Zarządzanie zestawieniem komponentów SolidWorks

W naszych starych projektach utworzyliśmy zestawienie materiałów solidworks, które po zakończeniu wyeksportowaliśmy do programu Excel.

Uważam, że jest to bardzo restrykcyjne, gdy musisz wprowadzić zmiany, a zwłaszcza jest źródłem błędów (ilość, waga, przedmiot...)

W jaki sposób sporządzasz zestawienia materiałów?

Wiedząc, że nie umieszczam go na ogólnym planie (trzeba go rozdzielić), myślałem o zrobieniu rysunku (w formacie A4) z samym imieniem i nazwiskiem. Ale zarządzanie stroną tytułową, zmianami strony, stopką jest skomplikowane...

1 polubienie

Witam

Dzięki makrowi SolidWorks nie jest to już ograniczone, wystarczy jedno kliknięcie przycisku, aby wyeksportować zestawienie materiałów do programu Excel!

Zobacz ten link:

https://forum.solidworks.com/thread/51526

3 polubienia

Tak, ale moje imię zawiera określony układ (obsługa klienta com)

2 polubienia

Sam umieściłem go na ostatniej stronie.

Nie martw się po tej stronie. Nie mamy tego samego sposobu pracy...

3 polubienia

@Bart: Ok, ale co zrobić, jeśli twoja nomenklatura jest większa niż twój arkusz (pod względem wysokości lub szerokości)?

2 polubienia

Możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy jedną z linii, a następnie podzielić (powyżej lub poniżej) i w ten sposób wysłać 2. część na 2. stronę.

Myślę, że dobrze się to sprawdza po modyfikacji (zrobiłem to tylko w Creo i działało świetnie)

5 polubień

Używam SMARTBOM z montażu i eksportuję wszystko w pliku Excel.

O wiele bardziej praktyczny, ponieważ można go skonfigurować.

5 polubień

Możliwa jest modyfikacja szablonu pliku Excel, aby bezpośrednio uzyskać układ, którego chce klient!

Musisz zmodyfikować plik "Bomtemp.xls ", otwierając go z systemu Windows w programie Excel (najpierw wykonaj kopię).

Wklej żądany układ i dodaj pola odpowiadające kolumnom!

Zobacz pomoc:

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/c_Bill_of_Materials_Templates.htm

3 polubienia

Myślę, że jesteś w dobrych rękach! =)

1 polubienie

Postępujemy w ten sam sposób i prawdą jest, że jest on restrykcyjny.

Dodatkowo klasyfikujemy naszą nazwę według kategorii (obróbka skrawaniem, obróbka blach itp.), aby łatwiej zarządzać zakupami.

Mamy makro, więc nie martw się, CHYBA że później zmodyfikujemy montaż.

W tej chwili patrzę na Smartbom, ale wydaje się, że jest to ten sam problem, jeśli zmodyfikujesz, nie ma kontynuacji.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, aby mieć zawsze aktualną nazwę, jestem za tym!

2 polubienia

@Jose-accessa,

Jest na to rozwiązanie, a jest nim EPDM. Ale to wielka kawaleria. Zestawienia materiałowe są zawsze aktualne i można je połączyć z systemem ERP.

3 polubienia

Co to oznacza?

Mam EPDM, ale czy można go bezpośrednio sprzęgnąć z Excelem (w zasadzie zmiany nazwy w Excelu na żywo podczas modyfikacji montażu)?

1 polubienie

EPDM > Excel, nie sądzę, ale EPDM > EPR tak.

A może nawet EPDM > Access? Może warto się w to zagłębić...

Nie masz systemu ERP w swojej firmie? Dla dialogu EPDM/ERP należy dodać bramę

1 polubienie

Aby ukończyć .PL

Nie tak dawno temu (chociaż) rozmawialiśmy tutaj o generowaniu XL BOM bezpośrednio z oprogramowania bez przechodzenia przez rysunek: http://www.lynkoa.com/forum/3d/tableur-de-nomenclature?page=0#answer-123269

1 polubienie

@Benoit: Tak, działamy na Sage, ale używamy tych 2 programów osobno (być może do pogłębienia, ale nie na razie).

Z drugiej strony, wracając do nomenkaltury, więc nie ma sposobu, aby aktualizować nazwę Excela, tampis :/

Zobaczę, co jest do zrobienia z linkami EPDM/SAGE.

1 polubienie

@jose

Możesz też opracować makro programu Excel: podczas walidacji montażu na EPDM generujesz aktualną listę materiałów w pliku za pomocą tego makra, które zaktualizuje zestawienie materiałów.

Myślę głośno... :)

SmartBOM rzeczywiście nie jest zły, ale nie ma sposobu, aby za nim nadążyć...

Jeśli trochę przywrócisz kawałki do kształtu (góra/dół), cóż, następnym razem będziesz musiał wszystko przerobić...

Witam

Odpowiadając na odpowiedź José tak, możliwy jest eksport nomenklatury Sodlid do EPDM, używamy tego sposobu działania od czterech lat.

Problem polega na tym, że został opracowany przez konsultanta Axemble i tak naprawdę nie potrafię wyjaśnić tego podejścia.

Patrz załącznik.

nomenklatura.xlsm
1 polubienie

Teraz robi się bardzo ciekawie!

Dzięki za załącznik, trochę się tym wszystkim pouczę :)