Witam
Dzięki solidworks mamy możliwość zarządzania materiałem za pomocą panelu po lewej stronie. Następnie mogę przenieść tę właściwość z powrotem do kartridżu 2D.
Czy istnieje sposób, aby zrobić coś takiego w przypadku leczenia? (Obróbka termiczna, np. hartowanie itp.)
Jeśli nie jest to możliwe, przejdę przez makro, które będzie zarządzać niestandardową właściwością, ale jeśli istnieje już istniejące narzędzie (Zintegrowane z Solidworks, a więc bez przechodzenia przez inne makro lub dodatek).
Dziękuję.
Witam
Tak, wystarczy zmodyfikować mapę bazową w taki sposób, aby uwzględniała właściwość niestandardową, która zostanie wybrana w formularzu właściwości, na przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=yZjcPHx2Ff8
1 polubienie
Ach, więc to było moje pytanie, dla tła wiem, jak się do tego zabrać.
Ale czy musimy przejść przez formularz własności? Nie ma takiego "narzędzia" jak to (które jest dla badanych):

Nie, nic podobnego do menu zawartości w SolidWorks.
Możemy sobie wyobrazić tworzenie folderów dla każdego tematu przy każdym zabiegu, ale to się trochę komplikuje!
Rzeczywiście, więc poradzę sobie z tym sam. Dziękuję!
Witam
Jeśli wypełnisz informacje we właściwościach materiału,
Za pomocą narzędzia SmartProperties z programu myCADtools. Możesz zbadać i zastosować materiał.
Po walidacji niestandardowe właściwości wybranego materiału są automatycznie tworzone we właściwościach pliku oprogramowania.

Następnie możesz utworzyć klasyczne łącze właściwości do tabelki rysunkowej.
Klasa A+
1 polubienie
Witam
Baza danych materiałów jest konfigurowalna: możesz dodać niestandardowe właściwości do każdego materiału (patrz zrzut ekranu); ale to przeszkadza w tworzeniu materiału przez możliwe leczenie (2 razy ten sam materiał, jeśli masz 2 możliwości obróbki)
w przeciwnym razie istnieje narzędzie Właściwości niestandardowe, które jest zintegrowane z Solidworks i można je konfigurować zgodnie z kontekstami.
propriete.jpg
1 polubienie
Możesz również dodać niestandardową właściwość "przetwarzanie therimiczne" we właściwościach związanych z pomieszczeniem (lub z konfiguracjami, w zależności od sposobu pracy).
Pozwala to na umieszczenie na rysunkach notatki związanej z tą właściwością części/zespołu 3D (lub dodanie kolumny "obróbka cieplna" w zestawieniach materiałów).
Myślę, że większość firm musi działać w ten sposób.
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedzi, problem polega na tym, że na ~~30 podstawie materiałowej i tyle samo przetwarzania, to 30*30, więc dużo danych...
To nie jest dla nas zrównoważone. Zadbałem więc o stworzenie makra, które zarządza materiałem i obróbką z dostosowanymi parametrami części.