Przychodzę do Ciebie, ponieważ chciałbym udoskonalić swoją metodę zarządzania częściami wielociałami.
Przykład:
Posiadam część spawaną mechanicznie nr 123. Ta część składa się z profili, części laserowych, cylindrycznych występów, spawanych wkładek obrabianych maszynowo lub innych...
Chciałbym zwrócić uwagę, że pracujemy tutaj nad częściami wielobryłowymi, a nie nad montażem.
Rysowanie polega na wycinaniu na różnych warstwach lub plikach, a następnie wysyłaniu do różnych podwykonawców (laser, gięcie, obróbka skrawaniem itp.)
A więc dochodzę do mojego pytania:
W jaki sposób zarządzasz odniesieniami do ciała wewnątrz części wielobryłowej? Czy możemy dodać kilka niestandardowych właściwości do różnych brył tej samej części?
Z tego co rozumiem z solidworks, można mieć obiekt wieloobiektowy zaczynając od poszczególnych części.
To ASM, który trzyma wszystkie twoje elementy, tak jak w prawdziwym życiu. Następnie należy częściowo zapisać usługę ASM ( . SLPRT) i oto jesteś jednym ciałem. W ten sposób, gdy możesz zmodyfikować swoje unibody według własnych upodobań.
Nie znam się na konfiguracjach na tyle, żeby ci pomóc, ale "duzi goście" na forum powiedzą ci, jak to zrobić. :-) :-)
Tak, aby mieć różne niestandardowe właściwości dla różnych brył w pomieszczeniu wielobryłowym, tworzę konfiguracje i stosuję do nich moje właściwości, a następnie usuwam wszystkie obiekty, których nie chcę zachowywać, tylko ten, do którego stosuję moje właściwości...
Najprościej dla BE, to nie być "zobowiązanym" do dokonywania tego typu szczegółów (tj. kilku różnych planów o różnych numerach, różnym indeksie, itp...), co jest raczej "metodą/industrializacją",
ponieważ będzie to wymagało dużo pracy, a czasami spędzi więcej czasu w CAD, aby to zrobić, niż na wykonanie samej części!!
Bez konieczności wchodzenia w skomplikowane funkcje i manipulacje za pomocą SW...
Zaczynając od jednego planu, z wieloma arkuszami jest już bardziej akceptowalne...
Następnie, aby kartridż wypełnił się w stosunku do ciała, istnieje metoda konfiguracji, ale niekoniecznie jest to konieczne...
Ustawiając widok z "wyborem treści", aby wybrać tylko jeden (lub kilka), a następnie
Edytując mapę bazową (w celu usunięcia Oznaczenia-Materii-Masy Automatycznej), a następnie pozostawiając płaszczyznę bazową i po prostu umieszczając (dołączając do arkusza) adnotacje, które wskażą właściwości pożądanej bryły, pozwoli Ci wypełnić kartusz...
Jeśli przejdziesz do folderu konstrukcji spawanych i wybierzesz korpus poprzez wykonanie odpowiedniego cic, powinieneś mieć dostęp do właściwości korpusu i tam powinieneś podać niestandardowe właściwości...
Po kliknięciu folderu prawym przyciskiem myszy masz dostęp do właściwości i tam możesz dodać więcej. Jeśli nie masz do niego dostępu, po prostu usuń foldery, aby pozostały tylko części, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy listę spawanych części i kliknij utwórz automatyczną listę spawanych części. Tam będziesz miał foldery, które zostaną utworzone według typu części (identyczne) i tam będziesz mógł kliknąć prawym przyciskiem myszy folder części i będziesz mieć dostęp do niestandardowych właściwości grupy części...