Zarządzanie parametrami skojarzonymi z ograniczeniami w produkcie wielowarstwowym

Witam

Mam zespół wielopoziomowy, czyli zespół, który zawiera złożenia, a następnie części.

Poziom 1: Główny Montaż

Poziom 2: Podzespoły

Poziom 3: Części w tych podzespołach

Mam ograniczenia zespołu na poziomach 1 i 2:
na poziomie 1: wiązania zespołu pomiędzy moimi podzespołami,
Na poziomie 2: Wiązania zespołu między częściami mojego podzespołu.

Każde z tych wiązań zespołu jest parametryzowane w taki sposób, że wartości tych wiązań mogą być zmieniane bezpośrednio przez parametry za pomocą formuł.

Problem:

Parametry skojarzone z wiązaniami zespołu poziomu 2 pojawiają się logicznie w podzespołach. Chciałbym pokazać wszystkie parametry (te z poziomu 1, ale także te z poziomu 2) w zestawie najwyższego poziomu (montaż 1).

W jaki sposób mogę utworzyć parametry na poziomie 1, które mogą sterować parametrami na poziomie 2, a tym samym również wiązaniami zespołu poziomu 2?

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, w przeciwnym razie postaram się przynieść ilustracje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

1) Zduplikuj (utwórz) ustawienia użytkownika podzespołów w zespole wyższego poziomu.

2) Opublikuj je.

3) powiązać za pomocą formuł parametry użytkownika podzespołów z odpowiednimi publikacjami najwyższego poziomu.

2 polubienia

Witam

Teraz czuję, że nauczysz mnie więcej rzeczy...

W rzeczywistości zazwyczaj korzystałem tylko z publikacji na makietach (linia, płaszczyzny), aby zrealizować moje ograniczenia dotyczące publikowanych elementów.

Z drugiej strony nigdy nie korzystałem z postów na parametrach. Nie wiedziałam, że to możliwe.

1) Czy może mi Pan/Pani powiedzieć, jaki jest cel publikacji w tym przypadku? Czy nie można było skojarzyć parametrów użytkownika podzespołów z parametrami utworzonymi w zespole wyższego poziomu bezpośrednio, bez publikowania według formuł?

2) Jeśli możesz zrobić mi mały filmik (na podstawowy przypadek), byłbym bardzo zainteresowany.

Dziękuję za pomoc.

Dobry wieczór

Podczas pracy w kontekście zespołu można bardzo szybko utworzyć połączenia, które są niezwykle skomplikowane do utrzymania w czasie. Aby tego uniknąć, zablokowaliśmy opcje Catia, aby można było linkować tylko do opublikowanych elementów.

W efekcie linki tworzone przez użytkownika są siłą rzeczy pożądane, ponieważ ma on z góry ograniczenie do publikowania elementów, na których będzie się opierał (niektóre firmy podjęte przez narzędzie takie jak QChecker ograniczają liczbę publikacji).

W ten sposób publikacja staje się kluczem do wejścia i wyjścia powiązań między częściami lub między zespołem a podzespołem.

W rzeczywistości, jak sądzę, publikacja zawiera skrót do podelementów, które w przeciwnym razie byłyby trudne do znalezienia w różnych historiach konstrukcji, nawet przez tego, kto tworzy części lub zespoły.

Zdajemy sobie z tego sprawę, gdy przejmujemy stary projekt, jeśli nie zadaliśmy sobie trudu, aby nazwać elementy, opublikować, a nawet udokumentować konfigurację (intencję projektową), często zdarza się, że łamiemy inteligencję pliku (ponieważ nie wiemy, jak go łatwo zmodyfikować)

Witam.

Parametryzacja wideo Zmiana długości, wysokości i profilu wytłaczania.

param.mp4

Witam

Dziękujemy za Twoją opinię.

"Aby temu zapobiec, zablokowaliśmy opcje Catia, aby można było tworzyć tylko linki do opublikowanych elementów".

--> OK, ciekawe. Tak więc, jeśli dobrze rozumiem, tworzysz publikacje dla wszystkich elementów (płaszczyzna, linia, ...), które mieszczą się w definicji wiązań montażu, ale także dla wszystkich utworzonych parametrów.

W zgromadzeniu musi być wtedy dużo publikacji.

Tutaj dla mnie to nowość. Zazwyczaj korzystam z publikacji dotyczących tylko tych elementów, których używam do definiowania wiązań zespołu.

A tak przy okazji, czy tworzycie publikacje na temat innych typów danych?

O filmie:

Może jestem trochę zmęczony. Ale wydaje mi się, że widzę na filmie, że zmieniasz wartość swoich parametrów i że mają one dobry wpływ na Twój montaż.

Z drugiej strony nie widzę, w jaki sposób tworzysz swoje posty w ustawieniach. Czy możesz mi pokazać, jak tworzysz swoje posty w swoich ustawieniach?

Dziękuję za pomoc.

W zespole głowicy publikowane są ustawienia użytkownika.

W podzespole – publikacje pozycjonujące tego podzespołu oraz, w razie potrzeby, publikacje elementów wewnętrznych tego podzespołu i użytecznych na zewnątrz.

W pokojach publikacje pozycjonujące (po jednej na znacznik(i)).

Część, która zawiera najwięcej publikacji, jest częścią referencyjną (szkieletem), w praktyce wszystko jest publikowane, to jest jego rola 

Można opublikować prawie wszystko, nawet elementy geometrii, takie jak wierzchołki:

Publikacja służy do pozycjonowania części razem, rolą publikacji jest ułatwienie lokalizacji elementów użytych do pozycjonowania części, zagwarantowanie możliwości konserwacji tych elementów w przypadku modyfikacji (publikacja jest przekierowywana do nowych elementów w celu zachowania spójności wiązania złożenia). Umożliwia wymienność standardowych komponentów, takich jak łożyska itp., z których każdy ma te same opublikowane elementy (nazwy i typ).

Publikacje są tworzone w zespole w taki sam sposób, jak w części Narzędzia/Publikacja.

To po prostu nie jest ta sama linia w montażu.