Zarządzanie numerami planów

Witam wszystkich!

Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób zarządzacie numerami planów w swoich firmach, mam na myśli to, czy macie do tego konkretne makra?
Czy masz listę planów ze wszystkimi numerami planów?
Znałem firmę, która działała pod CATIA V5, która zaraz po otwarciu rysunku wyświetlała okno dialogowe z prośbą o numer planu itp.

Mam SW2014.

Bardzo dziękuję i życzę miłego dnia!

Witam

Z nami plik Excel i numeracja przyrostowa.

Wpisujemy oznaczenie / typ maszyny / numer seryjny maszyny... w tym pliku do późniejszego wyszukiwania.

w // mamy CAPM (sylob7) do zarządzania zestawami materiałów montażowych i uruchomieniami produkcyjnymi oraz ePDM do zarządzania bazą danych plików 3D.

staramy się stworzyć powiązanie między ePDM a sylob7 tak, abyśmy musieli wprowadzić dane dotyczące części tylko raz (w przypadku złożeń jest to bardziej skomplikowane)

Witam, używamy naszego ERP Sage X3 do kodowania, a następnie używamy SmartProperties w SolidWorks, aby wprowadzić kod. Wydaje mi się, że podstawowe narzędzie SolidWorks bardzo się rozwinęło w ciągu ostatnich kilku lat.

Witam

W domu wyrobiłem sobie nawyk (dobry lub nie) wpisywania tych wartości do mojego kwestionariusza.

Tworzę swoją część, następnie w moim kwestionariuszu wypełniam imię i nazwisko klienta, nazwę strony, numer referencyjny zamówienia itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać numer planu.

Co do reszty, proste wyszukiwanie w systemie Windows z wypełnionym jednym  z tych pól zwykle wystarcza, aby znaleźć moją mapę.

Witam

Dla nas jest to zewnętrzne oprogramowanie, które nas prowadzi. Przed stworzeniem części przechodzimy do DIVALTO (naszego zewnętrznego oprogramowania), tworzymy je i to my wypełniamy numer części. Nie możemy go zduplikować, ponieważ wykrywa, czy numer istnieje, czy nie. Z drugiej strony nie generuje się sam.

W firmie, w której kiedyś pracowałem, opracowano do tego makro (w BE było nas 100 osób, więc musiało to być automatyczne). Automatycznie wygenerował kod.

Pozdrowienia

PM

Dzięki Smartproperties możesz użyć miernika , który myślę, że automatycznie ponumeruje Twój pokój. Osobiście nigdy go nie używałem.

Zmusza to do połączenia ustawień Smartproperties w sieć, tak aby wszyscy projektanci korzystali z tego samego miernika.

Witam, w domu korzystamy z formularza nieruchomości, wypełnia się on częściowo sam, wypełnia nasz wkład , ale jeśli chodzi o numer planu, wpisujemy go ręcznie, zgodnie z procedurą, którą zdefiniowaliśmy. Chociaż równie dobrze moglibyśmy połączyć właściwości, aby automatycznie je wypełnić...

Cdt

Joss

3 polubienia

Tak samo jak @Joss

Przynajmniej, gdy piszesz ręcznie, pozwala ci to również sprawdzić...

Bo automatyzując wszystko, w pewnym momencie błąd jest możliwy i przede wszystkim niewidoczny.

Ze swojej strony zapisuję liczby ręcznie i zgłaszam je w tabeli Excela z hiperłączem, ale jestem sam, więc jest łatwiej.

z drugiej strony to wskazówka jest najbardziej irytująca i umieszczam ją tylko w plikach PDF po numerze planu, nie znajdując sposobu na zautomatyzowanie rewizji 

1 polubienie

Witam 

W przemyśle motoryzacyjnym używamy M-plm do tworzenia zestawień materiałowych i towarzyszącego im kodowania. Jest to kwestia skonfigurowania rodzaju kodowania w oprogramowaniu. Przykład kodyfikacji, który znam:

A xxx yyy zzz dla planu oferty klienta

B xxx yyy zzz dla zespołów produktów

D xxx yyy zzz dla podzbiorów

Cxxx yyy zzz dla części głównych

Y xxx yyy zzz dla proto, studia

Z numeracją witryn firmowych xxx dla dużych grup

YYY rodzinę części w grupach, w których części są zróżnicowane, zdefiniowano klasyfikację (np. uszczelka, podkładka, sprężyna itp.)

Przyrostowe zzz

Kodowanie jest specyficzne dla każdej firmy w zależności od jej sektora działalności i potrzeb. Czasami bardzo mądrze jest nadać mu kodowanie, które może zaspokoić potrzeby organizacji.

Następnie, korzystając z PLM lub makra Excel lub prostej listy, dokonujesz wyboru zgodnie z możliwościami firmy. PLM pozwala na zarządzanie całą numeracją z możliwością śledzenia historii za pomocą wskaźnika.

Tutaj, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, pozostaję do Twojej dyspozycji

Dawid

3 polubienia