Nie wiem, czy niektórzy z Was używają Grabcada do wyszukiwania komponentów, a także umieszczania modelu 3D. Ale wczoraj po prostu udostępnili swoje rozwiązanie "worbench" za darmo dla wszystkich. Worbench to swego rodzaju PDM w chmurze. Z tego, co widziałem, jest kontrola wersji, praca zespołowa, widok 3D przez przeglądarkę, system komentarzy, blokowanie plików... A wszystko to za darmo. Jest z pewnością mniej wydajny niż na przykład EPDM firmy Solidworks, ale ma tę zaletę , że jest darmowy.
Chciałem więc wiedzieć, czy ktoś z Was go używa, czy też inni byliby zainteresowani korzystaniem z Workbench.
Udało mi się trochę przetestować dziś rano i jest to naprawdę interesujące (tworzenie projektów, zarządzanie wersjami...). Ponadto konfiguracja jest naprawdę bardzo szybka i jest nawet wtyczka do Solidworks. Miałem problem z instalacją EPDM z zarządzaniem licencjami... To jest naprawdę właściwe rozwiązanie
Mam tylko problem z wizualizacją, nie widzę moich plików Solidworks
Jest mniej wydajny niż PDM i jest bardziej oparty na współpracy, ale dzięki zarządzaniu wersjami przeglądarka... Nadal jest skuteczny. Nie znam MYCADPLACE i z tego co widziałem są rzeczy podobne.
Wydaje mi się, że pod względem przechowywania jest nieograniczony, ale powinieneś się o tym przekonać
Właśnie zrobiłem test z natywnym zestawem oprogramowania.
Bilans:
Przesyłanie i wysyłanie plików jest dość szybkie
Otwieranie podzespołów, części, pdf, dxf nie stanowi problemu
Obracanie elementów, tworzenie cięć, przyjmowanie wymiarów jest dość wydajne i szczególnie płynne.
Wszystkie ustawienia są dość kompletne: zarządzanie użytkownikami, zmiana nazw plików i folderów, poprawki...
Jeśli chodzi o użytkowanie, projektuję go bardziej jak MyCadPlace i może pozwolić na wizualizację montażu z klientem lub dostawcą bez oprogramowania bez przejmowania kontroli nad jego stacją roboczą. I oczywiście jest również używany do przesyłania plików.
Z drugiej strony dopiero się okaże, co stanie się z naszymi danymi: gdzie są przechowywane, czy są odsprzedawane?
Zamierzam użyć Grabcad Workbench zamiast PDM, ponieważ posiadanie tylko licencji PDM na 2 stacje robocze (1 stacja robocza codziennie i 1 stacja robocza raz w tygodniu) jest trudne. Ponadto pozwala nie wymieniać się ciągle plikami za pomocą klucza USB i zapominać o zmianach