Zarządzanie właściwościami wieloobiektowymi

Witam

Przychodzę do Ciebie, ponieważ chciałbym udoskonalić swoją metodę zarządzania częściami wielociałami.

Przykład:

Posiadam część spawaną mechanicznie nr 123. Ta część składa się z profili, części laserowych, cylindrycznych występów, spawanych wkładek obrabianych maszynowo lub innych...

Chciałbym zwrócić uwagę, że pracujemy tutaj nad częściami wielobryłowymi, a nie nad montażem.

Rysowanie polega na wycinaniu na różnych warstwach lub plikach, a następnie wysyłaniu do różnych podwykonawców (laser, gięcie, obróbka skrawaniem itp.)

A więc dochodzę do mojego pytania:

W jaki sposób zarządzasz odniesieniami do ciała wewnątrz części wielobryłowej? Czy możemy dodać kilka niestandardowych właściwości do różnych brył tej samej części?

(solidworks 2017 SP5)

Dziękuję

Witam

Z tego co rozumiem z solidworks, można mieć obiekt wieloobiektowy zaczynając od poszczególnych części.

To ASM, który trzyma wszystkie twoje elementy, tak jak w prawdziwym życiu. Następnie należy częściowo zapisać usługę ASM ( . SLPRT) i oto jesteś jednym ciałem. W ten sposób, gdy możesz zmodyfikować swoje unibody według własnych upodobań.

Nie znam się na konfiguracjach na tyle, żeby ci pomóc, ale "duzi goście" na forum powiedzą ci, jak to zrobić.   :-) :-)

1 polubienie

Witam

Tak, aby mieć różne niestandardowe właściwości dla różnych brył w pomieszczeniu wielobryłowym, tworzę konfiguracje i stosuję do nich moje właściwości, a następnie usuwam wszystkie obiekty, których nie chcę zachowywać, tylko ten, do którego stosuję moje właściwości...

2 polubienia

Najprościej dla BE, to nie być "zobowiązanym" do dokonywania tego typu szczegółów (tj. kilku różnych planów o różnych numerach, różnym indeksie, itp...), co jest raczej "metodą/industrializacją",

ponieważ będzie to wymagało dużo pracy, a czasami spędzi więcej czasu w CAD, aby to zrobić, niż na wykonanie samej części!!

Bez konieczności wchodzenia w skomplikowane funkcje i manipulacje za pomocą SW...

Zaczynając od jednego planu, z wieloma arkuszami jest już bardziej akceptowalne...

Następnie, aby kartridż wypełnił się w stosunku do ciała, istnieje metoda konfiguracji, ale niekoniecznie jest to konieczne...

Ustawiając widok z "wyborem treści", aby wybrać tylko jeden (lub kilka), a następnie

Edytując mapę bazową (w celu usunięcia Oznaczenia-Materii-Masy Automatycznej), a następnie pozostawiając płaszczyznę bazową i po prostu umieszczając (dołączając  do arkusza) adnotacje, które wskażą właściwości pożądanej bryły, pozwoli Ci wypełnić kartusz...

Witaj ac cobra,

Rozumiem twoją technikę, ale sztuczka z konfiguracją wydaje mi się ciężka.

Kiedy weźmiesz jedno z nich do pracy w trybie wieloobiektowym, możesz wykonywać rysunki "ciało po ciele" bez konieczności korzystania z konfiguracji.

Zastanawiałem się więc: czy nie moglibyśmy przypisać liczby do każdego ciała, a następnie przywrócić ją do rysunku?

Witam

Czy wiesz, że możliwe jest oddzielenie i nagranie ciał z fragmentu wielobryłowego? 

Funkcja podzielona na obiekty, niepołączone części zależą od części wielobryłowej.

Jeśli przejdziesz do folderu konstrukcji spawanych i wybierzesz korpus poprzez wykonanie odpowiedniego cic, powinieneś mieć dostęp do właściwości korpusu i  tam powinieneś podać niestandardowe właściwości...

1 polubienie

Zgadza się ac kobra, ale jedyną dostępną właściwością jest w rzeczywistości nazwa ciała.

Ale możesz dodać więcej.

1 polubienie

To jest dokładnie to, czego nie wiem, jak zrobić! No i cel mojego pytania :)

Po kliknięciu folderu prawym przyciskiem myszy masz dostęp do właściwości i tam możesz dodać więcej. Jeśli nie masz do niego dostępu, po prostu usuń foldery, aby pozostały tylko części, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy listę spawanych części i kliknij utwórz automatyczną listę spawanych części. Tam będziesz miał foldery, które zostaną utworzone według typu części (identyczne) i tam będziesz mógł kliknąć prawym przyciskiem myszy folder części i będziesz mieć dostęp do niestandardowych właściwości grupy części...

proprietes_personnalisees_construction_soude.jpg
2 polubienia

Doskonały

Dziękuję!

1 polubienie

Proszę^_^