bbo73
16 Wrzesień 2014 06:00
1
Witam
Będąc dużą liczbą użytkowników SW2012 korzystających z ograniczonego zestawu licencji, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest automatyczne odzyskanie licencji po pewnym czasie nieużywania oprogramowania lub braku aktywności (jak ma to miejsce w przypadku EPDM)?
Dziękuję
Zobacz materiał BBO73 powiedział:
Z pamięci wynika, że nie jest to możliwe. (Czy korzystasz z licencji pływającej?)
Nie sądzę też, aby było to możliwe w przypadku EPDM.
1 polubienie
Centor
16 Wrzesień 2014 06:11
3
Witam
Jeśli masz system licencji sieciowych, być może z systemem menedżera licencji sieciowych
Zobacz załączony obraz.
Z drugiej strony, jako że nigdy nie korzystałem z systemu, nie mogę powiedzieć, w jaki sposób serwer zarządza systemem wypożyczeń
licence_flottante.jpg
1 polubienie
bbo73
16 Wrzesień 2014 06:12
4
Jesteśmy w pływających licencjach z personelem rozmieszczonym na kilku słupach.
Pod EPDM jest tutaj bardzo skuteczny i działa całkiem nieźle.
1 polubienie
Witam
Uważam również, że nie jest to możliwe
Z drugiej strony, możliwe jest odłączenie kogoś poprzez działanie z serwera licencji, pod warunkiem, że wiesz, kogo odłączyć
Możliwe jest również, o ile mnie pamięć nie myli, ograniczenie korzystania z licencji do grupy osób
1 polubienie
pl
16 Wrzesień 2014 06:26
6
Witam
Nigdy tego nie testowałem, ale jest to planowane w SolidWorks:
http://help.solidworks.com/2014/french/Installation/install_guide/t_monitoriing_license_idle_time.htm
W katalogu instalacyjnym SolidNetwork License Manager utwórz plik tekstowy: "Dossier installation Gestionnaire licences SolidNetWork \Licencje\sw_d.opt"
Dodaj następujący wiersz do pliku: TIMEOUTALL secondes
Zamień secondes na liczbę większą lub równą 900 (15 minut), co jest minimalnym dozwolonym czasem.
11 polubień
bbo73
22 Wrzesień 2014 16:05
8
W końcu nasz dostawca oprogramowania mówi nam, że nie jest to możliwe.
Może nowy obszar do poprawy...
Szkoda.
Dziękuję za odpowiedzi,
pl
21 Październik 2014 06:57
9
Zaproponowane przeze mnie rozwiązanie nie zadziałało?
To jednak wszystko oficjalne, jest to zaplanowane w SolidWorks!