji? Domyślnie jest to standard, który jest przydzielany
W jaki sposób mogą zablokować "token", gdy planują pracować na zewnątrz?
Tak więc z pamięci licencja pro jest specyficzna dla komputera. Oczywiście, aby korzystać z Pro, musisz użyć komputera, na którym jest zainstalowany Pro.
Dla tokenów należy przejść do Menu Start => Narzędzie SolidWorks => Licencje SolidNetwork => Wybierz Wypożyczenie licencji i Czas trwania.
Korzystanie z standarda lub pro jest związane z dodatkami uruchamianymi w oprogramowaniu.
Domyślnie używany jest standard. Z drugiej strony, jeśli chcesz zablokować ten pro dla danego użytkownika (lub danej grupy użytkowników) musisz dodać plik konfiguracyjny, który będzie uruchamiany za pomocą menedżera licencji.
Nie mam już dostępnego pliku PDF, ale z pamięci znajduje się on w folderze poniżej: C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\setup\flexlm\flexuser\licensingenduserguide.pdf
Ten folder zwykle znajduje się na serwerze licencji, w przeciwnym razie musisz zajrzeć do źródeł (aby sprawdzić, czy nośniki DVD są nadal wysyłane przez DS)