Zarządzanie licencjami wynajmu

Witam

Mam problem z przypisaniem licencji dzierżawionej.

Opis: Moja firma zaczyna pracę w uniwersum Solidworks, ja zaczynam w administracji tego wszechświata.

Wczoraj wypożyczyliśmy drugą licencję, Solidworks Premium.
Pierwsza, którą wypożyczyliśmy, to standardowa licencja Solidworks. Został aktywowany na jednej stacji roboczej i jest eksploatowany przez 2 miesiące.
W naszym procesie oceny narzędzi Solidworks wynajęliśmy licencję Solidworks Premium
Chciałbym wiedzieć, jak zainstalować wynajętą licencję Solidworks Premium na stacji roboczej, na której jest już zainstalowana licencja Standard.
Następnie należy zainstalować Solidworks Standard z standardową wynajętą licencją na drugiej stacji roboczej.

Próbowałem kilku manipulacji na pierwszej stacji roboczej, ale za każdym razem, gdy reaktywuje licencję standardową, nigdy nie oferuje mi aktywacji licencji premium. Nawet po dezaktywacji licencji standardowej, gdy proszę o ponowną aktywację, automatycznie wybiera ona licencję standardową i  nie daje mi wyboru między 2.

Dla informacji, dotyczy to oprogramowania Solidworks 2018.

Złożyłem prośbę do służb wsparcia, ale myślę, że ktoś mógł napotkać ten problem na forum.

Cdt

Cédric BOSSUT

PIĄTKI FCB

Problemem są numery seryjne, więc najprostsze:
1 - Na stacji roboczej nr 1: dezaktywuj (za pomocą narzędzia do transferu licencji) licencję standardową;
2 - Na stacji roboczej nr 1: odinstaluj na licencji standardowej;
3 - Na stacji roboczej nr 2: zainstaluj na licencji standardowej, aktywuj ją;
4 - Na stacji roboczej nr 1: zainstaluj na licencji premium (uwaga: wtedy musisz zmienić numer seryjny), aktywuj ją.

W razie potrzeby kroki 3 i 4 można wykonać jednocześnie (oszczędność czasu).

- Zakładałem, że masz stałe licencje.
- Możliwe jest jego uproszczenie (zwłaszcza skrócenie czasu), ale jest to trochę delikatniejsze.

Dla Twojej informacji mówię o 3-miesięcznej licencji na wynajem.

Zbierając informacje w sieci, ponownie instalując Solidworks, wypróbowałem następujące rozwiązanie:

- Dezaktywuj licencję standardową mojej 1. stacji roboczej za pomocą Menedżera licencji Solidworks.

- Następnie zmodyfikuj instalację Solidworks za pomocą panelu sterowania Windows (Solidworks - edycja).

- Zmień numer seryjny, pobierając numer licencji Premium na wynajem w oknie "numer seryjny", które pojawia się przed instalacją.

- Sfinalizowanie modyfikacji oprogramowania.

- I uruchom ponownie Solidworks, aby aktywować licencję przez Internet.

- Menedżer licencji musi zaczynać z nowym numerem seryjnym i ewentualnie nową datą ważności.

To rozwiązanie zadziałało u mnie, moja pierwsza praca ma odpowiednią licencję. Jutro rano instaluję drugą licencję na moim drugim komputerze.

Dziękujemy za Twoją opinię i dziękuję za wsparcie,

Cdt

Cédric BOSSUT

Piątki FCB

Mówiłem o licencjach stałych, w przeciwieństwie do licencji pływających, które mają inny tryb zarządzania.

Wolałem zrobić odinstalowanie/ponowną instalację, która, choć wymaga więcej czasu, pozwala mieć pewność, że wszystkie moduły odpowiadające Twojej wersji są zainstalowane

Witaj Cedric

Jeśli potrzebujesz ręcznego kosztu ustawień soliworks, mogę wysłać Ci pliki grupowe

Gerald

Przenoszenie piątek

2 polubienia